τάξη

Θέμα χρόνου είναι η επιστροφή στα θρανία, υπό εξέταση, όμως, παραμένει η ημερομηνία που θα ηχήσει και πάλι το κουδούνι και αν θα μπουν στις τάξεις όλοι οι μαθητές.

Το λουκέτο στα σχολεία μπήκε στις 11 Μαρτίου και ήταν και το πρώτο ριζικό μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού. Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με την απόφαση που είναι σε ισχύ, τα σχολεία παραμένουν κλειστά ως τις 10 Μαΐου.

Τώρα, οι ειδικοί, μέλη της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση διαφωνούν ως προς τον τρόπο που πρέπει να ανοίξουν και πάλι οι σχολικές μονάδες.

Παρόμοια διχογνωμία υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με δύο διαφορετικές εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα μέλη του Υπουργικού συμβουλίου. Πιθανόν την τελική απόφαση να πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού ακούσει την τελική πρόταση των επιστημόνων.

Δύο είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την επιστροφή αρχικά των μαθητών της Γ΄Λυκείου, η 11η και η 25η Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.

Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Αυτό αφορά κυρίως τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και τα γυμνάσια, καθώς μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο λοιμωξιολόγος, κ.  Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να ανοίξουν όλα τα σχολεία.

Ο διαχωρισμός, πάντως, γίνεται για προφανείς ηλιακούς λόγους. Οι μεγαλύτεροι μαθητές δεν χρειάζονται τον παππού και τη γιαγιά για να τους προσέχει ενώ τα μικρότερα παιδιά δύσκολα δεν θα έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων. Θεωρείται πολύ επιτυχημένη η εξ αποστάσεως διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση δεν χάνεται το εξάμηνο, όπως έχουν τονίσει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.