Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας δύο εβδομάδων που διοργανώθηκε από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στο πλαίσιο της ενεργής συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Ningbo της Κίνας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Tourism, Culture and Heritage», έφερε για πρώτη φορά στο ΕΛΜΕΠΑ 22 φοιτήτριες και φοιτητές από την Κίνα, με στόχο τη γνωριμία τους με τον ελληνικό πολιτισμό, την κρητική παράδοση και την εκπαίδευσή τους σε θέματα βιωματικού και βιώσιμου τουρισμού.
Κατά το πρώτο μέρος της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, οι φοιτητές συμμετείχαν σε διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις στην Αθήνα και τους Δελφούς, υπό την ακαδημαϊκή καθοδήγηση της Δρ. Ειρήνης Δήμου, Καθηγήτριας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού. Στόχος ήταν η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και φιλοσοφία, καθώς και η ανάδειξη των πολιτισμικών γεφυρών με τον κινεζικό πολιτισμό.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη (4–11 Ιουλίου), ξεκίνησε με την επίσημη υποδοχή των φοιτητών στο ΕΛΜΕΠΑ από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Δια Βίου Μάθησης Καθ. Φώτιο Μαυροματάκη και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου κ. Γεώργιο Αγριμανάκη, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της δράσης στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Δήμου Ηρακλείου με την το Ningbo.
Το εκπαιδευτικό σκέλος περιλάμβανε εισηγήσεις για τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες στην Κρήτη, την οινοτουριστική ανάπτυξη, τη γαστρονομία και την ιστορία της Κρητικής διατροφής, ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές βιώσιμου τουρισμού με έμφαση στην αυθεντικότητα και τη σύνδεση του επισκέπτη με τον τόπο. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις, επισκέψεις σε τοπικούς φορείς, οινοποιεία και χώρους γαστρονομικού ενδιαφέροντος, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για το σχεδιασμό τουριστικών προϊόντων με βάση την τοπική πολιτιστική ταυτότητα. Τέλος, μέσα από διαλέξεις και συζητήσεις, αναδείχθηκε η σημασία εννοιών όπως το nation branding, η πολιτιστική κληρονομιά, η βιωσιμότητα και η τοπική κουλτούρα στη δημιουργία εμπλουτισμένων τουριστικών εμπειριών, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς.
Η επιτυχία του πρώτου θερινού σχολείου καταδεικνύει την εξωστρέφεια και τη δυναμική του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση και επιστημονική καθοδήγηση του προγράμματος. Παράλληλα, ενισχύει τη διεθνή εμβέλεια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, θέτοντας στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο Ningbo, όπως η ανταλλαγή φοιτητών και ακαδημαϊκών, η διοργάνωση κοινών επιστημονικών συνεδρίων και η εκπόνηση μεταδιδακτορικών και ερευνητικών προγραμμάτων.