Ο χώρος που το Ίδρυμα θα χρησιμοποιεί στην πανεπιστημιούπολη Βουτών

Αέρας ανανέωσης πνέει στην πανεπιστημιούπολη Βουτών, όπου σημειώνεται ένας οργασμός εργασιών. Φοιτητικές εστίες, φωτοβολταϊκά πάρκα, κτήριο Ανατομίας, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι ορισμένες μονάχα από τις εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στα σχέδια της πρυτανείας για επέκταση αλλά και αναβάθμιση των  υπαρχουσών υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

Δεν μπαίνει, όμως, σε δεύτερη μοίρα και η πρώην πανεπιστημιούπολη στην Κνωσού, για την αξιοποίηση της οποίας ορίζεται επιτροπή, όπου συμμετέχουν επίσης η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου.

Ο στόχος της πρυτανείας είναι ως το 2025, οι εγκαταστάσεις των Βουτών να έχουν μία τελείως διαφορετική μορφή. Ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, μιλά στην “Π” για τα σχέδιά του.

το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών

Ένας πρωταρχικός στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών που ήδη υπάρχουν στις Βούτες. Έτσι, θα βελτιωθεί η ποιότητα της φοίτησης, η ζωή των εργαζομένων στο Ίδρυμα ενώ το Π.Κ. θα καταφέρει να μειώσει τα λειτουργικά του κόστη.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης
Ο κ. Τσακαλίδης

Ο κ. Τσακαλίδης σημειώνει ότι από την τακτική επιχορήγηση του Π.Κ., ένα σημαντικό ποσό καταλήγει στις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρυτανεία θέλει την επόμενη πενταετία να μειώσει αυτό το κόστος για κλιματισμό και θέρμανση στο μισό.

Ήδη, έχει αναπτυχθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 100 κιλοβάτ, στο βόρειο κομμάτι της πανεπιστημιούπολης, δίπλα στο κτήριο Επιστήμης Υπολογιστών, ενώ  έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2020 ένα σύστημα επιπλέον 700 κιλοβάτ. Προχωρά, παράλληλα, η ενεργειακή αναβάθμιση των δύο μεγάλων, παλιών κτηρίων, των Φυσικής- Βιολογίας και Ιατρικής.

Ήδη, στο έργο στο Φυσικής- Βιολογίας, από το 2018, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, γίνεται αλλαγή κουφωμάτων, εγκατάσταση νέων συστημάτων κλιματισμού, θερμομόνωσης, υγρομόνωσης, και θα ολοκληρωθεί το 2020, αρχές του 2021.

Για την Ιατρική, υπάρχει η σχετική μελέτη και το Ίδρυμα ψάχνει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα γηραιότερα κτήρια στις Βούτες και μετρούν ήδη τρεις δεκαετίες.

Πλέον, αλλάζουν όψη, κάτι που ήταν απαραίτητο λειτουργικά αλλά ακόμα και αισθητικά.

Αξιοποίηση όλων των χώρων

Τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να έχει διπλασιαστεί ο όγκος των κτηρίων που το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα έχει στις Βούτες.

“Στόχος μας είναι να γίνει το Ίδρυμα ανταγωνιστικό και διεθνοποοιημένο, να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, όπως και σήμερα, αλλά και υψηλής ποιότητας διαβίωση για τους φοιτητές και εργαζομένους”, σημειώνει ο κ. Τσακαλίδης. Αυτή τη στιγμή, ο καλυμμένος χώρος είναι περίπου 100.000 τετραγωνικά μέτρα, μόνο οι φοιτητικές κατοικίες που θα ανεγερθούν στην περιοχή, θα καλύπτουν μία έκταση της τάξης των 70.000 τετραγωνικών. Σημειώνεται πως από τις 1.000 μονάδες, οι 250 προορίζονται για να στεγάσουν συνεργάτες του Ιδρύματος.

Θα ανεγερθούν βόρεια και νότια του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου.

Σε μια έκταση περίπου 15 στρεμμάτων, εφαπτόμενο του γυμναστηρίου, θα ανεγερθεί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας.

Ο κ. Τσακαλίδης κάνει λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο.

Σημειώνεται πως η θέση του προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις εντός του Ιδρύματος. Ήταν, όμως, το σημείο, βάσει του οποίου είχαν γίνει οι μελέτες για το βιοκλιματικό κτήριο του ΣΕΠ και αν άλλαζε, θα έπρεπε να γίνουν όλα από την αρχή. Ήταν, λοιπόν, πολιτική απόφαση, και της Συγκλήτου, το σημείο να μην αλλάξει.

Όπως έχει γράψει η “Π”, έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Π.Κ., Δήμου Ηρακλείου και Κτηριακών Υποδομών. Παράλληλα, το Ίδρυμα ζητά αύξηση του συντελεστή δόμησης, κάτι που βρίσκει τον Δήμο Ηρακλείου θετικό, εξάλλου λειτούργησε και ως αντισταθμιστικό μέτρο αφού το Ίδρυμα παραχώρησε οικόπεδό του στον Δήμο για την ανέγερση του σχολείου. Θεωρείται πως το ΣΕΠ θα δώσει μία άλλη πνοή στην περιοχή, γενικότερα, δε θα προορίζεται αποκλειστικά για παιδιά εργαζομένων του Π.Κ. Θα είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του Ιδρύματος για την προσέλκυση ξένων ερευνητών.

Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, υλοποιείται ήδη το κτήριο του Ανατομείου της Ιατρικής Σχολής, περίπου 1.000 τετραγωνικών, βρίσκεται ανατολικά από την Ιατρική, στον δρόμο του ΠΑΓΝΗ. Στεγάζει τα απαραίτητα εργαστήρια, όπου θα εκπαιδεύονται στην ανατομία οι φοιτητές της Ιατρικής. Θα είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους.

Είναι στον “αέρα” διαγωνισμοί για μελέτες, η πρώτη έχει προϋπολογισμό 650.000 ευρώ, αφορά στο κτήριο που θα στεγάσει το νεότερο Τμήμα του Ιδρύματος, το Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Έχει χωροθετηθεί βορειοδυτικά του ΠΑΓΝΗ, μέσα στο campus, στον δρόμο που ενώνει το Πανεπιστήμιο με το ΙΤΕ, η έκτασή του θα είναι οχτώ με εννιά χιλιάδες τετραγωνικά. Ο διαγωνισμός θα κλείσει τις επόμενες βδομάδες και η μελέτη αναμένεται τον επόμενο χρόνο. Αν είναι έτοιμη στις αρχές του 2021, θα γίνουν οι σχετικές ενέργειες να βρεθεί χρηματοδότηση για να γίνει το έργο.

Στον “αέρα” είναι η μελέτη, επίσης, για ένα κτήριο της Ιατρικής, θα στεγάσει τα εργαστήρια για τις δραστηριότητες της Οπτικής και Όρασης και στον  τελευταίο όροφο θα στεγάσει αίθουσες διδασκαλίας και σεμινάριων. Θα βρίσκεται στο δυτικό άκρο του campus, δίπλα στο κτήριο του ΤΕΤΥ, η έκτασή του θα είναι τέσσερις με πέντε χιλιάδες τετραγωνικά. Πρόκειται για επικαιροποίηση μελέτης και ο προϋπολογισμός είναι της τάξης των 60.000 ευρώ.

Μέσα στο έτος, θα είναι έτοιμη η μελέτη για το κτήριο που θα στεγάσει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Σήμερα, βρίσκονται στα λευκά κτήρια της Κνωσού και είναι το μόνο κομμάτι του Ιδρύματος που παραμένει εκεί. Στόχος είναι μέσα στη δεκαετία να μεταφερθεί στις Βούτες.

Τη μελέτη θα τη χρηματοδοτήσει ιδιώτης, εταιρεία που προτίθεται να την κάνει δωρεά προς το Ίδρυμα. Σημειώνεται ότι με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ανάλογες κινήσεις στηρίζονται περισσότερο από την Πολιτεία.

Για το κτήριο του Μ.Φ.Ι.Κ., επειδή χρειάζεται χώρους για τη φύλαξη των συλλογών, το Ίδρυμα θα εκμεταλλευτεί τα πρανή από τη δυτική πλευρά του κτηρίου Φυσικής- Βιολογίας.

Αφενός οι ερευνητές θα είναι δίπλα στους συναδέλφους τους της Βιολογίας, αφετέρου θα έχουν τους αναγκαίους σκοτεινούς χώρους, όπου θα αποθηκεύουν τις συλλογές. Το πάνω μέρος του κτηρίου θα είναι το ισόγειο, ακριβώς απέναντι από το Φυσικής – Βιολογίας, και οι υπόλοιποι χώροι θα είναι ημιυπόγειοι. Η έκτασή του θα είναι 8.000 τετραγωνικών μέτρων, περίπου, αποθηκευτικοί χώροι, κυρίως, αλλά και εργαστήρια και γραφεία.

“Για την επόμενη δεκαετία, αν υλοποιηθούν τα σχέδιά μας, θα έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες του Ιδρύματος, στο Ηράκλειο, όσο αφορά στη στέγαση των φοιτητών και των συνεργατών μας, αλλά και των δραστηριοτήτων που είτε φιλοξενούνται σε άλλα Τμήματα, όπως το ΤΕΤΥ, ή σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας”, τονίζει ο κ. Τσακαλίδης.

Τεχνολογικό Μουσείο στην Κνωσού;

Έχει συσταθεί μια επιτροπή που έχει αναλάβει να μελετήσει τις εναλλακτικές που υπάρχουν για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην Κνωσό. Πρέπει να έχει νόημα για το χώρο και να είναι υλοποιήσιμο. Το Ίδρυμα θέλει να βρεθούν χρήσεις για τα προκάτ, που θα είναι προς όφελος όχι μόνο του Πανεπιστημίου αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Μία σκέψη είναι να γίνει ένα πάρκο, τεχνολογικό μουσείο, ίσως. Οι διαδικασίες είναι ανάγκη να “τρέξουν” μέσα στο 2020.

Αυτή τη στιγμή, ο χώρος έχει περιφραχτεί αλλά κάποιοι κόβουν την περίφραξη, μπαίνουν στον χώρο και κινδυνεύουνε και οι ίδιοι.