Φοιτητές/τριες που σπουδάζουν στο Ηράκλειο μιλούν στην «Π» σχετικά με τη φοιτητική ζωή που θα μπορούσε να έχει ένας νέος εδώ. Κάποια από τα θετικά που μας επισήμαναν τα παιδιά είναι η ποικιλία των επιλογών στη νυχτερινή διασκέδαση και η υψηλή ποιότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (το Πανεπιστήμιο της Κρήτης σταθερά τα τελευταία χρόνια κατατάσσεται στα 300 καλύτερα στον κόσμο).
Εκτός από τα διάφορα θετικά χαρακτηριστικά του Ηρακλείου που εντόπισαν οι συνομιλητές μας, υπάρχουν και τα αρνητικά στα οποία όλοι λίγο – πολύ συμφωνούν. Τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης παραμένουν υψηλά και αφορούν παλιά σπίτια κατά κύριο λόγο.
Τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων από και προς το Πανεπιστήμιο της πόλης δεν είναι αρκετά συχνά για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών, με αποτέλεσμα να περιμένουν στις στάσεις και να τους προσπερνούν τα γεμάτα λεωφορεία. Γεγονός που δεν δικαιολογείται, καθώς οι τιμές των αστικών θεωρούνται ακριβές, ακόμα και για έναν φοιτητή με πάσο για μειωμένο εισιτήριο.
Στο ζήτημα των υψηλών ενοικίων για μη επιπλωμένα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης δίνει έμφαση ο Αλέξανδρος Γεωργιλής: «Τα ενοίκια στο Ηράκλειο γι’ αυτό που προσφέρουν είναι κυρίως ακριβά, εντός πόλεως είναι παλιά, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι εντός της περιοχής που μπορεί να σου προσφέρει και τη νυχτερινή ζωή, τα σούπερ μάρκετ και γενικά ό,τι χρειαστείς είναι δίπλα.
Όμως το σπίτι δεν θα ‘ναι και σε καλή κατάσταση, όσο βγαίνεις από το κέντρο τόσο μειώνεται το ενοίκιο αλλά θα βρεις και σπίτια που θα ‘ναι καλύτερα. Η πλειονότητα των σπιτιών στο κέντρο του Ηρακλείου δεν είναι επιπλωμένα, δηλαδή από όσους ξέρω εγώ, χρειάστηκε να αγοράσουν τα δικά τους έπιπλα.
Το Ηράκλειο είναι καλή πόλη για τους φοιτητές, έχει μαγαζιά για να βγεις αλλά όχι μεγάλη ποικιλία… έχει πολλά ρακάδικα, μαγαζιά για κρασί, έχει τα νυχτερινά κλαμπ, τα alternative μαγαζιά, αλλά όσο φεύγεις από την κατηγορία των μαγαζιών κρασί, ρακή ή τα μεζεδοπωλεία αρχίζουν και μειώνονται οι επιλογές.
Δηλαδή, θα έχεις 2-3 κλαμπ μέσα στο χειμώνα τα οποία εναλλάσσονται το καλοκαίρι με άλλα και τα alternative μαγαζιά είναι μετρημένα. Δεν είναι άσχημα, δεν θα βαρεθείς γρήγορα, αλλά από ένα σημείο και μετά καταντάει μονότονο.
Αν κάποιος έχει ζήσει στην Αθήνα και πάει στο Ηράκλειο θα του φανεί μικρό και θα του φανούν περιορισμένες οι επιλογές, αν όμως έχει έρθει από μικρότερη περιοχή στο Ηράκλειο θα του φανεί μια χαρά. Για Κρήτη οι τιμές δεν είναι ακριβές, συγκριτικά όμως με άλλες πόλεις θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι λίγο τσιμπημένες.
Η Κρήτη έχει καλή οικονομία, μπορεί να στηριχτεί στα πόδια της και εφόσον σου προσφέρει και μία ποιότητα ζωής, σου τη χρεώνει κιόλας. Όσο αφορά τα λεωφορεία, υπάρχουν συχνά δρομολόγια, ωστόσο θα μπορούσαν να βάλουν περισσότερα ,γιατί σχεδόν πάντα τα λεωφορεία προς Πανεπιστήμιο είναι γεμάτα, η κατάσταση είναι ασφυκτική. Όμως παίζει ρόλο και το πότε το παίρνεις το λεωφορείο.
Δεν θα είναι η ίδια κίνηση στις 9 το πρωί με τις 3 το μεσημέρι, ας πούμε. Οι ώρες αιχμής είναι μεγάλο πρόβλημα”.
Η Ιουλία Τσακίρη εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις αυξημένες τιμές των εισιτηρίων και τα γεμάτα λεωφορεία. Παράλληλα όμως δηλώνει ικανοποιημένη για τις διάφορες επιλογές διασκέδασης που υπάρχουν στην πόλη πρωί και βράδυ.
Συγκεκριμένα «από το ενοίκιο των σπιτιών είμαι ευχαριστημένη, συγκεκριμένα το δικό μου σπίτι, παρόλο που δεν είναι επιπλωμένο, είναι σε καλή κατάσταση και είναι στο κέντρο του Ηρακλείου. Αυτό από μένα από φίλους μου όμως ακούω είναι δύσκολο πλέον να βρεις ένα καλό σπίτι και να είναι οικονομικό.
Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις και μία γκαρσονιέρα στο κέντρο που να μην είναι επιπλωμένη και να είναι 300ευρώ. Η σχολή από το κέντρο είναι αρκετά μακριά, γι’ αυτό και θα χρειαστεί τουλάχιστον 30 λεπτά με το λεωφορείο.
Το ενοχλητικό είναι ότι δεν υπάρχει δωρεάν μετακίνηση στους φοιτητές. Δηλαδή, εμείς που σπουδάζουμε στο Πανεπιστήμιο και θεωρούμαστε Β’ ζώνη, θα πρέπει να πληρώνουμε το φοιτητικό 1,60 πήγαινε έλα και κάποιες φορές να χρειαστεί να πάμε και 2 φορές την ίδια μέρα στη σχολή και όπως καταλαβαίνεις είναι λίγο ακριβά.
Ακόμη μπορεί τα λεωφορεία να είναι κάθε 15 λεπτά αλλά λόγω του αυξημένου αριθμού των φοιτητών πολλές φορές το λεωφορείο θα είναι γεμάτο και δεν θα σταματάει καθόλου στη στάση. Αντί να βάλουν περισσότερα αστικά λεωφορεία προκειμένου να το αποφύγουμε όλο αυτό, δεν βάζουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός μέσα στα λεωφορεία.
Άμα έχεις καθημερινά μαθήματα, εκ των οποίων μερικές φορές έχεις σπαστά ή άμα θέλεις να μετακινηθείς και μέσα στην πόλη, αξίζει η μηνιαία κάρτα των αστικών λεωφορείων.
Μπορώ να πω ότι το Ηράκλειο είναι μία πόλη για έναν φοιτητή, σου προσφέρει νυχτερινή ζωή όσο και πρωινή ζωή, έχει καφετέριες όλων των ειδών, για βράδυ έχει τα ρακάδικα, τα μπαράκια, δηλαδή μπορεί να καλύψει όλους του χαρακτήρες και όλους τους ανθρώπους που ακούν οποιαδήποτε μουσική.
Για έναν πρωτοετή δεν θα του πρότεινα να μείνει κοντά στο Πανεπιστήμιο γιατί δεν έχει “ζωή” εκεί, είναι όλα στο κέντρο. Όσο αφορά τις τιμές των μαγαζιών, είναι ανάλογα με το πού θα πας να κάτσεις. Πιστεύω η πλειοψηφία των μαγαζιών έχουν λογικές τιμές”.
Και ο Σωτήρης Σωτηριάδης μάς μιλάει για το πρόβλημα των αστικών και μάλιστα τονίζει πως ακόμα και εάν κάποιος μένει κοντά στο Πανεπιστήμιο, αλλά χρειάζεται λεωφορείο, μπορεί να καθυστερήσει στο μάθημα επειδή τα λεωφορεία περνάνε γεμάτα από εκείνες τις στάσεις και δεν σταματούν.
«Γενικά για έναν νέο φοιτητή για τον οποίο το Ηράκλειο είναι μία νέα πόλη δεν είναι εύκολο να βρει σπίτι, τα ενοίκια είναι πάρα πολύ υψηλά… Βασικά δεν είναι δύσκολο να βρεις σπίτι, σπίτι θα βρεις, το θέμα είναι πως τα σπίτια δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση στο κέντρο.
Αν επιλέξεις να βρεις ένα σπίτι στο κέντρο δεν θα είναι τόσο καλό, είναι ακριβά και τα ενοίκια, ενώ έξω από την πόλη θα βρεις πιο οικονομικό αλλά θα είσαι μακριά από όλα. Άμα θες να είσαι φοιτητής και να έχεις μία πιο ολοκληρωμένη ζωή, το κέντρο του Ηρακλείου συνεπάγεται και τη “ζωή”, έχει τα πάντα στο κέντρο.
Τα λεωφορεία είναι μέχρι τις 12 το βράδυ και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους φοιτητές που ζουν έξω από την πόλη και αναγκάζονται αν βγουν το βράδυ ή να μείνουν σε έναν φίλο τους στο κέντρο ή να γυρίσουν με τα πόδια.
Από το κέντρο που μένουν και οι περισσότεροι φοιτητές, η απόσταση με το Πανεπιστήμιο είναι περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με την κίνηση. Το εισιτήριο είναι ακριβό σε σχέση με τις άλλες πόλεις και το μηνιαίο είναι 45 ευρώ, που σε άλλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, είναι πιο φθηνό.
Ωστόσο αν υπολογίσεις να πηγαίνεις κάθε μέρα Πανεπιστήμιο και να γυρνάς, βγαίνει 33 ευρώ το μήνα, δηλαδή η 45ευρη κάρτα δεν έχει αξία, εκτός αν χρησιμοποιείς συνέχεια τα αστικά και όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο.
Τα παιδιά που θα επιλέξουν να μείνουν κοντά στο Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι κοντά, αλλά πολλές φορές τα λεωφορεία δεν σταματάνε να τους πάρουν, γιατί είναι γεμάτα από τις στάσεις του κέντρου. Αναγκαστικά θα χάσουν και 1 και 2 λεωφορεία”.