Με ένα σημαντικό κόστος επιβαρύνονται πολλοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από την Κρήτη που αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα για τη διενέργεια των εξετάσεων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατορθώθηκε να δημιουργηθεί τμήμα στην Κρήτη με αποτέλεσμα το… καράβι ή το αεροπλάνο να είναι η μόνη λύση για την παρακολούθησή του.
Η πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων ΕΑΠ, κ. Μαίρη Κουλούρη, τονίζει στην «Π» πως είναι σημαντική η προσπάθεια των τελευταίων ετών για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση με σημαντικότερο τη λειτουργία 13 νέων προγραμμάτων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών. Ωστόσο, κατά την αναβάθμιση προέκυψαν ορισμένες δυσκολίες τεχνικής φύσης που οι φοιτητές ζητούν να λυθούν.
Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ, κ. Βασίλης Καρδάσης, είχε συνάντηση στις 24 Οκτωβρίου με τους φοιτητές της Κρήτης και δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για ορισμένα θέματα. Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, ο σύλλογος έστειλε επιστολή προς τον κ. Καρδάση και ζητά την επίσημη δέσμευσή του για την επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν.
Τους… τρώνε οι μετακινήσεις
Στην επιστολή αναφέρεται πως παρατηρήθηκε ότι παρά τη δήλωση ικανού αριθμού φοιτητών για διαμόρφωση δια ζώσης τμήματος στην Κρήτη αυτό δεν έγινε διότι ελήφθη υπόψη μόνο η δήλωση της πρώτης επιλογής για πόλη – έδρα του τμήματος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει αθροιστικά ο αριθμός των φοιτητών και για τις δύο πόλεις της Κρήτης και οι φοιτητές να αναγκαστούν να παρακολουθήσουν στην Αθήνα. Επομένως, για τη λειτουργία τμήματος στην Κρήτη είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα πρώτης και δεύτερης επιλογής πόλης κατά τη δήλωση των θεματικών ενοτήτων. Δηλαδή, μπορεί να δήλωσαν λίγα άτομα στο Ηράκλειο και λίγα στα Χανιά και επειδή μεμονωμένα δεν αρκούσε να σχηματίσουν τμήμα, δεν λειτούργησε σε πόλη της Κρήτης αλλά όλοι αναγκάζονται να πάνε στην Αθήνα.
Όσο αφορά στη διενέργεια γραπτών εξετάσεων, αναφέρεται πως σε πολλά τμήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης οι φοιτητές θα αναγκαστούν να μεταβούν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση κόστους των σπουδών από έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
«Αν αυτό γίνεται για δύο και τρεις θεματικές ενότητες είναι δυσβάσταχτο και αποθαρρυντικό για την ομαλή και επιτυχή διεκπεραίωση των σπουδών. Αυτό επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά και για την επιλογή- εγγραφή σπουδαστών σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα.
Λειτουργεί επίσης αποτρεπτικά και για την επιλογή σε εγγραφή ηλεκτρονικών τμημάτων με πιθανό αποτέλεσμα να μην στηριχτεί μια σημαντική λειτουργία αναβάθμισης του ΕΑΠ. Τονίζουμε ακόμα ότι λόγω της γεωγραφικής μας θέσης οι δυσκολίες μετάβασης δεν συγκρίνονται με ανάλογες περιπτώσεις της υπόλοιπης μη νησιωτικής Ελλάδας.
Ζητούμε επομένως την εξεύρεση λύσης για τους φοιτητές προκειμένου η γραπτή εξέταση να γίνει σε πόλη της Κρήτης, ιδιαίτερα σε τμήματα όπου λειτουργεί και τμήμα δια ζώσης. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσκολία για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των γραπτών που θα μεταφερθούν, το Δ.Σ. του συλλόγου είναι στη διάθεσή σας για την εξεύρεση λύσης όπως παρουσία αντιπροσώπου στο σφράγισμα φακέλων, σκανάρισμα των γραπτών κατά την παράδοση από τον φοιτητή, εκπροσώπηση κατά τη μεταφορά και παράδοση των γραπτών στον καθηγητή του μαθήματος», αναφέρεται στην επιστολή των φοιτητών.
Η κ. Κουλούρη τονίζει ότι το ΕΑΠ, που λειτουργεί 20 χρόνια, δίνει ευκαιρίες για σπουδές παράλληλα με οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Στην επιστολή αναφέρονται ακόμα προβλήματα που αφορούν στη στέγαση των φοιτητών στις Αρχάνες, όπου χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά και αίθουσες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Περιγράφεται πως διαπιστώνονται τεχνικές δυσκολίες στη σύνδεση με το διαδίκτυο και την εγκατάσταση- λειτουργία τεχνικών οπτικοακουαστικών μέσων, η θέρμανση είναι ανεπαρκής, οι εγκαταστάσεις δεν ενδείκνυνται για την παραμονή ενηλίκων σε θρανία και καθίσματα προσαρμοσμένα σε σωματότυπο παιδιών δημοτικού σχολείου.
«Διαπιστώνοντας την εκπληκτική πρόοδο στη λειτουργία των παραρτημάτων του Πανεπιστημίου, όπως στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, οραματιζόμαστε και είμαστε στη διάθεσή σας για τη δημιουργία ενός ανάλογου παραρτήματος και στη δική μας περιφέρεια που διαπιστωμένα λόγω της γεωγραφικής μας θέσης οι ανάγκες είναι πολλαπλές», τονίζεται στην επιστολή.
Οι φοιτητές αναφέρουν πως παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία ανάθεσης των διπλωματικών εργασιών με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα ορισθεί καθηγητές για θέματα για ερευνητικές εργασίες που πρέπει να κατατεθούν στο τέλος εξαμήνου.
«Για τον λόγο αυτό οι φοιτητές αιτούνται τουλάχιστον παράταση στην υποβολή των εργασιών τους», τονίζουν. Παράλληλα, με αφορμή τη μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των βιβλίων εκφράστηκε για ακόμα μια φορά η δυσφορία για την ακαταλληλότητα του εντύπου υλικού και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του», αναφέρουν.
Οι φοιτητές θεωρούν απαραίτητη τη λειτουργία βιβλιοθήκης του ΕΑΠ στην περιφέρεια Κρήτης.
Τέλος, θίγουν το θέμα της εξασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων για τα προγράμματα του ελληνικού και ευρωπαϊκού μηχανισμού. «Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από τη διάρθρωση των σπουδών στα προγράμματα αυτά παρακαλούμε για τη δική σας συμβολή στην επίλυση του θέματος από τους αρμόδιους φορείς» καταλήγει η ανακοίνωση.