Πανελλαδικές 2025: Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά στα ΕΠΑΛ σήμερα – Αναμενόμενης δυσκολίας τα θέματα

«Η μουσική και τι προσφέρει στον άνθρωπο», είναι το θέμα των σημερινών Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών για τα σχολεία ΕΠΑΛ που ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο 31 Μαΐου για τους υποψήφιους που διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2024-25.

Αντικείμενο των κειμένων είναι η επιρροή της μουσικής στον ανθρώπινο νου και οργανισμό, αλλά και τα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική και το τραγούδι.

Σύμφωνα με τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς: «το διαγώνισμα στα Νέα Ελληνικά των ΕΠΑΛ χαρακτηρίζεται αναμενόμενης δυσκολίας. Για τους υποψηφίους που είχαν κάνει σωστή προετοιμασία σίγουρα δεν προκάλεσε εκπλήξεις. Ασκήσεις και ερωτήσεις χωρίς εκπλήξεις. Κείμενα κατανοητά».

Δείτε εδώ τα θέματα των σημερινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Δείτε τις απαντήσεις στα θέματα των σημερινών Πανελλαδικών Εξετάσεων από τον Φιλόλογο, Ψαθάκη Γεώργιο και τοΦροντιστήριο: “Πέτυχες” Κέντρο Μελέτης-Φροντιστήριο Μ.Ε

Το θέμα το οποίο κλήθηκαν να διαχειριστούν οι υποψήφιοι στο μάθημα των Νέων Ελληνικών πραγματεύεται την αξία της μουσικής στην ζωή του ανθρώπου. Οι υποψήφιοι , σε ένα άρθρο που θα δημοσιευθεί σε εφημερίδα, καλούνται να αναπτύξουν την προσωπική τους άποψη τεκμηριωμένα (κείμενο επιχειρηματολογίας) για την προσφορά της μουσικής καθώς και γιατί αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας». Το παρών θέμα κρίνεται απαιτητικό, αλλά διατυπωμένο με σαφήνεια, στο οποίο οι σωστά προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν. (Α3)

Αναλυτικά στο μη λογοτεχνικό κείμενο:

Στο θέμα Α1α ζητήθηκαν από την 2η παράγραφο λόγοι για τους οποίους η μουσική αποτελεί σημαντικό τρόπο έκφρασης. Οι υποψήφιοι αναμένεται να μην συναντήσουν ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανεύρεση τους. Το Α1β είναι κλασσικό ερώτημα θεωρίας που αφορά τους τρόπους πειθούς (επίκληση στη λογική και στο συναίσθημα) και οι υποψήφιοι πρέπει να τις αποδείξουν βρίσκοντας 2 μέσα για την πρώτη και 1 για τη δεύτερη.

Στο θέμα Α2 τα ζητούμενα εξετάζουν βασικές γνώσεις των υποψηφίων (μετατροπή τίτλου- τρόποι ανάπτυξης παραγράφου- λεξιλογική άσκηση) και δεν θα τους δημιουργήσουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Το δεύτερο λογοτεχνικό κείμενο αποτελεί ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Τραγούδι στο δρόμο», το οποίο αναμένεται να δοκιμάσει τους υποψηφίους, ως προς την ετοιμότητα τους.

Οι μαθητές κλήθηκαν στο θέμα Β1 να εντοπίσουν τα βασικά στοιχεία δομής της αφήγησης, το κεντρικό γεγονός, την επίδραση του στο ποιητικό υποκείμενο καθώς και πώς αυτή τελειώνει.

Στο Β2 εξετάστηκε συγκεκριμένη γλωσσική επιλογή (χρήση ρηματικών προσώπων), όπου οι μαθητές έπρεπε να αναζητήσουν στο κείμενο και να ερμηνεύσουν την χρήση της (Β2α) καθώς και ο εντοπισμός εκφραστικών μέσων (Β2β), αναφέροντας παραπομπές.

Στο Β3 ζητήθηκε η παράθεση σκέψεων και συναισθημάτων που προκαλεί το ποίημα στους εξεταζόμενους σε ένα σύντομο κείμενο, εξετάζοντας έτσι την αναγνωστική τους αντίληψη. Η ερώτηση ήταν διατυπωμένη με ενάργεια και οι μαθητές μπορούσαν με σχετική ευκολία να αντλήσουν πληροφορίες από το ποίημα.

Συγκεφαλαιώνοντας, το δοθέν λογοτεχνικό κείμενο (ποίημα) ίσως δυσκολέψει τους μαθητές, παρόλα αυτά τα θέματα και των δυο κειμένων είναι διαχειρίσιμα και δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερες δυσκολίες και εκπλήξεις για τους/τις προετοιμασμένους/-ες μαθητές/-τριες.

Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμοί και οι Βάσεις

Η βαθμολόγηση ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων κάθε μαθήματος. Οι αναλυτικές βαθμολογίες για τα μαθήματα των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα αναρτηθούν στην ειδική πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr, πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου, όπως έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Παιδείας.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η συμπλήρωση και οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2025, ενώ οι Βάσεις Εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου.