Άξιοι απόγονοι του Δημοσθένη είναι οι μαθητές του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού που απέσπασαν την πρώτη θέση στο αγώνισμα των διττών λόγων Λυκείων στους Δεύτερους Παγκρήτιους Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, που διεξήχθησαν στο Ρέθυμνο από 26 έως 28 Απριλίου.
Οι τρεις μαθητές που ξεχώρισαν, Άρτεμις Βασιλάκη, Εύη Κολαρετάκη και Αντώνης Κούρος, μιλούν στην «Π» για τα όνειρά τους.
Πρωτιά για τη Ν. Αλικαρνασσό
Τους αγώνες διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κρήτης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Κρήτης, η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου και το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων και Σχολείων «Η Ρητορική στο σχολείο».Την ομάδα των διττών λόγων του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού αποτελούσαν οι μαθητές Βασιλάκη Άρτεμις, Εύη Κολαρετάκη και Αντώνης Κούρος, οι οποίοι ξεχώρισαν για τη ρητορική ικανότητά τους, την ηθική ποιότητα, το ομαδικό πνεύμα και την ευγενή άμιλλα.
Οι ομάδες των διττών λόγων από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Λόγου ή του Αντίλογου με λογικά ή πειστικά επιχειρήματα, ερωτήσεις και με κατάλληλο ύφος και κινήσεις, υπακούοντας στους κανόνες και στα στοιχεία της ρητορικής τέχνης.
Στους ίδιους αγώνες πολύ καλές θέσεις κατέκτησαν ο Οδυσσέας Κλήμης στον Αυθόρμητο Λόγο, η Αργυρώ Κεχαγιά και η Εύη Κολαρετάκη στην Εκφραστική Ανάγνωση και η Άρτεμις Βασιλάκη στον Προτρεπτικό Λόγο.
Όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και συνολικά αποκόμισαν πολλά οφέλη, πολύτιμες εμπειρίες, νέους φίλους και ευχάριστες στιγμές από τους αγώνες, με αφορμή τους οποίους για τρεις μέρες συνυπήρξαν μαθητές και καθηγητές από πολλά σχολεία της Κρήτης.
Υπεύθυνες καθηγήτριες προγύμνασης της ομάδας των μαθητών είναι οι Κλεοπάτρα Ζεάκη και Ελένη Μπενέκου. Ο διευθυντής και ο σύλλογος του σχολείο συγχαίρουν τους μαθητές και τους εύχονται καλή πρόοδο. «Ευχόμαστε η επιτυχία αυτή να είναι μόνο η αρχή για μια λαμπρή πορεία στη ζωή τους», τονίζουν.
Έμαθαν να ακούν
Οι μαθητές του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού αφιέρωσαν ώρες εκτός σχολείου για να προετοιμαστούν για τον διαγωνισμό. «Έψαχναν στοιχεία σε εφημερίδες, στο διαδίκτυο, κατάφεραν να δεθούν και να λειτουργήσουν ως ομάδα με συνεργασία και διάλογο», περιγράφει η κ. Ελένη Μπενέκου.Τα θέματα για τα οποία κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν ήταν κατά πόσο πρέπει να θανατώνονται τα αδέσποτα με ευθανασία, αν πρέπει να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, αν οι μαθητές πρέπει να επιλέγουν στο μάθημα των θρησκευτικών τι θρήσκευμα θα διδάσκονται και αν πρέπει να στιγματίζονται οι καπνιστές.
Η Άρτεμις Βασιλάκη είναι μαθήτρια της Β’ Λυκείου και θα ήθελε να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. «Το σημαντικό είναι ότι μάθαμε να βλέπουμε τις δύο πλευρές ενός θέματος, σε κάθε κατάσταση πάντα υπάρχουν δύο απόψεις, μπορεί και οι δύο να είναι σωστές.
Η σφαιρικότητα που αντιμετωπίσαμε τα πράγματα, πιστεύω, γενικά θα μας βοηθήσει, όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο», αναφέρει.
Νομική ονειρεύεται να περάσει η Εύη Κολαρετάκη, που σήμερα φοιτά στην Α΄ Λυκείου. Η Εύη απόλαυσε τη συμμετοχή, το διαγωνισμό, ήταν ο,τι ακριβώς περίμενε. «Απέκτησα γνώσεις πιο γρήγορα από ο, τι στο σχολείο. Πιστεύω πως, κυρίως, έμαθα να ακούω και την άλλη άποψη, γιατί πριν ήθελα μόνο να μιλάω», αναφέρει.
«Μέσα από το διαγωνισμό, μαθαίνει να αναπτύσσεις επιχειρήματα και να συμμετέχεις σε μία συζήτηση», αναφέρει ο Αντώνης Κούρος, μαθητής της Α΄ Λυκείου. Στον Αντώνη αρέσουν τα λογοτεχνικά μαθήματα ενώ θα ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον τομέα του τουρισμού.