Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες όταν επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητα και επινοητικότητά τους, τόνισε από το Ρέθυμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρευρισκόμενος στον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Θέατρο «Ερωφίλη», στη Φορτέτζα.
Στον κ. Παυλόπουλο απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος για την εν γένει προσφορά του και στήριξη στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στο ίδιο το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και για την πολύχρονη παρουσία του στα γράμματα.
Στην ομιλία του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Οδυσσέας Ζώρας αναφέρθηκε στις επιδόσεις του Πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκεται στην 144η θέση με βάση τις δημοσιευμένες εργασίες του επιστημονικού του προσωπικού καταλαμβάνοντας, όπως είπε, τη θέση αυτή ευρισκόμενο μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ακόμη και οικονομικές.
Αναφέρθηκε επίσης στο πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου για δημιουργία Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Σπουδών αλλά και στο παράπονο της πανεπιστημιακής κοινότητας Κρήτης που παρακολουθούν να «αναπτύσσονται πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα πλην της Κρήτης».
Αναρωτήθηκε μάλιστα αν στην περίοδο της κρίσης που βρίσκεται η χώρα, ο δρόμος είναι μακρύς ή απλώς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο λέγοντας πως : «Η Κρήτη είναι αυτή που πρώτη, με τον μίτο της Αριάδνης και τον λαβύρινθο του Μινώταυρου δίδαξε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα… Η κρίση δεν είναι μόνο εκτροχιασμός οικονομικών μεγεθών αλλά είναι βαθιά κρίση κυρίως της αξιακής ιεράρχισης».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Εχω χρέος να επισημάνω ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης στάθηκε, καθ’ όλη την εμβληματική διαδρομή του, φάρος πραγματικού πνεύματος».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης και οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου παρέδωσε τον επετειακό τόμο «Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Γέννηση και η Πορεία» από τον συγγραφέα, ομότιμο καθηγητή του Ιδρύματος Ιωάννη Πυργιωτάκη.
Στην εκδήλωση,η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου θέλοντας να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς όλους που έχουν προσφέρει για τη δημιουργία αλλά και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου ως δωρητές, επέλεξε συμβολικά να απονήμει τιμητικές πλακέτες: Στον εκπρόσωπο ιερέα του χωριού Πρινές Ρεθύμνου διότι το 1973 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρινέ έστειλαν ως ενίσχυση για τις ανάγκες οικοδόμησης 1.300 δραχμές.
Στις οικογένειες Μανασάκη και Πρεντάκη για δωρεές και την οικονομική τους ενίσχυση, καθώς και στον πρόεδρο του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ για την ενίσχυση του Ομίλου στο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο του εορτασμού αλλά και με την ευκαιρία βράβευσης του Ομίλου ως ευγενή δωρητή του Πανεπιστημίου, ο κ. Τζαμάζ παρέδωσε σε τέσσερεις φοιτητές πρωτεύσαντες των τμημάτων τους χορηγίες ύψους 20.000 ευρώ για να τους βοηθήσει στην πρόοδο των σπουδών τους. Πρόκειται για τους φοιτητές Ιωάννα Χατζάκη, Γεώργιο Καϊση, Νικόλαο Ζερβό, Γεωργία Καστρινάκη.
Συγκινητική η στιγμή που ο πρύτανης κ. Ζώρας απένειμε στον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Περσίδη πλακέτα τιμής και αναγνώρισης στη μνήμη των καθηγητών Στέφανου Πνευματικού και Βασίλη Ξανθόπουλου, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Πανεπιστήμιο, στις 27 Νοεμβρίου 1990, από σφαίρες ενός διαταραγμένου ανθρώπου, όπως είπε ο κ. πρύτανης.
Ο καθηγητής Περσίδης έσωσε μαθητές και καθηγητές από βέβαιο θάνατο με την ηρωική του παρέμβαση που όμως ως αποτέλεσμα είχε να χτυπηθεί στο χέρι και να αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα πρόβλημα.