Τη μαθητική εικονική επιχείρηση Deliverycious δημιουργεί τη φετινή σχολική χρονιά η επιχειρηματική ομάδα του Λυκείου Μοχού. Η επιχείρηση διαχειρίζεται και αναβαθμίζει με έξυπνο, ποιοτικό και οικολογικό τρόπο το μεταφορικό έργο που προκύπτει από τη διανομή φαγητού ή ροφήματος στην πόλη του Ηρακλείου.
Η Deliverycious εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται οικονομική, ποιοτική, γρήγορη και ασφαλή διανομή των προϊόντων τους, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της παραγγελίας τους.
Η διάκριση και η συμμετοχή ξανά
Το ΓΕΛ Μοχού συμμετέχει για ακόμα μια χρονιά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης που διοργανώνει o μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Junior Achievement Greece .
O Junior Achievement Greece είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας Junior Achieve- ment Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα.
Ο οργανισμός Junior Achievement Worldwide ιδρύθηκε το 1919 και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός εφαρμογής προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση στον κόσμο με συμμετοχή πάνω από 10 εκατομμυρίων μαθητών σε 122 χώρες σε ετήσια βάση.
Σκοπός είναι οι μαθητές να βιώσουν τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Το σύνολο των δραστηριοτήτων εξοικειώνει βιω- ματικά τους μαθητές με βασικές οικονομικές έννοιες, το ρόλο των επιχειρήσεων καθώς και την αξία της καινοτομίας.
Μετά την περσινή διάκριση του σχολείου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το βραβείο της Ανάδειξης Τοπικής Κοινωνίας, και φέτος η ομάδα εργασίας του σχολείου υλοποιεί εικονική επιχείρηση σύμφωνα με τα πρότυπα μιας πραγματικής επιχείρησης.
Χωρίς προσωπικό και με καθυστέρηση στις παραδόσεις
H Deliverycious απευθύνεται στις επιχειρήσεις εστίασης που ήδη διαθέτουν υπηρεσία μεταφοράς (delivery) των παραγγελιών τους και επιθυμούν την αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας αυτής αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης που δεν διαθέτουν υπηρεσία μεταφοράς και θεωρούν καλό να αποκτήσουν.
Στο ερώτημα ποιο θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα στην διανομή φαγητού, οι επιχειρηματίες που προσφέρουν υπηρεσίες διανομής στους πελάτες τους, απαντούν σε ποσοστό 43% την ύπαρξη σταθερού προσωπικού που να ασχολείται με την διανομή ενώ το 29% τον χρόνο παράδοσης.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η Deliverycious στα καταστήματα εστίασης που διανέμουν φαγητό στο Ηράκλειο της Κρήτης κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020. Τα μέλη της ομάδας εξηγούν πως «οι επιχειρηματίες εστίασης μας αναθέτουν και μας εμπιστεύονται την υπηρεσία διανομής της φαγητού τους.
Έτσι απαλλάσσονται από το άγχος διαχείρισης της διανομής και δεν χρειάζονται να διατηρούν οι ίδιοι προσωπικό αλλά και μηχανάκια. Οι επιχειρήσεις εστίασης μειώνουν το σταθερό κόστος διανομής τους και έτσι πλέον έχουν να διαχειριστούν ένα μεταβλητό κόστος ανάλογα με τον όγκο εργασιών τους.
Έχουμε υπολογίσει με έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του σχολείου μας ότι οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να μειώσουν το κόστος διανομής, εφόσον συνεργαστούν μαζί μας, έως και 15%.»
Μηδενίζουν τους ρύπους
H Deliverycious προσφέρει επίσης στον τελικό καταναλωτή – πελάτη μια ποιοτικά αναβαθμισμένη και οικολογική υπηρεσία παράδοσης της παραγγελίας φαγητού / ροφήματός του με δυνατότητα ενημέρωσης του μέσα από το κινητό του σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης της παραγγελίας του καθώς και αξιολόγησής της διανομής.
«Τι κερδίζει η κοινωνία και το περιβάλλον με την πρόταση μας; Μήπως ξέρετε πόσους ρύπους εκπέμπουν τα μηχανάκια που διανέμουν φαγητό και κυκλοφορούν στο Ηράκλειο Κρήτης; 453 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το χρόνο!
Είναι απίστευτο αλλά δυστυχώς αληθινό! Η Deliverycious όμως μπορεί να βοηθήσει το Ηράκλειο να μειώσει έως και να μηδενίσει τους ρύπους από τα μηχανάκια διανομής με την πρόταση της», τονίζουν.
Οι υπολογισμοί εκπομπών έγιναν κατόπιν συνεργασία της ομάδας του σχολείου με τον υποψήφιο διδάκτορα Ν. Αλετρά με την καθοδήγηση του καθ. Λ. Ντζιαχρήστου, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και χρήση του εργαλείου COPERT που είναι το επίσημο εργαλείο απογραφής ρύπων στην ΕΕ!
Όλοι κερδισμένοι
Πώς λειτουργεί όμως η Deliverycious;
Ένας έξυπνος αλγόριθμος δρομολογεί όλους τους διανομείς φαγητού της Deliverycious μέσα στην πόλη ώστε να εξυπηρετούν όλες τις επιχειρήσεις που προσφέρουν ή θέλουν να προσφέρουν διανομή με την πραγματοποίηση των πιο σύντομων διαδρομών. Έτσι ο διανομέας εξυπηρετεί όλα τα καταστήματα εστίασης και μειώνονται τα άσκοπα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη.
Ο διανομέας στο κινητό του λαμβάνει εντολές διανομής και έτσι εξυπηρετεί όποια παραγγελία βρίσκεται κοντά του. Όλοι οι διανομείς χρησιμοποιούμουν ηλεκτρικά μηχανάκια/ποδήλατα ενώ ο καταναλωτής και η επιχείρηση ξέρει ανά πάσα στιγμή που είναι ο διανομέας.
Συγκεντρωτικά ποια είναι τα οφέλη από την δραστηριοποίηση της Deliverycious; Κέρδη για τις επιχειρήσεις εστίασης, 15% μείωση του κόστους διανομής, κανένα άγχος διαχείρισης των διανομών, πλήρη στατιστικά στοιχεία για τις διανομές, ποιοτική παράδοση χωρίς καθυστερήσεις, πληρωμή ανά διανομή / μείωση σταθερού κόστος.
Τα κέρδη για τους διανομείς είναι τα εξής, πλήρης εξοπλισμός και ηλεκτροκίνητο μηχανάκι, συνεχής εκπαίδευση, έξυπνη δρομολόγηση αποφυγής κίνησης και ασφάλεια διαδρομών. Για τους καταναλωτές, τα οφέλη είναι τα εξής online ενημέρωση στο κινητό πότε ξεκίνησε η παραγγελία από το κατάστημα, online παρακολούθηση από το κινητό σου του διανομέα και αξιολόγηση διανομής.
Για την κοινωνία/περιβάλλον, τα οφέλη έχουν ως εξής λιγότερα χιλιόμετρα, μείωση ατυχημάτων, μείωση ρύπων 45 τόνων CO2 / μήνα στην πόλη του Ηρακλείου.
«Ευελπιστούμε πως η υλοποίηση της επιχείρησης αυτής θα μπορέσει να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και αναβάθμισης στον τομέα της διανομής. Παράλληλα, στόχος της Deliverycious είναι να προωθήσει στον κόσμο των επιχειρήσεων μια φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση σε συνδυασμό με τη δυνατότητα κερδοφορίας» τονίζουν τα μέλη της ομάδας.
Η πρόταση του ΓΕΛ Μοχού, υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Κρήτης, θα παρουσιαστεί στην μαθητική εμπορική έκθεση Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece, στις 28 Φεβρουαρίου. Στο περίπτερο της επιχείρησης θα προωθηθεί από τους μαθητές η επιχειρηματική ιδέα με τη βοήθεια έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού.
Σημαντική είναι και η συμβολή του μέντορα της εικονικής επιχείρησης, κ. Βασσάκη Κωνσταντίνου, Managing Director του H2B HUB.
Οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν το πρόγραμμα είναι ο συντονιστής του προγράμματος Βουζαξάκης Γιώργος και οι εκπαιδευτικοί Γιαννοπούλου Ειρήνη, Γιαννακόπουλος Νικόλαος, Χουρδάκης Εμμανουήλ καθώς και με την στήριξη του διευθυντή του σχολείου Πυνηρτζή Γιώργου.
Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι οι Ανυφαντάκη Φρειδερίκη, Ανυφαντάκη Καλλιόπη, Βογιατζάκης Κωνσταντίνος, Γιακουμάκη Βασιλική, Γιακουμάκης Αντώνιος, Γκάρη Χαριτωμένη, Διαμαντάκης Μιχαήλ-Άγγελος, Διαμαντάκης Γεώργιος του Α., Διαμαντάκης Γεώργιος του Ν., Διαμαντάκης Παύλος, Θαλασσινάκης Αντώνιος, Λαρεντζάκης Χαράλαμπος, Μπούζι Σαμπίνα, Παπαδογιαννάκη Αθηνά, Πασχαλίδη Αναστασία-Μαρία, Ρουσοχατζάκης Ραφαήλ, Σαρινάκης Γεώργιος, Στεφανάκη Βικτωρία, Φανουράκη Γαρυφαλιά, Φουντάκη Μαρία, Φουντάκης Γεώργιος, Φρουδαράκη Μιχαέλα, Χαμαλάκη Κωνσταντίνα, Χατζάκη Μαρία, Χατζάκης Οδυσσέας, Χατζογιαννάκη Πελαγία-Δέσποινα.