Στους δρόμους κατέβηκαν χθες δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για τα ΑΕΙ.
Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας έγιναν σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο αλλά και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις.
Στο Ηράκλειο, την κινητοποίηση οργάνωσαν οι διδασκαλικοί σύλλογοι «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ενώ μετείχαν πολλοί φοιτητές.
Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου αναφέρουν πως πρόκειται για ένα «αυταρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει κλίμα αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια, ενώ ταυτόχρονα βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στα παιδιά των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, προκειμένου να σπουδάσουν και οδηγεί στη μείωση του αριθμού των εισακτέων με στόχο να ευνοηθούν τα ιδιωτικά κολέγια.
Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:
- Απόσυρση των Υ.Α. για την επέκταση του ωραρίου των νηπιαγωγών και της αξιολόγησης-χειραγώγησης.
- Μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας.
- Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
- Για τη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, που το επιθυμούν, στον εθνικό εμβολιαστικό σχεδιασμό.
- Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας.
- Κάλυψη όλων των αναγκών σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών».
Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ένταση επικράτησε στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που ξεκίνησε από τα Προπύλαια στη σκιά των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση, θεσπίζοντας μεταξύ άλλων όριο φοίτησης, αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται στη Βουλή και ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση.
Όταν η πορεία των φοιτητών έφτασε στο Σύνταγμα, δημιουργήθηκε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση και η πορεία των φοιτητών αποχώρησε συντεταγμένα προς την Ομόνοια.
Μεγάλη μερίδα των φοιτητών καθώς και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι διαμαρτύρονται για μία σειρά διατάξεων που έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας.
Μεταξύ άλλων, τάσσονται κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, ζητούν να αποσυρθεί η διάταξη με την οποία μπαίνει όριο φοίτησης στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ αντιδρούν και στην ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ισχύσει από τη φετινή χρονιά στις πανελλαδικές εξετάσεις υποστηρίζοντας ότι θα λειτουργήσει ως «κόφτης» για χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές.
Εν τω μεταξύ, ένταση προκλήθηκε και στη Θεσσαλονίκη μεταξύ συμμετεχόντων στο φοιτητικό συλλαλητήριο και της αστυνομίας.
Μετά την ολοκλήρωση της πορείας στο ΥΜΑΘ, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το ΑΠΘ.
Στο ύψος της Ροτόντας, δημιουργήθηκε ένταση με αστυνομικές δυνάμεις που τους ακολουθούσαν, καθώς δεν τους άφησαν να εισέλθουν στον χώρο του πανεπιστημίου.
Μερίδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προσαγωγές ατόμων.