ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ “Π”

Έκαναν θυσίες, στερήθηκαν αγαπημένες ασχολίες, εξόδους, όμως οι κόποι τους δικαιώθηκαν. Αριστούχοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ στο Ηράκλειο μιλούν στην «Π» για την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά μόρια προκειμένου να διεκδικούν μία θέση στις πρώτες σχολές της επιλογής τους.

Τα 19.300 μόρια άγγιξε ο Κωνσταντίνος Γκίζης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος θέλει να περάσει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τον ενδιαφέρει να ασχολείται με νέες τεχνολογίες, είναι ένας χώρος που του άρεσε από μικρή ηλικία.

Ο ελεύθερος του χρόνος ήταν περιορισμένος τη φετινή χρονιά, αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τον αθλητισμό, όμως, δεν υπήρξε κάποια στιγμή που να ένιωσε ότι δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Χρειάζεται, όπως λέει, ψυχραιμία, να μην αφήσεις να σε καταβάλει το άγχος και να μείνει το μυαλό σου καθαρό.

Ο  Γεώργιος Αλέξανδρος Μαυρίκος, από το  4ο Λύκειο Ηράκλειου, συγκέντρωσε 19.200 μόρια και θέλει να γίνει πυροσβέστης. Την περσινή χρονιά είχε περάσει στο ΕΚΠΑ, όμως, φέτος με περισσή θέληση κατάφερε να πετύχει το στόχο του. Αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό τον κλάδο, μετά από συζήτηση που είχε με έναν καθηγητή του, οπότε και συνειδητοποίησε ότι του ταιριάζει. Φέτος, του φάνηκε πιο εύκολη η διαδικασία, επειδή είχε την εμπειρία από πέρσι και δεν αγχώθηκε τόσο πολύ. Δε στερήθηκε τα χόμπι του, όπως το μπάσκετ και το στίβο.

Ο Αντώνιος Ραφαήλ Στιβακτάκης, απόφοιτος του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου, συγκέντρωσε 19051 μόρια, ήταν η τρίτη χρονιά που έδινε πανελλήνιες ενώ είχε ήδη περάσει στη Σχολή Αστυφυλάκων. Τώρα, διεκδικεί μία θέση στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. «Είναι μία δύσκολη δουλειά που πρέπει να σου αρέσει για να την κάνεις. Φέτος, έδωσα αυτό που μπορούσα γιατί παράλληλα εργαζόμουν, όμως, είπα ότι θα κάνω την προσπάθειά μου»  αναφέρει.

Μία θέση στην Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο διεκδικεί η Λυδία Ασημακοπούλου, από το Λύκειο Γαζίου, η οποία συγκέντρωσε 18.976 μόρια. Της αρέσει να ακούει τα προβλήματα των άλλων και να μπαίνει στη θέση τους για να τους καταλαβαίνει. Για να τα καταφέρει, είχε πρόγραμμα, διάβαζε πάρα πολύ, έκανε θυσίες, στερήθηκε πράγματα, πιέστηκε αλλά στο τέλος ανταμείφθηκαν οι προσπάθειές της.

Στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο θέλει να περάσει ο Μάνος Καρύδης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. «Πάντα μου άρεσε η τεχνολογία και ίσως παίζει ρόλο στην επιλογή μου το γεγονός ότι ο πατέρας μου είναι καθηγητής πληροφορικής», αναφέρει ο ίδιος.

Για την επιτυχία του, εξηγεί πως απαιτείται πρόγραμμα, προετοιμασία που διαρκεί όλη τη χρονιά και πολλή προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρώσει τα 18617  μόρια που πέτυχε!

Η Χρύσα Ξηροστυλίδου, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε περισσότερα από 18.400 μόρια και θέλει να σπουδάσει Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη, τον τόπο καταγωγής της. Ήταν μία φυσική επιλογή, αφού και οι δύο γονείς της ασκούν το ίδιο επάγγελμα. «Δεν ένιωσα ότι στερήθηκα κάτι τρομερό, περιόρισα, βέβαια, ορισμένα πράγματα, όμως, όλα τα έκανα με μέτρο. Το διάβασμα πρέπει να είναι μία συνήθεια, δεν το κάνεις μονάχα τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και τα προηγούμενα έτη στο σχολείο», αναφέρει.

Πλώρη για την Ιατρική Ηρακλείου έχει βάλει ο Μανώλης Νικηταράς, από το 8ο Λύκειο, που συγκέντρωσε 18288 μόρια. Από μικρός ήθελε να γίνει γιατρός, του άρεσε να βλέπει τον παιδίατρο πώς φρόντιζε τους μικρούς ασθενείς. Σήμερα, όμως, δεν εξακολουθεί να θέλει την ίδια ειδικότητα. Αναφέρει πως είναι ένα επάγγελμα που προσφέρει αποκατάσταση.

Παραδέχεται πως στερήθηκε πράγματα όλη τη χρονιά που προηγήθηκε, όμως, δεν έκοψε «μαχαίρι» τις εξόδους γιατί, «αν το κάνεις θα τρελαθείς και θα τα παρατήσεις όλα στη μέση της χρονιάς», λέει χαρακτηριστικά.

Την περασμένη χρονιά είχε περάσει στη Γεωπονική Αθήνας, φέτος, όμως, διεκδικεί μια θέση στην Ιατρική Κρήτης.

Η Γαβριέλλα Στραταντωνάκη, απόφοιτη του 3ου Λυκείου, συγκέντρωσε 18.981 μόρια, τα κατάφερε με επιμονή και υπομονή. Ήταν αφοσιωμένη στο στόχο της, ήξερε τι ήθελε και συνεργάστηκε άριστα με τους καθηγητές της.

«Η Ιατρική έχει ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, συνδυάζει τη χημεία με τη βιολογία, δύο μαθήματα που μου αρέσουν πολύ. Ως γιατρός, θέλω να βοηθάω και να απαλύνω τον πόνο του άλλου», αναφέρει.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά, που απαιτούσε πολλή επιμονή, πείσμα και θέληση», αναφέρει η Χριστίνα Κληρονόμου, από το Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον». «Είμαι χαρούμενη γιατί κατάφερα να πετύχω το στόχο μου, να περάσω στη Φιλοσοφική Σχολή του Ρεθύμνου και να ανταμειφθώ για την προσπάθεια μου.

Νιώθω, επίσης, τυχερή για την υποστήριξη και τη βοήθεια της οικογένειας, των καθηγητών και του σχολείου μου», προσθέτει. Στα παιδιά που τα κατάφεραν εύχεται καλή σταδιοδρομία και σε όσα εργάστηκαν σκληρά αλλά δεν έφτασαν εκεί που επιθυμούσαν, εύχεται κουράγιο και να συνεχίσουν να παλεύουν για ό,τι αγαπούν και η προσπάθειά τους θα αποδώσει.

Μία θέση στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ διεκδικεί η Θεοδοσία (Σίσσυ)  Γλακουσάκη, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου που συγκέντρωσε 18.189 μόρια. Εξάλλου, και οι δύο της γονείς ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Στην Αθήνα σπουδάζει η αδελφή της, η οποία την περιμένει για να συνεχίσουν μαζί τη φοιτητική τους ζωή. Περιγράφει πως ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος αλλά άξιζε, στερήθηκε κάποια χόμπι και συνήθειες, όπως το κολύμπι, ενώ τώρα είναι έτοιμη να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο με τους φίλους της.

Η λέξη κλειδί για την επιτυχία είναι το πρόγραμμα, όπως λέει.

Φοιτήτρια στην Ιατρική Κρήτης θέλει να είναι από τον Σεπτέμβριο η Ανεζίνα Σακαράκη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, η οποία συγκέντρωσε 18.592 μόρια. Της αρέσει να μελετά το ανθρώπινο σώμα, τη λειτουργία του εγκεφάλου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ιδιαίτερα, την ενδιαφέρει η Νευρολογία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την έρευνα. Ήταν η δεύτερη χρονιά που έδινε εξετάσεις και θεωρεί πως τα κατάφερε επειδή πίστεψε στον εαυτό της.

Μία δύσκολη χρονιά, με άγχος και στερήσεις, αφήνει πίσω της η Ηρώ Συμεουδάκη, από το 8ο Λύκειο Ηρακλείου, η οποία συγκέντρωσε περίπου 18.400 μόρια. Θέλει να ακολουθήσει οικονομικές σπουδές και ως πρώτη της επιλογή σκέφτεται τη Θεσσαλονίκη. «Οι κόποι μου δικαιώθηκαν. Χρειάστηκε πρόγραμμα, συστηματικό διάβασμα όχι μόνο μίας χρονιάς αλλά πολλών ετών. Βασικό στοιχείο ήταν η απεξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η ψυχολογική στήριξη από τους γονείς μου» αναφέρει.

Στη Νομική Θεσσαλονίκης θέλει να περάσει η Ελένη Κτενιαδάκη, από το Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού, η οποία συγκέντρωσε 18.282 μόρια. Δεν προτιμά την Αθήνα, θεωρεί πως είναι μια χαώδης πόλη, όπου θα δυσκολευτεί να αντεπεξέλθει. Πιστεύει πως η Νομική είναι μία δυνατή σχολή με πολλές προοπτικές, προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ η ίδια φαντάζεται τον εαυτό της δικηγόρο. Τα κατάφερε με συστηματικό διάβασμα, στερήθηκε εξόδους αλλά ένιωσε ότι όλοι οι κόποι της άξιζαν.

Η Χρυσούλα Καρυωτάκη, από το Λύκειο Καστελλίου, συγκέντρωσε 18341 μόρια και διεκδικεί μία θέση στο Τμήμα Ψυχολογίας στη Θεσσαλονίκη. Πέρασε μία δύσκολη χρονιά με πολλή πίεση, συστηματικό διάβασμα, άγχος και κάποιες μεταπτώσεις στην ψυχολογία της, όμως είναι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

Θεωρεί πως όλες οι πράξεις των ανθρώπων καθορίζονται από την ψυχολογία τους, την ενδιαφέρουν κυρίως τα παιδιά και θέλει, ως παιδοψυχολόγος, να τα βοηθήσει.

Η Γεωργία Καρυωτάκη, από το Λύκειο Καστελλίου, θέλει να περάσει στην Ιατρική Κρήτης και συγκέντρωσε 18.400 μόρια. «Είναι ένα λειτούργημα και θέλω να βοηθήσω τον κόσμο», αναφέρει. Το τελευταίο διάστημα έτυχε να δει από κοντά πώς λειτουργεί το δημόσιο σύστημα υγείας και απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι τα φακελάκια δε λείπουν από το προσκήνιο. Ονειρεύεται να γίνει γιατρός και να συνεισφέρει στη χώρα μας.

Πρώτη επιλογή για την Ηρώ Μαυραντωνάκη, από το 11ο Λύκειο, είναι η Ψυχολογία Θεσσαλονίκης, όπου με τα 18.886 μόρια έχει εξασφαλίσει μία θέση. Πρόκειται για μία σχολή που της αρέσει, θεωρεί πως έχει προοπτικές για το μέλλον. Όπως λέει, πέρασε μία αγχωτική περίοδο, όμως, τα κατάφερε με καλό προγραμματισμό στο διάβασμα αλλά και στήριξη από το περιβάλλον της.

Στην Ψυχολογία Ρεθύμνου θέλει να περάσει ο Γιώργος Καδιανάκης, από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος συγκέντρωσε 18.445 μόρια. Τα κατάφερε με συστηματικό διάβασμα, χωρίς να αφήνει κενά πίσω του. Δε στερήθηκε τις εξόδους, δεν έπαψε να ακούει μουσική, κάτι που πολλές φορές τον βοηθούσε, ενώ διάβαζε περισσότερο όταν έγραφε διαγωνίσματα. «Η Ψυχολογία είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη, μπορείς να μελετάς τον άνθρωπο σε βάθος, την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του», αναφέρει.

Την Ιατρική σκέφτεται να βάλει πρώτη του επιλογή ο Μανώλης Μαρκοδημητράκης, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Ο αδελφός του σπουδάζει στο 3ο έτος ενώ ο ίδιος θέλει να γίνει παιδίατρος για να βοηθάει τα μικρά παιδιά. Ήταν, ομολογεί, μία δύσκολη χρονιά, όμως, με σωστό πρόγραμμα, χωρίς να στερείται πολύ το μπάσκετ και τις εξόδους, και αρκετό διάβασμα, τα κατάφερε.

Ανάμεσα στην Ιατρική Ηρακλείου και τη Φυσικοθεραπεία Αθήνας είναι ο Μιχάλης Κοκολογιάνης, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, ποδοσφαιριστής στον ΟΦΗ Κ 20. Η ιατρική είναι, όπως λέει, ένα ενδιαφέρον επάγγελμα που σου δίνει την ευκαιρία να βοηθήσεις το συνάνθρωπό σου. Παράλληλα με τους αγώνες και τις προπονήσεις, έμεινε σταθερός στο στόχο του και τα κατάφερε.

Ο Γιώργος Νικηφόρος, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ιατρική Κρήτης. Παραδέχεται πως ήταν μια δύσκολη χρονιά, αναγκάστηκε να αφήσω πίσω κάποια χόμπι του, όπως το γυμναστήριο. Είναι 22 ετών, έχει τελειώσει φυσικοθεραπεία σε ΙΕΚ και ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του.

Γεωπονική στο Ηράκλειο θέλει να σπουδάσει ο Γιάννης Φαφαλάκης, από το 5ο ΕΠΑΛ. Στα ενδιαφέροντά του ήταν, επίσης, η Πυροσβεστική. Η χρονιά, όπως λέει, ήταν δύσκολη αλλά τα κατάφερε.

Η Σπυριδούλα Τυράκη, από το ΕΠΑΛ Μοιρών, είναι μεταξύ Φυσικοθεραπείας και Παιδαγωγικού Τμήματος. «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, κάποιες φορές απογοητεύτηκα, όμως, τα κατάφερα με πολύ διάβασμα και προσπάθεια», αναφέρει.