Την ημερομηνία αλλά και το ακριβές καθεστώς, υπό το οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία, μελετά η κυβέρνηση, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων.
Χθες, η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως,ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες αποφάσεις για τις ακριβείς ημερομηνίες, τόνισε ωστόσο ότι για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το υπουργείο έχει στόχο αυτές να διεξαχθούν μέσα Ιουνίου με μέσα Ιουλίου.
Επεσήμανε ωστόσο, ότι η ηγεσία του Υπουργείου είναι σε τακτική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια».
Το Υπουργείο αναμένει την επίσημη εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις και να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Η κ. Κεραμέως σημείωσε επίσης, ότι η επαναφορά θα γίνει σε μία «νέα κανονικότητα», η οποία θα διατρέχει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών και για αυτό, το υπουργείο θα φροντίσει να ενημερώσει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να λαμβάνουν στο εξής.
Τέλος, σχετικά με το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα και τις δικές της ιδιαιτερότητες».
Πέτσας: “προσοχή στον παππού και τη γιαγιά”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές σε διαφορετικές χώρες του κόσμου και ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σε εξέλιξη για το θέμα αυτό.
«Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, προχωρούν πιο γρήγορα, ενώ άλλες είναι επιφυλακτικές. Εμείς ακούμε τις συμβουλές των ειδικών. Αλλά το ζήτημα των σχολείων συνδέεται και με κάποια άλλα θέματα.
Συνδέεται με τη σύνθεση των νοικοκυριών, δηλαδή με το αν έχουν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, που ζουν στο ίδιο σπίτι μαζί με παιδιά και ποιας ηλικίας είναι τα παιδιά.
Για αυτό έχουμε κάνει αρκετή προεργασία και με την ΕΛΣΤΑΤ και με τα συναρμόδια Υπουργεία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά δεν έχουν μέχρι στιγμής δείξει παγκοσμίως βαριά συμπτώματα όταν περνάνε τον κοροναϊό. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει.
Το βασικό είναι ότι για να πάει το παιδί στο σχολείο, προϋποθέτει ότι μετά το μεσημέρι δεν θα το πάρει ο παππούς ή η γιαγιά.
Ο μπαμπάς ή η μαμά, όμως, που θα το πάει στο σχολείο θα πρέπει να πάει και στη δουλειά του και δεν θα μπορέσει να γυρίσει να το πάρει. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που εμπλέκονται» κατέληξε.