Ακόμα και με τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, οι μάσκες δεν θα φθάσουν στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, εφόσον η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες ανακοινώσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως επίσημη.
Όπως φαίνεται πάντως από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζονται στο να ανοίξουν τα σχολεία τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχουν πολλά και γενικευμένα προβλήματα που χρειάζονται ταχύτατη επίλυση για να μπορέσουν να μπουν τα σχολεία σε πλήρη λειτουργία.
Ένα από αυτά τα προβλήματα ασφαλώς, είναι και η παροχή σε μάσκες προς όλους τους μαθητές, που δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι αν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων κατά μία εβδομάδα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όσοι Δήμοι της Κρήτης απευθύνθηκαν σε κεντρικά εργοστάσια της Ελλάδας με μεγάλες δυνατότητες παραγωγής, δεν έλαβαν ημερομηνίες παράδοσης για την πρώτη δόση μασκών (μία μάσκα ανά μαθητή) πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση. Ασφαλώς κάτι τέτοιο το γνωρίζει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και γι’ αυτό άλλωστε σε γραπτή ανακοίνωση της, επισημαίνει «κάτω από τις γραμμές» ότι ενδεχομένως να μην προλάβει τις ημερομηνίες ανοίγματος των σχολείων.
Εν προκειμένω βέβαια, ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι είναι εφικτή η παράδοση όλων των μασκών κατά το άνοιγμα των σχολείων, αφού δίνει ως περιθώριο απορρόφησης των ενδεικτικών κονδυλίων για μάσκες ανά δήμο, ως το τέλος του 2020.
«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Κυβέρνησης κι αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας σε πρωτόγνωρα και πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το δύσκολο έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας και της σύναψης σύμβασης για την προμήθεια και στη συνέχεια τη διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία, όλων των δήμων της χώρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων όπου και προστίθεται:
«Επισημαίνουμε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τον έλεγχο των προσφορών, είτε τυχόν ενστάσεις από ενδιαφερόμενους, οι οποίες δεν μπορεί να αποκλειστούν, καθώς προβλέπονται από τις σχετικές διαδικασίες που διέπουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ευθύνη της ΚΕΔΕ».
Με αυτή τη δήλωση της η ΚΕΔΕ τονίζει εμμέσως, γνωρίζοντας προφανώς το πρόβλημα της διαδικασίας, ότι είναι απίθανο να μπορέσει να παραδώσει όλες τις μάσκες με το άνοιγμα των σχολείων.
Ένα ακόμα θέμα που είναι πιθανό να προκύψει βέβαια και σχετίζεται με τους προμηθευτές, που έχει αναδείξει η «Π», είναι η απαίτηση του Υπουργείου για τοποθέτηση ειδικού ελάσματος συγκράτησης της μύτης. Προμηθευτές μασκών έχουν επισημάνει πως η κατασκευή μιας μάσκας που να μπορεί να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες πλύσης, είναι ασύμβατη με την τοποθέτηση του ειδικού ελάσματος, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν έχει τόσο μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες.
Όλα αυτά είναι γνωστά στην Κεντρική Ένωση Δήμων, που τονίζει ότι αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας και με απόλυτη διαφάνεια μια διαδικασία η οποία χρειάζεται σε κανονικούς ρυθμούς τρεις έως έξι μήνες για να εκτελεστεί.
«Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε κανένας Δήμος, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι, κανένα παιδί και εκπαιδευτικός να μη μείνει χωρίς μάσκα προστασίας στο σχολείο του» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή τους είναι η κατάλληλη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες».