“Ναι” στην φύλαξη αλλά “όχι” στην αστυνομία λένε τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Σήμερα στις 3 το μεσημέρι συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, η σύνοδος των πρυτάνεων που θα ενημερωθεί από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, για τα ζητήματα των μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια, καθώς επίσης και των αλλαγών που προετοιμάζει η ηγεσία του Υπουργείου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Την προηγούμενη βδομάδα, η κ. Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κ. Βασίλης Διγαλάκης, παρουσίασαν το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.
Οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν κινούνται σε τρεις άξονες: α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.
Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη σύνοδός τους, οι πρυτάνεις είχαν τονίσει τα εξής: «η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο.
Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.
Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές».
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Το σχέδιο φύλαξης και ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έγινε χθες αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για στοχοποίηση του δημόσιου χώρου και των νέων. Καθώς η βουλευτής απευθύνθηκε στον παριστάμενο υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη, καλώντας τον να απαντήσει με καθαρότητα εάν συμφωνεί με την ταπείνωση πανεπιστημιακών και φοιτητών, με την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια, προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού.
«Κύριε Διγαλάκη είστε εδώ. Πείτε μας, συμφωνείτε με την ταπείνωση πανεπιστημιακών και φοιτητών, με την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια; Πρέπει να πάρετε θέση. Το οφείλετε στην ιστορία σας ως πανεπιστημιακός», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου.
«Κυρία Αναγνωστοπούλου, αναφερθήκατε στο θέμα των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα πανεπιστήμια. Ήθελα να σας ρωτήσω, συμφωνείτε με την εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, να του έχουν κρεμάσει την ταμπέλα εξωπανεπιστημιακοί μέσα στο γραφείο του; Είναι εικόνα αυτή ελληνικού πανεπιστημίου;», ρώτησε ο κ. Διγαλάκης προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γιατί ρωτάτε εμάς;», ακούστηκαν να φωνάζουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα έδρανά τους.
«Να σας πω γιατί ρωτάω. Ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, όταν είχαν στρατοπεδεύσει εξωπανεπιστημιακοί έξω από το γραφείο μου, πήγα στον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, του ζήτησα τη συνδρομή του και μου την αρνήθηκε», απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, και το ζήτημα της χρηματοδότησης και στήριξης της δημόσιας παιδείας. «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης οδηγεί στο μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα. Η ΝΔ θεώρησε πεταμένα λεφτά τα χρήματα στο δημόσιο σύστημα παιδείας και, όπως έπραξε και στην υγεία, το άφησε ανοχύρωτο. Αλλά δεν θεώρησε πεταμένα λεφτά να νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών σχολείων την ώρα της πανδημίας», σημείωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.
«Επειδή σήμερα η συζήτηση είναι για τον προϋπολογισμό, κυρία Αναγνωστοπούλου, και είπατε ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση, να σας πω για τον τομέα ευθύνης μου, τα πανεπιστήμια, ότι ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 5%, ότι δίδεται τώρα έκτακτη χρηματοδότηση 16 εκατομμύρια στα πανεπιστήμια, ότι κατανεμήθηκαν 550 θέσεις μελών ΔΕΠ στα πανεπιστήμια μας», τόνισε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό, όμως, είναι άλλο.
Διατελέσατε αναπληρώτρια υπουργός του υπουργείου Παιδείας, με αρμοδιότητα τα πανεπιστήμια. Όταν αναλάβαμε το υπουργείο Παιδείας, δεν μπορούσε κανείς να πληροφορηθεί με βεβαιότητα πόσους φοιτητές έχουν τα πανεπιστήμιά μας, πόσους καθηγητές έχουν τα πανεπιστήμιά μας, και παρ’ όλα αυτά κάνατε κατανομές προϋπολογισμού.
Πώς τις κάνατε; Copy paste, που αρέσει και στον αγαπητό συνάδελφό σας. Τις κάνατε με αυθαίρετες αποφάσεις του υπουργού, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη αντικειμενικά στοιχεία. Η κατανομή του προϋπολογισμού και για το 2021 και για τα επόμενα χρόνια στα πανεπιστήμια γίνεται με βάση αντικειμενικούς δείκτες, έτσι ώστε τα χρήματα που διατίθενται στα πανεπιστήμιά μας να πιάνουν τόπο».