ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Προσεκτικά επιλεγμένα, χωρίς εκπλήξεις και αμφίσημα ερωτήματα ήταν τα θέματα στα μαθήματα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων την πρώτη βδομάδα.

Οι μαθητές φαίνεται ότι δυσκολεύτηκαν με τη νέα μορφή των εξετάσεων, ειδικά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Και σε αυτό το μάθημα έχουμε άλλη μια πρωτιά, καθώς η Νεοελληνική Γλώσσα εξετάστηκε μαζί με τη Λογοτεχνία, ενώ απαιτητικό ήταν το θέμα της έκθεσης.

Ένα απρόοπτο υπήρξε στο μάθημα της Βιολογίας για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων, όπου ακυρώθηκαν δύο υποερωτήματα και η βαθμολογία τους θα κατανεμηθεί στα υπόλοιπα.

Πάντως, ήδη, οι εκπαιδευτικοί έχουν εξαγάγει κάποια συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών βάσεων, ενώ την ίδια ώρα απομένει ακόμα μια εβδομάδα εξετάσεων και με σημαντικά μαθήματα για την κατεύθυνση των Θετικών Επιστημών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι βάσεις αναμένεται να ακολουθήσουν διπλή διαδρομή, οι βάσεις για τις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, ενώ οι μεσαίες και οι χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουν καθοδική τάση.

Αυτό θα συμβεί, γιατί μέχρι στιγμής τα θέματα κρίνονται ότι δεν ωθούν τους υποψήφιους σε επιδόσεις κάτω από τη βάση, ενώ παράλληλα βοηθούν τους καλούς μαθητές να ξεχωρίσουν.

Γενικότερα, πάντως, αναμένεται μια ελαφρώς ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας.  Τα μαθήματα αυτά συνήθως ήταν δυσκολότερα και οδηγούσαν σε πτωτική πορεία των βάσεων γιατί οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων σε αυτά ήταν χαμηλές.

Τα μαθήματα αυτά ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά και η Οικονομία για το 4ο. Φέτος, όμως, τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα έχουν δηλαδή τη ίδια βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως να έχουμε μια μικρή τάση υποχώρησης των βάσεων, αλλά για να γίνει συνολική εκτίμηση απαιτούνται και τα μαθήματα αυτής της εβδομάδας.

Τα Μαθηματικά του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου δεν δυσκόλεψαν καθόλου τους μαθητές και έτσι αναμένονται υψηλές βαθμολογίες.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, βατά ήταν τα θέματα στη Βιολογία. Εκκρεμεί βέβαια η εξέταση των προαναφερθέντων μαθημάτων και φυσικά η ζήτηση για τις Ιατρικές Σχολές είναι παραδοσιακά υψηλή.

Τέλος, για το 4ο πεδίο των Οικονομικών Σχολών θα υπάρχει καλύτερη εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, αναμένεται να παρατηρηθούν αυξομειώσεις μεταξύ των τμημάτων.

Σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη Φυσική (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας).

Στις 24 Ιουνίου, οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης θα εξεταστούν στην Ιστορία, ενώ οι μαθητές των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν στην Πληροφορική.

Η «αυλαία» των πανελλαδικών για τους μαθητές των ΓΕΛ πέφτει στις 26 Ιουνίου, με την εξέταση στη Χημεία (2ου και 3ου πεδίου) και στην Οικονομία (4ου πεδίου).

Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι εξετάσεις τελειώνουν στις 30 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, μέχρι τις 17 Ιουλίου, θα γίνουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα.

Βαθμολογίες και  μηχανογραφικά

Τα πρώτα αποτελέσματα των Πανελλαδικών θα πρέπει να αναμένονται γύρω στις 10 Ιουλίου (μέχρι 22-23 του μήνα για τα ειδικά μαθήματα).

Η διαδικασία της κατάθεσης των μηχανογραφικών αναμένεται να «τραβήξει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εισαχθούν 77.970 υποψήφιοι (από σύνολο περίπου 100.000), όσοι δηλαδή και πέρυσι, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορoναϊού.