Πανελλήνιες εξετάσεις

Με πολύ κόπο, θυσίες αλλά και πολλά όνειρα, οι υποψήφιοι των Εσπερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ αναζητούν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάποιων, όμως, τα φτερά κόπηκαν νωρίς…

Πανελλήνια αίσθηση αλλά και την παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει η στάση εργοδοτών να μην επιτρέψουν σε υποψήφιους του Εσπερινού Λυκείου Χανίων να λείψουν από την εργασία τους και να δώσουν εξετάσεις.

«Μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων», αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας.

«Η αυθαιρεσία ορισμένων εργοδοτών έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμα και το αίτημα αλλαγής βάρδιας προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το δικαίωμα που δίνει η Πολιτεία στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες να φοιτήσουν σε Εσπερινά Λύκεια, προκειμένου να διεκδικήσουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, δεν μπορεί να αφαιρείται από ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα», σημειώνει.

Στο πλευρό των συναδέλφων τους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Παράρτημα Χανίων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησαν χθες μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων μετά τις αναφορές ότι εργοδότες δεν παρείχαν άδεια από την εργασία τους σε μαθητές-εργαζόμενους του Εσπερινού Λυκείου της πόλης για να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Λιόντος, «αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών-τριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ ζήτησε να δοθεί και η δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019 εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις και τον έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους-μαθητές».

Παράλληλα ο κ Λιόντος καταδίκασε τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων εργοδοτών καθώς όπως τόνισε «αρνήθηκαν σε μαθητές-εργαζόμενους το δικαίωμα στη μάθηση».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ επισκέφθηκαν και τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων όπου και συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Στέλιο Ζερβάκη. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη, κινήθηκαν οι διαδικασίες για να λάβουν μέρος οι συγκεκριμένοι μαθητές- εργαζόμενοι στη διαδικασία της επαναληπτικής εξέτασης. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι ίδιοι οι μαθητές αρνήθηκαν να λάβουν μέρος.

Η λυκειάρχης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, Ευαγγελία Σαρρή, αναφέρθηκε στο περιστατικό τονίζοντας ότι «το Υπουργείο Παιδείας έχει προσπαθήσει να βρει λύση για τους μαθητές. Έχει δείξει ένα πραγματικό ενδιαφέρον. Οι μαθητές, δεν επιθυμούν ειδική εξεταστική περίοδο.

Για το ζήτημα που προέκυψε εγώ έκανα μια ανάρτηση και όχι καταγγελία για αυτό το γεγονός -θέλω να το διευκρινίσω αυτό- η οποία πήρε αυτή την δημοσιότητα. Επιθυμία των παιδιών είναι να μην δοθεί περαιτέρω δημοσιότητα στο θέμα που προέκυψε».

Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν,  μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το ΚΚΕ.

Ζητούν νομική κατοχύρωση

Στο Ηράκλειο δεν έχει υπάρξει ανάλογη περίπτωση, τουλάχιστον δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία από υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείου και ΕΠΑΛ Ηρακλείου.

Ο υποδιευθυντής του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου, κ. Παύλος Μαυρίδης, αναφέρει στην «Π» πως αφενός είναι απαράδεκτο να μην επιτρέπει κάποιος στον εργαζόμενό του να λείπει ορισμένες ώρες και συγκεκριμένες μέρες από το χώρο εργασίας του και, αφετέρου, πρέπει να πάψει να είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη να πάρει κανείς άδεια για τις πανελλήνιες.

Ο κ. Μαυρίδης θεωρεί πως είναι δυνατό με μία μόνο υπουργική απόφαση, να προβλέπεται ότι ένας υποψήφιος Εσπερινού σχολείου έχει τη δυνατότητα να περνά το κατώφλι του εξεταστικού κέντρου. Όπως λέει, πρέπει να πάψει να είναι ένα ηθικό θέμα και να υπάρχει νομική κάλυψη για τον υποψήφιο εργαζόμενο.

Ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου, κ. Μάρκος Αναγνωστάκης, αναφέρει πως είναι επιεικώς απαράδεκτο ένας εργοδότης να μην επιτρέπει στους εργαζόμενους που δίνουν εξετάσεις να συμμετέχουν στις πανελλήνιες.