Επί 25 χρόνια δίδασκε στα αμφιθέατρα του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ίδρυμα θα της απονείμει τον τίτλο της ομότιμης καθηγήτριας. Ο λόγος για την καθηγήτρια του Τμήματος, κ. Ευφημία Τάφα, η οποία το 2014 έλαβε το Βραβείο Πηχωρίδη Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
«Η τιμητική απονομή του τίτλου του ομότιμου καθηγητή συνιστά για μένα την αναγνώριση των προσπαθειών μου και την επιβράβευση μιας ακαδημαϊκής πορείας η οποία εδραζόταν σε δύο πυλώνες, στην έρευνα και τη διδασκαλία», αναφέρει στην «Π» η κ. Τάφα.
Η τελετή απονομής θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στη 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο Γ2-20 του Τμήματος.
Θα γίνουν προσφωνήσεις από τον πρύτανη του Ιδρύματος, κ. Παναγιώτη Τσακαλίδη, τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής, κ. Νικόλαο Ζαράνη.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου της τιμώμενης από τον καθηγητή του Τμήματος, κ. Γεώργιο Μανωλίτση, ανάγνωση του τιμητικού διπλώματος από τον πρόεδρο του Τμήματος, κ. Ανδρέα Φουντουλάκη. Στη συνέχεια, θα γίνει η απονομή του τιμητικού διπλώματος από τον κ. Ζαράνη στην κ. Τάφα και η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση- ομιλία από την ίδια.
Τέσσερις δεκαετίες στην εκπαίδευση
Η κ. Τάφα τονίζει: «υπηρέτησα την εκπαίδευση για 46 έτη από τα οποία τα 25 δηλαδή περισσότερα από τα μισά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όλα αυτά τα έτη που ήμουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διετέλεσα πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης για τρεις θητείες και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής.
Από όποια θέση και αν βρισκόμουν προσπάθησα να υπηρετήσω με συνέπεια και ευσυνειδησία το Τμήμα στο οποίο ανήκα και τη Σχολή. Για ό,τι αναλάμβανα δεν υπολόγιζα κόπο και χρόνο αλλά πάντοτε λάμβανα τις όποιες αποφάσεις με γνώμονα το καλό του Τμήματος, της Σχολής και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Προσπάθησα ως πανεπιστημιακός δάσκαλος να προκαλέσω στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μου την επιθυμία για γνώση και να τους δημιουργήσω την έφεση για συνεχή ανάπτυξη των ακαδημαϊκών τους επιδιώξεων. Αυτό άλλωστε είναι για μένα το κυριότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να διακρίνει τον πανεπιστημιακό δάσκαλο».
Ευχαριστεί τους συναδέλφους της του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης οι οποίοι την πρότειναν ομόφωνα για να λάβει τον τίτλο της ομότιμης, καθώς και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ομόφωνη έγκριση της απόφασης αυτής.
«Θα συνεχίσω να προσφέρω στην εκπαίδευση και να εργάζομαι για το καλό της επιστήμης που υπηρετώ και θα είμαι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη συνεχή ανέλιξή του στις πρώτες θέσεις των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου», τονίζει.