Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, οι οποίοι ετοιμάζονται να γυρίσουν στις σχολικές τάξεις, εν μέσω πανδημίας

Σε εκείνους πέφτει ο κλήρος της επιστροφής στα θρανία, η χρονιά που φτάνει στο τέλος της είναι από τις πιο καθοριστικές της ζωής τους και έτυχε να βιώσουν παράλληλα με την αγωνία τους και μία καραντίνα.

Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, οι οποίοι ετοιμάζονται να γυρίσουν στις σχολικές τάξεις την επόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου, είναι μία κατηγορία από μόνοι τους. Η παραμονή στο σπίτι άλλους τους ωφέλησε, καθώς είχαν απεριόριστο χρόνο να κάνουν επαναλήψεις, ενώ άλλοι στερήθηκαν το μάθημα στην τάξη, όπου είχαν ποντάρει το τελευταίο φρεσκάρισμα των γνώσεών τους πριν περάσουν το κατώφλι των εξεταστικών κέντρων.

Οι υποψήφιοι που μιλούν στην “Π” αναφέρουν πως θέλουν να καθίσουν και πάλι στα θρανία, όχι τόσο για εκπαιδευτικούς όσο για συναισθηματικούς λόγους, για να βρεθούν και πάλι με τους φίλους τους και να αποχαιρετήσουν τους καθηγητές τους.

Ο Ραφαήλ -Ευάγγελος Σκεπαστιανός, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, βάζει πλώρη για τη Νομική. Είναι ένας στόχος που έθεσε από την Β΄ κιόλας Γυμνασίου, είναι ένα επάγγελμα που του αρέσει και θα ήθελε στο μέλλον να υπηρετεί και εκείνος τη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος θεωρεί ευτύχημα το γεγονός ότι έκλεισαν τα σχολεία, όχι, βέβαια, λόγω της πανδημίας. Του δόθηκε, όμως, έτσι χρόνος να καλύψει κάποια κενά που είχε και να κάνει επιπλέον επαναλήψεις. Εξάλλου, πολλοί υποψήφιοι κρατούν πάντα απουσίες για να τις χρησιμοποιήσουν πριν ή μετά από τις διακοπές του Πάσχα για να μείνουν σπίτι και να μελετήσουν.

Για την περικοπή της ύλης, αναφέρει πως ο ίδιος είχε προλάβει και την είχε καλύψει, οπότε δεν είναι κάτι που τον βοηθάει στην προετοιμασία του.

Η επιστροφή στα θρανία πιστεύει πως θα τον ωφελήσει, δε θα είναι διαρκώς πάνω από ένα βιβλίο, όπως κάνει σήμερα, ενώ θα έχει την ευκαιρία να δει τους συμμαθητές και τους καθηγητές του πριν κλείσουν τα σχολεία.

Ο Δημήτρης Σπιθάκης, από το 2ο Λύκειο, θέλει να σπουδάσει στη Νομική, κατά προτίμηση στην Αθήνα. Έχει “λέγειν” και η δικηγορία είναι ένα επάγγελμα που του ταιριάζει.

Όταν αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων, όπως λέει, όλοι πανικοβλήθηκαν, όμως, τελικά, ήταν μια ευκαιρία για να οργανώσει καλύτερα το διάβασμά του και να κάνει τις απαραίτητες επαναλήψεις.

Είχε, ήδη, από τους προηγούμενους μήνες καλύψει την ύλη, τόσο στο φροντιστήριο όσο και στο σχολείο, οπότε δεν επωφελήθηκε από την περικοπή της. Ίσως, αυτό το μέτρο να ωφέλησε άλλους μαθητές που δεν είχαν τόσο καλό προγραμματισμό.

Ο Δημήτρης δεν φοβάται την επιστροφή στα θρανία, λόγω πανδημίας. Θεωρεί πως το να πάει και πάλι στο σχολείο θα λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία του, θα περιορίσει, βέβαια, το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στο διάβασμα και τις επαναλήψεις, λίγο πριν από τις εξετάσεις.

Ο Μίνως Μαργαρίτης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, έχει στόχο του το Τμήμα Μαθηματικών. Ήδη, έχει στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και έχει επιπλέον εφόδια για να εισαχθεί στο Τμήμα επιλογής του, αρκεί να πετύχει ένα μίνιμουμ βαθμό.

Αισθάνθηκε ανακούφιση όταν αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων, καθώς είχε πλέον στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να διαβάσει. Θεωρεί πως μπορεί να μην ωφέλησε άλλα παιδιά, ίσως να ήταν και λίγο επικίνδυνο για εκείνα, το γεγονός ότι έχασαν λίγο το πρόγραμμά τους με το σχολείο. Κάποιοι χρειάζονται την καθημερινή επαφή με την τάξη για να οργανωθούν καλύτερα, η ελευθερία δεν τους βοηθάει.

Θεωρεί άδικη την απόφαση να μειωθεί η ύλη, αφού κάποια παιδιά την είχαν ήδη καλύψει, είχαν αφιερώσει χρόνο και κόπο για αυτή. Τώρα πιστεύει πως θα γίνει “σφαγή” για μια θέση στα ΑΕΙ.

Χαίρεται που τώρα καλείται να επιστρέψει στο σχολείο γιατί θα μπορεί να δει όσους μοιράστηκε μαζί τους τόσα χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Νίκος Ταβερναράκης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, με δύο γονείς μηχανικούς, θέλει να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός και είναι ανάμεσα στο Μετσόβιο και το Αριστοτέλειο. Όταν αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, αγχώθηκε καθώς η καθημερινή επαφή του με την τάξη, τον βοηθάει να τηρεί ένα πρόγραμμα και να συγκεντρώνεται καλύτερα στο διάβασμά του. Ο ίδιος θεωρεί πως κάνει επανάληψη με το να ακούει τον καθηγητή να παραδίδει το μάθημα, σε αντίθεση με άλλους συμμαθητές του που προτιμούν να κάνουν επανάληψη στο σπίτι.

Το κακό με την καραντίνα είναι ότι έχασε την αίσθηση του χρόνου και δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο κοντά βρίσκεται στις εξετάσεις.

Ο ίδιος είχε καλύψει την ύλη, οπότε δεν τον βοήθησε η περικοπή της, περισσότερο  αισθάνεται ότι έχασε ένα προβάδισμα που ίσως είχε σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους.

Χαίρεται που θα επιστρέψει στο σχολείο, θεωρεί καλή την ημερομηνία που αποφασίστηκε να χτυπήσει ξανά το κουδούνι.