ΕΛΜΕΠΑ

Υπήρξε μία από τις «σημαίες» της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που τώρα μπαίνει στον πάγο… Η υπουργός, κ. Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε χθες την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, προγράμματα που επρόκειτο να υλοποιηθούν και από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Το παραπάνω θέμα αλλά και μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν το Ίδρυμα, συζήτησαν χθες ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, κ. Νίκος Κατσαράκης, με τον υφυπουργό Παιδείας, κ. Βασίλη Διγαλάκη, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Γιατί αναστέλλονται

Η κ. Κεραμέως, με ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι «κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα.

Είναι βέβαιο ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) θα συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων.»

Αναφέρει ακόμα, πως «Ωστόσο το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου.

Εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.»

Διαφωνεί το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υφυπουργό, ο κ. Κατσαράκης εξέφρασε τη διαφωνία του Ιδρύματος σε αυτή την απόφαση. Στην Κρήτη, επρόκειτο να λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έξι διετή προγράμματα σπουδών, τα  «Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και αυτοματισμοί» , «Τεχνικός Κηπευτικών Καλλιεργειών» , «Στέλεχος Οργάνωσης & Διοίκησης Επισιτιστικών Μονάδων» , «Υπάλληλος Οικονομικών Υπηρεσιών» ,«Συστήματα Παραγωγής CAD/CAM/CNC» και «Πολυμέσα και Διαδίκτυο».

Ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. εξηγεί στην «Π» πως υπήρχαν οι απαραίτητες πιστώσεις και το Ίδρυμα ήταν έτοιμο να προχωρήσει στην υλοποίησή τους. Είχαν μελετηθεί τα προγράμματα σπουδών, είχαν γίνει συζητήσεις με φορείς, όπως το Επιμελητήριο Ηρακλείου, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στον Αμπελούζο.

Όπως συζητήθηκε στη συνάντηση, πρόκειται για μία πολιτική απόφαση που προβλέπει την αναστολή και όχι την ακύρωση των προγραμμάτων.

Ο κ. Κατσαράκης τονίζει πως μαθητές των ΕΠΑΛ ήταν ενήμεροι για την επικείμενη λειτουργία των προγραμμάτων και αυτή η εξέλιξη ακυρώνει μία επιλογή που ενδεχομένως είχαν για τη φετινή χρονιά.

Επίσης, ο πρύτανης του Ιδρύματος ενημέρωσε τον κ. Διγαλάκη για θέματα, όπως την ανάγκη να υπάρξει και φέτος, όπως γίνεται κάθε χρόνο, έκτακτη επιχορήγηση της τάξης των 600.000 ευρώ, μία πίστωση που το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη.

Ακόμα, τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί ο αριθμός του προσωπικού του Ιδρύματος, τόσο σε μέλη ΔΕΠ, ειδικό εργαστηριακό και διδακτικό προσωπικό αλλά και σε διοικητικό. Ζήτησε να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, όπου παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα καθυστερήσεων.

Κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, για τη σίτιση το Ίδρυμα χρειάζεται κονδύλια της τάξης των 300.000 ευρώ ενώ πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα ανέγερσης φοιτητικών εστιών σε περιοχές της Κρήτης που λειτουργούν Τμήματά του, ήδη έχουν γίνει συνεννοήσεις με τους εκάστοτε Δήμους, μετά από την παραχώρηση οικοπέδων. Δεδομένης της έλλειψης διαμερισμάτων, λόγω και του Airbnb, κατανοεί κανείς την ανάγκη να έχει το Ίδρυμα στέγη για τους φοιτητές που τη χρειάζονται.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε η λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου και των Ινστιτούτων που προβλέπονταν στο σχετικό νόμο ίδρυσης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αντιστοίχιση των προγραμμάτων των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών, που από το Σεπτέμβριο θα είναι πενταετούς φοίτησης, με τις Πολυτεχνικές Σχολές. Ο κ. Κατσαράκης τονίζει πως είναι κάτι που το Ίδρυμα θα κυνηγήσει προκειμένου οι φοιτητές του να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Ο κ. Διγαλάκης δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα θέματα που τέθηκαν, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.