Ο κ. Κουτρούλης
Ο κ. Κουτρούλης

Ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια του στην προσέλκυση φοιτητών αλλά και τη στήριξη των ήδη υπάρχοντων θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα το ΤΕΙ Κρήτης που σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο συγκρότημα εστιών στο Ηράκλειο δυναμικότητας 200 ατόμων.

Χθες, παρουσιάστηκε σε εσωτερική διαβούλευση στην κοινότητα του Ιδρύματος η αρχική ιδέα σύνταξης του κτηριολογικού προγράμματος του συγκροτήματος.

Οι φοιτητικές εστίες θα αποτελούνται από τρία κτήρια που θα αναπτύσσονται σε τρεις στάθμες το κάθε ένα, υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος, κατά αντιστοιχία των ήδη υφιστάμενων κτηρίων, λειτουργικά πλήρως εναρμονισμένων με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Η συνολική μεικτή  επιφάνεια των  κύριων χώρων στα τρία κτήρια που θα φιλοξενήσουν τους φοιτητές θα είναι 6.442,20 τ.μ.

Εξαρχής θέτονται προδιαγραφές για τη δημιουργία ενός σύγχρονου «έξυπνου συγκροτήματος με μηδενική ενεργειακή κατανάλωση» και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύ- πωμα,  που θα προσφέρει τις καλύτερες παροχές για άνετη διαμονή των φοιτητών, με δυνατότητα προσπέλασης σε άτομα ΑμεΑ σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Χαρακτηριστικά προδιαγράφεται ήδη από το κτηριολογικό ότι τα νέα κτήρια οφείλουν να είναι  μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ή nZΕΒ.

Ο κ. Κουτρούλης
Ο κ. Κουτρούλης

Θα περιλαμβάνονται  190 μονόκλινα δωμάτια, 10 δωμάτια με προδιαγραφές ΑΜΕΑ, Κοινόχρηστοι χώροι παρασκευής φαγητού, αναγνωστηρίου και αίθουσα Η/Υ, καθιστικού, χώρος πλυντηρίων, γραφεία συντήρησης και εποπτείας, κ.ά.

Επίσης, προτείνεται ένα ακόμη κτήριο κοινόχρηστων χρήσεων και υποδομών συνολικής επιφάνειας περίπου 2000 τ.μ.  Οι χρήσεις που προτείνονται διαρθρώνονται σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορά την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση του συγκροτήματος και ο δεύτερος αφορά κυρίως την αναψυχή, τον αθλητισμό και την εστίαση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των φοιτητών.

Η κ. Τζανάκη
Ο κ. Μανιός

Περιλαμβάνονται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κολυμβητική δεξαμενή, αποδυτήρια, γυμναστήριο,  οι απαραίτητοι χώροι των Η/Μ εγκαταστάσεων και των αποθηκών.  Επίσης ο σχεδιασμός θα γίνει με γνώμονα τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας στο κτήριο. Χαρακτηριστικά προδιαγράφεται ήδη από το κτηριολογικό ότι το νέο κτίριο οφείλει να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ή nZEB.

Τέλος, στους υπαίθριους χώρους προβλέπονται ελεγχόμενη είσοδος- έξοδος επισκεπτών, ελεύθερος υπαίθριος χώρος, προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, υπαίθριος χώρος στάθμευσης εντός του συγκροτήματος για τους εργαζόμενους, υπαίθριος χώρος στάσης- ποδηλάτων, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων, υπαίθριος χώρος αθλοπαιδιών.

Επαρκή φύτευση σε διάσπαρτα σημεία του χώρου προτείνεται παράλληλα με τα υφιστάμενα δέντρα και τα οποία θα ενταχθούν όσο το δυνατό στη γενική χωροθέτηση των κτηρίων του συγκροτήματος.

Η κ. Μουτσοπούλου

Την παρουσίαση πραγματοποίησαν οι αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΤΕΙ Κρήτης,   Θρασύβουλος Μανιός, διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας, Χαράλαμπος Κουτρούλης, αν. προϊσταμένη Τμήματος Μελετών – Κατασκευών, Ειρήνη-Ερωφίλη Τζανάκη και η Ευαγγελία Μουτσοπούλου, από το Τμήμα Μελετών.

Τονίστηκε πως το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθώς η επέκταση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου και η νέα μορφή σύντομης ενοικίασης οικιών (βλέπε Air BNB) λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις ανάγκες των φοιτητών.

Νότια της έκτασης που καταλαμβάνει το ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, στεγάζονται σε τέσσερα κτήρια (Κ37-Κ40) οι σπουδαστικές εστίες του Ιδρύματος. Ξεκίνησαν να λειτουργούν στις αρχές του 2000 και έκτοτε, αδιάκοπα μέχρι σήμερα, καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης 296 φοιτητών.

Οι αυξημένες ανάγκες για στέγαση φοιτητών οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων διαμονής που θα καλύπτουν συνολικά δυναμικότητα 200 ατόμων και των συμπληρωματικών για τη λειτουργία τους κύριων και βοηθητικών χώρων.

Για τον υπολογισμό των επιφανειών έτσι ώστε οι ανάγκες να ποσοτικοποιηθούν σε τ.μ. χρησιμοποιήθηκε σαν οδηγός ο «κανονισμός πυροπροστασίας κτηρίων».

Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί ο κτηριοδομικός κανονισμός και οι σχετικές διατάξεις του ΥΠΕΚΑ για τα άτομα με αναπηρία.