Σχολείο - προσευχή

Σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους και τα σχολεία της χώρας έχουν σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών, τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της ΝΔ, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας. Αναφέρει πως «τα μεγαλύτερα προβλήματα, αναφορικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, εντοπίζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ «υποφέρει» και η ειδική αγωγή στην Πρωτοβάθμια. Ειδικότερα, στο νομό Ηρακλείου, αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν σημαντικά κενά σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, όπου τα κενά ξεπερνούν τους 120 εκπαιδευτικούς στη γενική εκπαίδευση (Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ), καθώς και πάνω από 20 εκπαιδευτικούς στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών ελλείψεων είναι, σε πολλά σχολεία, να μην μπορεί να φτιαχτεί πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα και, συνεπώς, οι μαθητές να κάνουν, στην καλύτερη περίπτωση, 4ωρα και 5ωρα.

Επίσης, πολύ σημαντικά είναι τα κενά που εντοπίζονται στο νευραλγικό κομμάτι της ειδικής αγωγής, στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης, αφού στο Ηράκλειο οι ελλείψεις εκτιμώνται στις 160, όμως αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε 2 με 3 παιδιά που χρήζουν στήριξης διατίθεται μόνο ένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, τότε τα κενά εκπαιδευτικών φθάνουν και ξεπερνούν τα 300. Οι αλχημείες αυτές του Υπουργείου, προκειμένου να «μειώσει» τον πραγματικό αριθμό των κενών, έχουν καταντήσει ρουτίνα για την εκπαίδευση ειδικής αγωγής κι αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τα ψέματα της κυβέρνησης και του Υπουργείου που στις αρχές Σεπτεμβρίου αλληλοσυγχαίρονταν ότι έχουν καλύψει όλα τα κενά που αφορούν την ειδική αγωγή. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στο τέλος σχεδόν Οκτωβρίου και σε πραγματικούς αριθμούς μόλις και μετά βίας, έχει καλυφθεί το 1/3 των κενών στη ειδική αγωγή με δυσμενείς επιπτώσεις στην ομαλή προσαρμογή και εξέλιξη των μαθητών.

Πολλά είναι, επίσης, τα κενά στις τάξεις υποδοχής, άλλο μεγάλο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης για την κοινωνική ένταξη των παιδιών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών».

Στη συνέχεια, ρωτά τον υπουργό:

«1. Πόσα είναι τα κενά και σε ποια σχολεία της Α/βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης στο ν. Ηρακλείου, καθώς και στην ειδική αγωγή, την παράλληλη στήριξη, τα τμήματα ένταξης και τα τμήματα υποδοχής;

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία της Α/βάθμιας και Β/Βάθμιας εκπαίδευσης στο ν. Ηρακλείου και την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών;
  2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας το ταχύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων εκπαιδευτικών στα ολοήμερα τμήματα, την παράλληλη στήριξη, τα τμήματα ένταξης και τα τμήματα υποδοχής;».