Ο κ. Χανιωτάκης και ο κ. Στρατάκης (δεξιά)
Ο κ. Χανιωτάκης και ο κ. Στρατάκης (δεξιά)

Δεν πρόλαβαν να καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια από τις πρυτανικές εκλογές και οι κάλπες, ηλεκτρονικές, πάντα, θα στηθούν ξανά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αυτή τη φορά για να αναδείξουν το νέο κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, με τριετή θητεία, από 1η Σεπτεμβρίου ως τις 31 Αυγούστου 2023. Θα γίνουν σήμερα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι και σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθούν αύριο, Πέμπτη.

Όπως έχει γράψει η «Π», τη θέση του κοσμήτορα διεκδικεί εκ νέου ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Νικόλαος Χανιωτάκης, καθώς και ο καθηγητής του ίδιου Τμήματος Εμμανουήλ Στρατάκης.

Ο κ. Χανιωτάκης, σε μήνυμά του, τονίζει πως ο στόχος της σχολής στη χώρα και την κοινωνία είναι να παρέχει αποφοίτους, οι οποίοι να έχουν πολύ καλές επιστημονικές βάσεις και ηθικές αξίες, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό, η σχολή βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες αριστείας και ανάπτυξης, διδασκαλία και εκπαίδευση, έρευνα και παραγωγή γνώσης, εξωστρέφεια και κοινωνική προσφορά.

Τονίζει πως η σχολή πρέπει να δώσει βάρος στον εκσυγχρονισμό των φοιτητικών εργαστηρίων, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εξ αποστάσεως διδασκαλίας, στην ανάπτυξη κοινών δια τμηματικών μαθημάτων ή και νέων δια τμηματικών προγραμμάτων και κατευθύνσεων σπουδών με δυνατότητα διπλού πτυχίου, ακόμα, πρέπει να συνεχίσει την ενδυνάμωση του βασικού πρωτοποριακού ερευνητικού εξοπλισμού, να στελεχώσει τις υποδομές, υπάρχει άμεση συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης, με εκπαιδευτικούς και μαθητές της μέσης εκπαίδευσης μέσω του Προγράμματος Παιδαγωγικής Επάρκειας.

Ο κ. Στρατάκης αναφέρει πως για τους φοιτητές της σχολής μπορούν να δημιουργηθούν κοινά κατά το τελευταίο έτος φοίτησης Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών, τα οποία θα μπορούν να επιλέγουν προαιρετικά. Η Κοσμητεία θα πρέπει να ενθαρρύνει και ή δυνατόν να συντονίσει την ίδρυση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, στα οποία η διδασκαλία θα πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα. Θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υλοποιεί περιοδικά δια ζώσης συναντήσεις και παρουσιάσεις των ερευνητικών ενδιαφερόντων των μελών ΔΕΠ της σχολής.

Σε θέματα έρευνα, η σχολή ήδη διαθέτει ερευνητικό εξοπλισμό τελευταίας  τεχνολογίας που για να διατηρείται σε άριστη κατάσταση θα πρέπει να έχει επίβλεψη από καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, θεωρεί πως θα πρέπει να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί η χρήση των πλέον σύγχρονων πρακτικών τηλεδιδασκαλίας με βάση τις βέλτιστες ανάλογες διεθνείς πρακτικές. Ιδιαίτερη σημασία, τονίζει, θα πρέπει να δοθεί στα προβλήματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.