Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής κορυφώνεται καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που ο κάθε υποψήφιος θα γνωρίζει, πια, σε ποιο Τμήμα εισάγεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Φροντιστηριούχοι του Ηρακλείου δίνουν στην «Π» τις δικές τους εκτιμήσεις για τη διακύμανση των βάσεων που φέτος αναμένεται να φέρουν και πολλές εκπλήξεις.
Ο διευθυντής Ε.Ο. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, κ. Γιώργος Μανδαλάκης, αναφέρει πως σε λίγες εβδομάδες (26 ως 3 Αυγούστου) αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των πανελληνίων εξετάσεων και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα εκτιμά τα εξής:
Στο Πρώτο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών είχαμε φέτος 3.000 λιγότερους υποψήφιους. Σε συνδυασμό με το ότι έγραψαν χειρότερα στα Λατινικά και τα Αρχαία αλλά καλύτερα στην Ιστορία, θα υπάρχει πτώση των βάσεων, έστω και αν αυτή στις Νομικές Σχολές και στις Σχολές Ψυχολογίας είναι οριακή.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών θα υπάρξει καθολική πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων στη Χημεία και τη Φυσική. Στη Χημεία μόνο 420 υποψήφιοι έγραψαν πάνω από 19, ενώ πέρσι έγραψαν 3.400. Η πτώση θα είναι μεγαλύτερη στις περιφερειακές σχολές και ίσως φτάσει και στα 400 μόρια.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας θα υπάρξει πτώση βάσεων σε όλα τα τμήματα που δε θα ξεπεράσει τα 150 με 200 μόρια. Οι υποψήφιοι είχαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Βιολογίας, καθώς πάνω από 18 έγραψε το 11,4% των υποψηφίων (8,28% πέρσι) και 16,68% πάνω από 19 (7,10% πέρσι). Αυτές οι επιδόσεις κάλυψαν την αποτυχία στη Φυσική και στη Χημεία.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με τις περσινές. Στα Μαθηματικά και την Πληροφορική πήγαν οι υποψήφιοι καλύτερα ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έγραψαν χειρότερα. Ο αριθμός των εισακτέων είναι όμως πολύ μεγαλύτερος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση βάσεων σε κάποια Τμήματα ακόμα και 400 μόρια.
Ο Σχολές Πληροφορικής θα έχουν ίσως μια μικρή άνοδο, όπως και οι Στρατιωτικές Σχολές.
«Εύχομαι καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά και να μην ξεχνούν ότι η ζωή είναι μπροστά τους» αναφέρει.
Ο κ. Μανώλης Καζαντζάκης, από το φροντιστήριο Ορόσημο, και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου αναφέρει πως πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων είναι από τις 26 ως τις 30 Αυγούστου.
Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τις βάσεις, οι βαθμολογικές επιδόσεις, ο αριθμός των εισακτέων και οι επιλογές των υποψηφίων.
Οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι ήδη γνωστοί, ενώ παραμένει άγνωστος ο τρίτος παράγοντας. Οι επιλογές των μαθητών εξαρτώνται από τις οικονομικές συνθήκες και τις δυνατότητες της οικογένειας από τη μία και από την άλλη από το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν 133 νέα τμήματα τα 28 από τα οποία δεν έχουν αντίστοιχα τμήματα στο περυσινό μηχανογραφικό.
Επιπρόσθετα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και κατά πόσο οι μαθητές έχουν πειστεί για τα νέα τμήματα των πρώην Τ.Ε.Ι. και ειδικά στην περίπτωση των μηχανικών αν και κατά πόσο έχουν αντίστοιχη αναγνωρισιμότητα και ισοτιμία πτυχίου με τις κλασικές Σχολές Μηχανικών.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές σπουδές), αν και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ήταν περίπου ίδιες με τις περυσινές, με μικρές διαφοροποιήσεις, αναμένεται η πτώση των βάσεων στο σύνολο σχεδόν των τμημάτων εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν 3.000 λιγότεροι υποψήφιοι φέτος σε σχέση με πέρυσι.
Στο 2ο Επιστημονικό πεδίο (Θετικές Σπουδές), η πτώση των βάσεων θα είναι καθολική και μάλιστα θα είναι ελάχιστες οι σχολές που θα υπερβαίνουν τα 18.000 μόρια. Ειδικά στα περιφερειακά πανεπιστήμια η πτώση των βάσεων θα είναι πολύ μεγάλη δηλαδή θα υπερβαίνει τα 500 μόρια. Αυτό οφείλεται στις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών στη Φυσική και στη Χημεία συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.
Στο 3ο Επιστημονικό πεδίο (Ιατρικές Σχολές), θα σημειωθεί πτώση των βάσεων στο σύνολο των σχολών του πεδίου και μάλιστα μετά από χρόνια θα δούμε την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να προσεγγίζει τα 18.000 μόρια (περίπου 18.150). Η πτώση των βάσεων δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, γιατί οι επιδόσεις των μαθητών στο μάθημα της Βιολογίας ήταν καλύτερες από πέρυσι.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές Σπουδές), οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες στα μαθήματα της Πληροφορικής και των Μαθηματικών, χειρότερες όμως στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, με αποτέλεσμα οι βαθμολογικές διαφορές να μη διαφέρουν ιδιαίτερα από τις περυσινές. Αναμένουμε όμως πτώση των βάσεων μικρή σχετικά στα κεντρικά Πανεπιστήμια και μεγαλύτερη στα περιφερειακά εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του αριθμού των εισακτέων σε αυτά.
Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, διευθυντής του φροντιστηριακού ομίλου ΕΝΑ, αναφέρει πως στις φετινές εξετάσεις τα θέματα σε πολλά μαθήματα απέδειξαν περίτρανα ότι σίγουρα δεν αρκεί μία εντατική προετοιμασία των μαθητών στη Γ’ Λυκείου, αλλά οι υποψήφιοι έπρεπε αφενός να έχουν υπόβαθρο στα εξεταζόμενα μαθήματα με μελέτη της ύλης από προηγούμενες τάξεις και αφετέρου να έχουν δώσει έμφαση στις ασκήσεις και στη θεωρία των σχολικών εγχειριδίων.
Αναλυτικότερα, στις Ανθρωπιστικές Σπουδές δεν θα υπάρξουν σπουδαίες διαφοροποιήσεις, λόγω της μέτριας δυσκολίας των θεμάτων στο μάθημα των Αρχαίων και των Λατινικών, η οποία αντισταθμίζεται από τις λίγο καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα της Ιστορίας σε σχέση με πέρυσι. Επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των βάσεων είναι ότι στο 1ο Πεδίο είχαμε φέτος περίπου 3.000 υποψήφιους λιγότερους από πέρυσι.
Στο πεδίο των Θετικών Επιστημών τα απαιτητικά θέματα στη Φυσική και στη Χημεία θα οδηγήσουν την πλειονότητα των τμημάτων σε πτώση των βάσεων όπου μεγαλύτερη θα είναι στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και μικρότερη στα κεντρικά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στο μάθημα της Χημείας πάνω από 19 έγραψαν 420 υποψήφιοι, όταν πέρυσι είχαν γράψει 3420.
Στις Επιστήμες Υγείας, παρότι οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στο μάθημα της Βιολογίας, δεν ήταν αρκετό να ισοσταθμίσει τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής και της Χημείας. Αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στα περιφερειακά από ο,τι στα κεντρικά ιδρύματα του 3ου Πεδίου.
Στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής οι δύο παράγοντες που θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων είναι πρώτον οι επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, αφού οι κακές επιδόσεις στο μάθημα της Οικονομίας εξισορροπούνται από τις καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και στη Πληροφορική και δεύτερον η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σχεδόν σε όλα τα τμήματα του πεδίου αυτού.
Ο διευθυντής του Φροντιστηρίου ΘΕΜΕΛΙΟ, μαθηματικός, κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως γνωρίζουμε ότι η διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε σχολή και τις αυξομειώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις επιθυμίες τους για το αντικείμενο σπουδών.
Οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι ήδη γνωστοί, ο τρίτος είναι πάντα άγνωστος αφού οι προτιμήσεις των υποψηφίων δημοσιοποιούνται μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Φέτος έχουμε ένα παραπάνω παράγοντα, καθώς στο μηχανογραφικό των υποψηφίων περιλαμβάνονται 133 νέα τμήματα, εκ των οποίων τα 28 δεν αποτελούν μετεξέλιξη των περυσινών τμημάτων ΤΕΙ αλλά είναι εντελώς νέα.
Στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2019 προσήλθαν 2.800 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι και οι αριστούχοι φέτος ήταν κατά 400 λιγότεροι από πέρυσι. Τα δεδομένα αυτά θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση των μορίων σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Ειδικότερα, στις περιζήτητες σχολές της Νομικής αναμένεται πτώση 50-200 μορίων με την τελευταία της Κομοτηνής να έχει εκτιμώμενη βάση εισαγωγής τα 17.250 μόρια. Λίγο μεγαλύτερη αναμένεται η πτώση στις Σχολές Ψυχολογίας λόγω των νέων τμημάτων σε Ιωάννινα και Φλώρινα.
Στο 2ο Πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά και ιδιαίτερα σε χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να κάνουν βαθμολογικές βουτιές ακόμη και 1.000 μονάδων και πάνω.
Για παράδειγμα, το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται στις 18.100 μονάδες αλλά και στα άλλα περιζήτητα τμήματα Πολυτεχνείων της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας η εκτιμώμενη πτώση θα είναι της τάξης 200 έως 350 μορίων.
Στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας η μέση βαθμολογία παρουσίασε σημαντική πτώση λόγω των μέτριων επιδόσεων των υποψηφίων στη Χημεία και την Φυσική. Στην κλίμακα βαθμολογιών 18.5 – 20 έχουμε φέτος 400 υποψηφίους λιγότερους σε σχέση με πέρυσι. Οπότε αναμένεται πτώση των βάσεων σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές.
Ειδικότερα, η Ιατρική Αθήνας με πτώση σχεδόν 180 μονάδων χάνει το όριο των 19.000 και θα βρεθεί περίπου στα 18.850 ενώ στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης η πτώση μπορεί να είναι της τάξης των 300 μορίων.
Στο 4ο Πεδίο οι επιδόσεις είναι καλύτερες φέτος, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι στο συγκεκριμένο πεδίο θα έχουμε αρκετά νέα τμήματα και αυξημένο αριθμό εισακτέων σε σχέση με πέρυσι. Όποτε αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής.
Ο μαθηματικός από το ΘΕΤΙΚΟ Φροντιστήριο κ. Κωνσταντίνος Γ. Τζανιδάκης, αναφέρει αρχικά ότι υπάρχουν στο φετινό μηχανογραφικό πολλά πρωτοεμφανιζόμενα τμήματα, πανεπιστημιακά πλέον όλα, η βάση των οποίων θα καθοριστεί από την πτωτική τάση που υπάρχει και από τις επιλογές των μαθητών που δεν τις ξέρουμε.
Για τα τμήματα που έχουν βάση από πέρυσι, ξεκινάμε την εκτίμησή μας από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) και από την κορυφαία σε ζήτηση σχολή στη χώρα, την Ιατρική Αθηνών (η ζήτηση γενικά στις Ιατρικές έχει υπερδιπλασιαστεί). Παρά το “Βατερλό” στη Χημεία και τις χειρότερες επιδόσεις στην Φυσική, οι 140 θέσεις της Σχολής θα απαιτήσουν πάνω από 19.000 μόρια, αφού υπάρχουν 400 αριστούχοι Χημείας και διπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι αριστούχοι (πάνω από 19 μάλιστα) στην Βιολογία. Στις περιφερειακές Ιατρικές, όπως στο Ηράκλειο, θα έχουμε πτώση βάσεων που ίσως φτάσει τα 300 μόρια.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών κυρίως Μηχανικών, η μεγάλη προσφορά πανεπιστημιακών πλέον σχολών και οι χαμηλές επιδόσεις σε Χημεία και Φυσική φέτος καθώς και το υψηλό ποσοστό κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά (μεικτά είναι 69,62%), θα οδηγήσει σε πτώση βάσεων που μπορεί να φτάσει πάνω από 400 μόρια.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής οι μικρές διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις (λίγο καλύτερα σε Μαθηματικά και Υπολογιστές, λίγο πιο κάτω σε Οικονομία) και η σημαντική αύξηση στον αριθμό εισακτέων θα οδηγήσει καθοδικά τις βάσεις με εκτίμηση έως και 300 – 400 μόρια μέσο όρο.
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών, έχουμε περίπου 3.000 υποψηφίους λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι φετινές επιδόσεις είναι χαμηλότερες, οπότε αναμένεται μικρή πτώση βάσεων και μάλιστα οριακή στις περιζήτητες Σχολές Νομικής και Ψυχολογίας.
Στις Στρατιωτικές Σχολές εκτιμάται ότι θα έχουμε μικρές αυξομειώσεις. Να τονίσουμε εδώ την αδικία που υπάρχει για τα κοινά τμήματα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου, αφού τα παιδιά που επιλέγουν 2ο Πεδίο διαγωνίζονται σε σαφώς δυσκολότερα μαθήματα.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι θα έχουμε πτωτικές τάσεις στις βάσεις, μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και μεγαλύτερες στην περιφέρεια και παρότι χιλιάδες υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση θα εισαχθούν σε κάποιο Πανεπιστημιακό τμήμα κυρίως της περιφέρειας, όπως αυτά προέκυψαν από τις συνενώσεις με τα ΤΕΙ.
Ο κ. Μανόλης Μαυράκης, διευθυντής Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Ηρακλείου, εξηγεί πως με την παραδοχή και τη βεβαιότητα ότι οι υποψήφιοι και των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων εκφράζουν τις ίδιες επιθυμίες κάθε χρόνο, είναι εφικτή η πρόβλεψη αναμενόμενων βάσεων σε περιζήτητες σχολές. Η σαρωτική αναδιάταξη των σχολών και των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν επιτρέπει καμία ασφαλή πρόβλεψη για τις σχολές της μεσαίας ζήτησης. Διαπιστώθηκε επί παραδείγματι, κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, μια σημαντική στροφή των υποψηφίων σε σχολές κοντά στον τόπο της κατοικίας τους, οι οποίες μετονομάστηκαν και αναβαθμίστηκαν σε Πανεπιστήμια. Κατά συνέπεια, η έκδοση των βάσεων, η οποία αναμένεται το αργότερο τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2019, θα έχει πιθανότατα αρκετές εκπλήξεις. Οι επιμέρους εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο έχουν ως ακολούθως:
Στο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, η μέση βαθμολογία των υποψηφίων το 2019 παρουσίασε μικρή άνοδο 42 μορίων. Αν όμως ληφθεί υπόψιν ότι είχαμε φέτος 2.800 λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αναμένεται σημαντική πτώση των μορίων σε όλες τις βαθμολογικές κλάσεις. Επιπροσθέτως, στα περιζήτητα Τμήματα της Νομικής και της Ψυχολογίας, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς είχαμε λιγότερους άριστους με επιδόσεις άνω των 17.500 μορίων. Έτσι, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας θα έχει πτώση της τάξεως των 220 μορίων, ενώ η Νομική Σχολή της Κομοτηνής θα έχει πτώση της τάξεως των 250 μορίων. Μεγαλύτερες θα είναι οι πτώσεις στα Τμήματα της Ψυχολογίας, καθώς από φέτος θα λειτουργήσουν δύο νέα τμήματα, στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα.
Στο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών, η μέση βαθμολογία των υποψηφίων παρουσίασε πτώση της τάξεως των 80 μορίων. Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με 1.300 λιγότερους υποψηφίους αλλά και την πληθώρα των εισακτέων, οι οποίοι είναι οριακά περισσότεροι από τους υποψηφίους, διαμορφώνει συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης. Αναμένεται επομένως, σε πολλά περιφερειακά τμήματα η εισαγωγή των υποψηφίων να γίνει με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Χημείας προκαλούν ωστόσο πτώσεις των βάσεων και στα περιζήτητα πολυτεχνειακά τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων.
Στο Επιστημονικό Πεδίο των Σχολών Υγείας έχουμε σημαντική πτώση στις επιδόσεις των υποψηφίων, η οποία θα είναι εντυπωσιακή στα υψηλόβαθμα τμήματα. Όλες οι Ιατρικές Σχολές αναμένεται να κινηθούν κάτω από τα 19.000 μόρια και η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης θα κινηθεί λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 18.200 μόρια. Να σημειωθεί ακόμη ότι στο συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο είχαμε και λιγότερους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2019.
Στο Επιστημονικό Πεδίο των Σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, η μέση βαθμολογία των υποψηφίων παρουσίασε άνοδο 183 μορίων, ενώ στις εξετάσεις προσήλθαν 1.450 περισσότεροι υποψήφιοι. Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, επομένως, αναμένεται αύξηση των βάσεων, η οποία ωστόσο δεν θα είναι μεγάλη, καθώς οι σχολές του συγκεκριμένου Επιστημονικού Πεδίου πήραν τη μερίδα του λέοντος από τη σημαντική αύξηση του αριθμού των εισακτέων. Η άνοδος θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη σε περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία συγχωνεύθηκαν με Πανεπιστήμια ή λειτουργούν πλέον στο πλαίσιο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.