η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως

Ο «στραγγαλισμός» της έρευνας, λόγω της γραφειοκρατίας, οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των ΑΕΙ αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση της υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως, με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, παρουσία του υφυπουργού, αρμόδιου για τα ΑΕΙ, Βασίλη Διγαλάκη.

Η συνάντηση έχει οριστεί για σήμερα το μεσημέρι και θα μετέχουν οι πρυτάνεις των Χαροκόπειου, ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο νέος νόμος για το άσυλο, για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών, τον νέο ρόλο της ΑΔΙΠ, την επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης και την απλοποίηση λειτουργίας των ΕΛΚΕ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων.

«Παράλογο να εισάγεται φοιτητής με βαθμό κάτω από 1»

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης
Ο κ. Τσακαλίδης

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης εξηγεί στην «Π» πως αναμένεται να συζητηθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θέλει να αναλάβει η νέα ηγεσία του Υπουργείου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ως το τέλος του έτους θα υπάρξει και σχετική διαβούλευση για θέματα, όπως τη βάση εισαγωγής στα Ιδρύματα και το νομοθετικό καθεστώς των ΕΛΚΕ.

Επιθυμία όλων των πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΕΛΚΕ «να βγουν από το σφιχτό εναγκαλισμό του δημόσιου λογιστικού, να γίνουν πιο ευέλικτοι ούτως ώστε να μπορούν οι επιστημονικά υπεύθυνοι να «τρέχουν» τα ερευνητικά τους προγράμματα με μεγαλύτερη ευελιξία, η γραφειοκρατία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι απίστευτη.

Δρα με αρνητικό τρόπο όσο αφορά στην πραγματοποίηση της έρευνας, όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και τα ερευνητικά κέντρα» σημειώνει.

Για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ σχολιάζει πως «η κοινή λογική λέει πως πρέπει να εξισορροπηθούν το σύστημα εισαγωγής και ο ελάχιστος χρόνος σπουδών των φοιτητών, δεν μπορούν να μπαίνουν φοιτητές με βαθμό κάτω από το 1, είναι παράλογο».

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο “μικροσκόπιο”

Σειρά αλλαγών στα ΑΕΙ προγραμματίζει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ, η κ. Κεραμέως ανέφερε πως «αν κάτι θα έπρεπε να κάνουμε, θα ήταν να ενισχύσουμε τον τομέα της εκπαίδευσης. Άλλο σκοπό επιτελεί, κατά τη γνώμη μας, ο τεχνολογικός τομέας  και άλλο σκοπό επιτελεί ο πιο θεωρητικός τομέας της εκπαίδευσης».

Τόνισε πως η διοίκηση των Ιδρυμάτων είναι ένα μεγάλο στοίχημα, όπως και η αλλαγή του τρόπου της εκλογής των πρυτάνεων, «είναι κάτι που συζητάμε, δηλαδή να κατεβαίνει κανείς με ενιαίο ψηφοδέλτιο προκειμένου ακριβώς να μην παρατηρούνται τα φαινόμενα προβληματικής διοίκησης – όπως προβλέφθηκε και στους Δήμους, αν θέλετε, όπου υπήρξαν θέματα διοίκησης λόγω της απλής αναλογικής».

Η υπουργός Παιδείας είπε πως «τα Συμβούλια Ιδρύματος είχαν θετικά είχαν και αρνητικά.

Σε μερικά πανεπιστήμια λειτουργήσαν πολύ καλά. Ήρθαν επιφανείς ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό και συνέβαλαν καθοριστικά. Αλλά σε άλλα πανεπιστήμια δεν δουλέψαν τόσο καλά.

Για αυτό κινούμε ένα διάλογο για το ποιες πρέπει να είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες αυτών των συμβουλίων, ούτως ώστε να υπάρξει και μια σωστή ισορροπία μεταξύ της αιρετής, της εκλεγμένης διοίκησης του Πανεπιστημίου και αυτών των Συμβουλίων».

Για το άσυλο στα ΑΕΙ, σχολίασε πως «αυτονόητο ήταν η κατάργηση του ασύλου ανομίας, όπως το αυτονόητο είναι η δυνατότητα τα Ιδρύματα να εκφωνούν ξενόγλωσσα προγράμματα, όπως το αυτονόητο είναι τα ιδρύματα να αξιοποιούν σχήματα ΣΔΙΤ».

Για τις βάσεις εισαγωγής, είπε πως «τα αποτελέσματα προκάλεσαν και μία πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση δεδομένου του ότι υπήρχαν φοιτητές που μπήκαν με βαθμό, για παράδειγμα, με 0,8/20 σε ανώτατα ιδρύματα.

Και εμείς βγήκαμε και είπαμε ότι θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να θεσπιστεί μια ελάχιστη βάση εισαγωγής. Δεν είναι πανάκεια αυτό.

Είναι μάλλον το σύμπτωμα και θα έπρεπε κανείς να βρει τα αίτια από πίσω. Και τα αίτια έχουν σαφώς να κάνουν με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όχι μόνο στο ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ μπήκε με βαθμό κάτω από τη βάση. Απλά το φαινόμενο εμφανίζεται περισσότερο στα ΕΠΑΛ, αλλά το πρόβλημα είναι το ίδιο και πρέπει αυτό να μας κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο».