επέτειος του Πολυτεχνείου

Συλλαλητήριο για τα 45 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο οργανώνουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου το ερχόμενο Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε κάλεσμά τους αναφέρουν πως «σε  όλη τη διάρκεια της δικτατορικής επταετίας η αντίσταση του λαού δεν έπαψε να εκφράζει την αντίθεσή του απέναντι στο στυγνό καθεστώς των συνταγματαρχών. Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

45 χρόνια μετά, τιμούμε τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσαν το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης.

Συνάμα, ανακαλούμε αιτήματα εκείνων των αγωνιστών, τα οποία ακόμη και σήμερα είναι επίκαιρα. Αξιοπρεπής εργασία, ποιοτική και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μερικά απ’ αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο αγώνας για Παιδεία-Ελευθερία-Δημοκρατία-Κοινωνική δικαιοσύνη είναι διαρκής και διαχρονικός.

Γι’ αυτό το λόγο οφείλουμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα ισχυρό “παρών” μνήμης αλλά και συνεχούς αντίστασης και αγώνα. Είναι χρέος όλων μας να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, όχι μόνο τιμώντας τους αγωνιστές του τότε, αλλά γιατί το μέλλον μας ανήκει».

Μήνυμα Τερζάκη

Σε μήνυμά του ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης, αναφέρει:

«Πάνω σ’ κείνη… τη πεσμένη πόρτα δώσανε ξανά τον όρκο,

όρκο της νιότης

της ζωής, της λευτεριάς όρκο του ονείρου και της πράξης».

Με αυτούς τους στίχους ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος τίμησε την επέτειο εξέγερσης της ελληνικής νεολαίας, την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Σήμερα, 45 χρόνια μετά, η 17η Νοεμβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί γιορτή παντοτινής μνήμης και διατήρησης ζωντανής της φλόγας, της βούλησης και της ελπίδας για τη δικαίωση αυτού του οράματος των χιλιάδων νεαρών πολιορκημένων σ’ εκείνο το κάστρο της λευτεριάς των τριών ημερών.

Θυμόμαστε όλοι όσοι γνωρίζουμε και διδάσκουμε σε όσους δεν γνωρίζουν πως για την ελευθερία χρειάζονται αγώνες.

Δεν αφήνουμε κενά στη διδασκαλία μας γιατί υπάρχουν κάποιοι που τα εκμεταλλεύονται και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, με μισαλλόδοξες και φασιστικές απόψεις. Στεκόμαστε λοιπόν ταπεινά μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών της εποχής, αναλογιζόμαστε το χρέος μας και διαφυλάττουμε τα πολύτιμα αγαθά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας».