πανελλήνιες

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν υπόθεση όλης της οικογένειας, όχι μόνο των υποψηφίων και των γονιών τους, αλλά ακόμα και των γιαγιάδων! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που απαντούν στις τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων όλης της Κρήτης.

Για δεύτερη χρονιά, ενώνουν τις δυνάμεις τους η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης με τη συνεργασία επιστημόνων ψυχικής υγείας και του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου και λειτουργούν ανοικτή τηλεφωνική γραμμή από την 1η ως τις 20 Ιουνίου. Τα τηλέφωνα 2813-404469 και 2813-404470 θα δέχονται κλήσεις από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

Ο κ. Τερζάκης
Ο κ. Τερζάκης

«Συνεχίζουμε και φέτος τη λειτουργία της γραμμής για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους υποψήφιους από όλο το νησί», αναφέρει στην «Π» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης.

Σημειώνεται πως η υπηρεσία βρίσκεται, γενικότερα, σε διαδικασία προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Ο κ. Τερζάκης ήταν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, στη συνάντηση των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης της χώρας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα των εξετάσεων αλλά και προετοιμασίας για την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς.

Η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Ελένη Γιακουμάκη, αναφέρει πως την προηγούμενη χρονιά η γραμμή λειτούργησε με τρόπο πιλοτικό, διερευνητικό.

Η κ. Γιακουμάκη
Η κ. Γιακουμάκη

Ενδιαφέρον υπήρξε τόσο από υποψήφιους όσο και από γονείς που καλούνται να διαχειριστούν και το δικό τους άγχος και, παράλληλα, να στηρίξουν τα παιδιά τους.

Στόχος είναι η λειτουργία της γραμμής να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο να βελτιώνεται.

Πέρσι, όμως, δεν στηρίχθηκαν υποψήφιοι μονάχα από την Κρήτη, η γραμμή δέχτηκε κλήσεις, επίσης, από άλλες περιοχές της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο.

«Είναι γεγονός ότι όλα τα παιδιά βρίσκονται υπό το κράτος άγχους όλη αυτή την περίοδο, το άγχος σε μικρές ποσότητες είναι θετικό διότι δίνει κίνητρο και έναυσμα για προσπάθεια.

Όταν, όμως, το παιδί δεν μπορεί πλέον να το διαχειριστεί,  τότε λειτουργεί με τρόπο ισοπεδωτικό, αισθάνονται μία πίεση που τους καταστέλλει τη δυνατότητα ακόμα και να διαβάσουν, νιώθουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν μία δυσκολία», αναφέρει η κ. Γιακουμάκη.

Τονίζει πως στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα βρουν έναν επαγγελματία υγείας, ένα άτομο ειδικευμένο να αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις που θα αμβλύνει το άγχος τους και θα τους δώσει μία σωστή συμβουλή. Οι γονείς μπορεί να θέλουν να στηρίξουν τα παιδιά, αλλά χρειάζεται και η ειδική γνώση για το πώς θα προσεγγίσει κανείς έναν υποψήφιο.

Η κ. Γιακουμάκη αναφέρει πως πέρσι υπήρχαν κάποια περιστατικά, όπου ο επαγγελματίας υγείας έκρινε ότι ο υποψήφιος χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. «Μπορεί να προκύψουν και περιστατικά που να μην μπορεί κανείς να  τα χειριστεί τηλεφωνικά», τονίζει. Όπως λέει, υπάρχουν περιπτώσεις, όχι από την περσινή χρονιά αλλά από τη γενικότερη εμπειρία, που παιδιά έτρεμαν το ενδεχόμενο της αποτυχίας και από το μυαλό τους περνούσε ακόμα και η αυτοκτονία. Για να προστατευτεί το παιδί από ακραίες συμπεριφορές, οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους γονείς προκειμένου να υπάρξει ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Η κ. Γιακουμάκη αναφέρει πως κάποια τηλεφωνήματα έγιναν από γονείς, κυρίως από μαμάδες, ενώ υπήρχε και περίπτωση μίας γιαγιάς που ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να στηρίξει το εγγόνι της!