Πανελλαδικές με βοηθό το ChatGTP

Ενα από τα πράγματα που έκανε η Αννα Στ. το Πάσχα, ήταν να ρωτήσει τους καθηγητές της στο φροντιστήριο πού πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο «τελευταίο της μίλι» πριν τις Πανελλαδικές. Η ίδια πήρε μία εξατομικευμένη απάντηση, αλλά αυτό δεν αναιρούσε το γεγονός πως έπρεπε να περάσει ξανά όλη την ύλη των μαθημάτων, μαζί με τα ασκησιολόγια.

Οταν γύρισε στο σπίτι της, άνοιξε τον υπολογιστή της, μπήκε στο ChatGTP και έγραψε. «Μπορείς να με βοηθήσεις στην οργάνωση του διαβάσματός μου;»

Η συζήτηση συνεχίστηκε καθώς η Αννα έστειλε στο ChatGTP την ύλη, του είπε μέχρι πότε θέλει να την ολοκληρώσει και του εξήγησε τις προτιμήσεις της ώστε να μη γίνει το διάβασμα μονότονο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ανά ημέρα, ώρα, πλάνο ξεκούρασης, και συνδυασμό θεωρίας και άσκησης, γλιτώνοντάς της έτσι πολύτιμο χρόνο και δίνοντάς της ένα κίνητρο και μία σιγουριά για το ότι θα βγάλει την επανάληψη της ύλης στην ώρα που εκείνη επιθυμεί και με τον τρόπο που επιθυμεί.

Για το πώς χρησιμοποίησε το ChatGTP προς όφελός της όταν η ίδια έδινε Πανελλαδικές εξηγεί και η YouTuber “Artemis Codes” στο βίντεο «Πανελλήνιες με ChatGPT: Πώς έγραψα 19.000+ Μόρια». Οπως λέει, το συγκεκριμένο εργαλείο τη βοήθησε κυρίως στην οργάνωσή του χρόνου της. Οπως ωστόσο προειδοποίησε: «Ποτέ, μα ποτέ, μη βασίζεστε στο ChatGTP για να σας λύσει ασκήσεις σε μαθηματικά και φυσική… καθώς τις βγάζει όλες λάθος».

Συμβουλές για ορθή χρήση

Με τη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου να είναι πλέον γνώριμη στους περισσότερους μαθητές που δίνουν φέτος Πανελλαδικές και τους καθηγητές να είναι ενήμεροι γι’ αυτό, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αποτρέψουν τη χρήση του. Μπορούν όμως να συμβουλέψουν τους μαθητές για ορθή χρήση, στο πλαίσιο της οποίας η επίλυση ασκήσεων και η ερώτηση αποριών στο ChatGTP θα πρέπει να αποφεύγονται.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Δαμιανό, φυσικό και πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ), οι μαθητές του κάνουν χρήση του ChatGTP, αλλά κατά τη γνώμη του, δεν τους είναι άμεσα αναγκαία, καθώς αφενός λύνουν τις απορίες τους στο σχολείο ή στο φροντιστήριο, αφετέρου κάθε μαθητής έχει εξειδικευμένες ανάγκες και αδυναμίες που μόνο οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν και μπορούν να τον κατευθύνουν. «Θεωρώ, λοιπόν, πως η χρήση του ChatGTP ίσως είναι πιο προσωπική και αφορά κυρίως τα άτομα που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα», σχολιάζει ο ίδιος.

Απο την πλευρά του ο Αντώνης Μιχαηλίδης, φιλόλογος και διευθυντής του 5ου Λυκείου Αχαρνών, σημειώνει στην «Κ» πως το ChatGTP έχει γίνει από τα βασικά εργαλεία των μαθητών. «Δική μας δουλειά είναι να βάλουμε όρια σε αυτή τη χρήση αλλά και να τους εξηγήσουμε πως η αντιγραφή από εκεί δεν ωφελεί πουθενά. Από εκεί και πέρα ένας μαθητής θα χρησιμοποιήσει το ChatGTP είτε για άμεση ανάκτηση πληροφοριών είτε για να κάνει κάποιες ερωτήσεις για το διάβασμά του», σημειώνει.

Αδυναμίες στην οργάνωση

Στην ερώτηση γιατί όλο και περισσότεροι μαθητές καταφεύγουν στη χρήση του ChatGTP ακόμη και για την οργάνωσή του διαβάσματός τους, ο κ. Δαμιανός σημειώνει πως κενά στην οργάνωση των μαθητών παρατηρούνται αρκετές τάξεις πριν τις Πανελλαδικές.

«Στην ελληνική εκπαίδευση πολλοί μαθητές που ξεκινούν τη Β’ Λυκείου και έρχονται σε φροντιστήριο δυστυχώς δεν έχουν τις βάσεις για να οργανώσουν το μάθημά τους. Αρκετοί δεν έχουν μάθει καν να διαβάζουν με τον σωστό τρόπο, δηλαδή πρώτα να κατανοήσουν τις γνώσεις, μετά να τις αφομοιώσουν και μετά να εξασκηθούν. Αυτά ένα παιδί πρέπει να αρχίσει να τα κατακτά από το Δημοτικό», σημειώνει, προσθέτοντας πως ρόλος των φροντιστηρίων είναι να βοηθήσουν τους μαθητές και σε αυτό το κομμάτι.

Πρώτα η κριτική σκέψη

Ευτυχώς ο τρόπος εξέτασης των Πανελλαδικών, ειδικά τα τελευταία χρόνια, προάγει και την κριτική σκέψη πέρα από την αποστήθιση, με αποτέλεσμα η εξάσκηση και το διάβασμα να είναι πολύ πιο σημαντικά από τα τεχνολογικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου.

«Στη θεωρητική κατεύθυνση ναι μεν χρειάζεται η αποστήθιση, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Στην Ιστορία οι μισές μονάδες βασίζονται στις γνώσεις του βιβλίου, αλλά και στην κριτική σκέψη του μαθητή. Στα Αρχαία Ελληνικά η αποστήθιση είναι ακόμη λιγότερη σε σχέση με παλαιότερα», σχολιάζει ο κ. Μιχαηλίδης.

Οχι στο σκρολάρισμα

Πάντως οι καθηγητές επισημαίνουν πως οι μαθητές δεν πρέπει να «πέσουν στην παγίδα» και να αφήσουν το κινητό τηλέφωνο στον χώρο που διαβάζουν, ειδικά αν έχουν παρατηρήσει πως συνέχεια αποσπώνται. «Το διάβασμα είναι μία δεξιότητα και αποκτάται με την προπόνηση. Ωστόσο επειδή οι νέοι έχουν μάθει να ανταποκρίνονται γρήγορα στην εικόνα με αποτέλεσμα το σκολάρισμα να ξεφεύγει, παραμένει προτιμότερο για τους μαθητές να διαβάζουν αφήνοντας το κινητό στο σαλόνι τους», καταλήγει ο κ. Δαμιανός.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr