αμφιθέατρο πανεπιστήμιο

Με εμβολιασμένους φοιτητές, οι ελπίδες να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια δια σώζης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι περισσότερες. Διαφορετικά, υπάρχουν φόβοι ότι για τρίτο συνεχόμενο ακαδημαϊκό έτος, η τηλεκπαίδευση θα βρίσκεται στις δόξες της και οι πρακτικές, κλινικές ασκήσεις και τα εργαστήρια θα γίνονται μετ’ εμποδίων.

Το θέμα θα συζητηθεί στην ερχόμενη σύνοδο των πρυτάνεων στις 16 και 17 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Ήδη, κάποια Πανεπιστήμια, με ανακοινώσεις τους, καλούν τους φοιτητές τους να περάσουν από τα εμβολιαστικά κέντρα. Σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν και τα Ιδρύματα της Κρήτης ενώ θα είναι ένα από τα ανακοινωθέντα της συνόδου. Φυσικά, ο εμβολιασμός δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ο κ. Παυλίδης, πρυτανης
Ο κ. Παυλίδης

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μιχάλης Παυλίδης, αναφέρει στην «Π» πως «εμείς θέλουμε τα μαθήματα και τα εργαστήρια να γίνουν δια ζώσης και προσπαθούμε για αυτό».

Μέχρι στιγμής, ισχύει η ΚΥΑ που είχε εκδοθεί πριν από κάποιες βδομάδες που έδινε την δυνατότητα στα Τμήματα να κάνουν εξετάσεις εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία αλλά και στους φοιτητές να παρακολουθήσουν εργαστηριακές ασκήσεις με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρει πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

«Εμείς παροτρύνουμε τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν έτσι ώστε να προστατευτεί όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Απευθύνουμε έκκληση, δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο», εξηγεί.

Ο κ. Κατσαράκης

Ο πρύτανης του Ελληνικού Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει πως και στην προηγούμενη σύνοδο είχε συζητηθεί το πώς θα ανοίξουν τα Ιδρύματα. Τότε και η ίδια η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, είχε απαντήσει πως θέλει να λειτουργούν κανονικά, όλα, όμως, θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας. Όπως λέει, ακούμε τις προβλέψεις των ειδικών, που προβλέπουν χιλιάδες κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, και όλοι είναι πολύ προβληματισμένοι.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των σπουδών, είναι ένα πλήγμα. Τίθενται πολλά ζητήματα όσο αφορά στα εργαστήρια, τα μαθήματα γίνονται κουτσουρεμένα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την αλληλεπίδραση των φοιτητών μέσα από τον υπολογιστή», περιγράφει ο πρύτανης του Ιδρύματος.

Υπάρχει κάλεσμα προς τους φοιτητές να εμβολιαστούν, ωστόσο, μέχρι στιγμής τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στους νέους δεν είναι ενθαρρυντικά.

Όπως λέει, μέχρι πριν δέκα μέρες, όταν τα κρούσματα ήταν μειωμένα, υπήρχαν ελπίδες πως τα Ιδρύματα θα ανοίξουν κανονικά, τώρα η κατάσταση έχει αναστραφεί και ο ίδιος δεν μπορεί καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο ότι το Σεπτέμβριο τα Πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.

Η προτροπή της Πρυτανείας

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Αγαπητοί φοιτητές, Μέλη Δ.Ε.Π. Ε.Δ.Ι.Π. Ε.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως και τα υπόλοιπα ελληνικά Πανεπιστήμια, βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας για επάνοδο στις αίθουσες διδασκαλίας το Σεπτέμβριο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στην κατεύθυνση αυτή παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επάνοδο στην κανονικότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, την πορεία των εμβολιασμών καθώς και τις μέχρι τώρα έρευνες, σε συνδυασμό με τα οφέλη των παραπάνω, σας προτρέπουμε να συμμετάσχετε και εσείς στον εμβολιασμό μόλις ανοίξει η ηλικιακή σας ομάδα.

Η συμμετοχή είναι σημαντική τόσο για εσάς όσο και για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Με τον εμβολιασμό σας πρώτα από όλα παραμένετε υγιείς, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία τείχους ανοσίας. Προχωρώντας στον εμβολιασμό κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή στην επιστροφή στο πανεπιστήμιο, στα αμφιθέατρα, στο φυσικό μας χώρο».