Οι αριστούχοι της καραντίνας

Πέρασαν τον… σκόπελο του κοροναϊού, μετά από χρόνια θα διηγούνται ιστορίες για το πώς προετοιμάζονταν για τις πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω της καραντίνας! Αριστούχοι των πανελλαδικών εξετάσεων μιλούν στην «Π» για τη δύσκολη διαδρομή, τις στερήσεις, το διάβασμα και το «μυστικό» που είναι δύο λέξεις: πρόγραμμα και ψυχραιμία.

Πλώρη για την Ψυχολογία Θεσσαλονίκης έχει βάλει ο Γιώργος- Μάριος Καλομοίρης, από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου. Θεωρεί ότι έχει κλίση στον συγκεκριμένο κλάδο, δεν τον ενδιαφέρει τόσο η επαγγελματική αποκατάσταση, όσο να αναπτύξει την προσωπικότητά του μέσα από το αντικείμενο. Είχε πρόγραμμα, δεν έκανε υπερβολές, όταν κουραζόταν και έβλεπε ότι δεν αποδίδει τότε έκανε ένα διάλειμμα.

Στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο θέλει να περάσει η Μαριλένα Νηστικάκη, από το Λύκειο Επισκοπής. Την ενδιαφέρει η συγκεκριμένη επιστήμη, ο τρόπος σκέψης που επικρατεί, θεωρεί ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν αρκετά δύσκολοι, ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας, δεν κατάφερνε να τηρήσει το πρόγραμμά της, έμενε όλη μέρα στο σπίτι, ωστόσο τα κατάφερε με πολλή συγκέντρωση. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν η οικογένεια και κάποιοι φίλοι της που ενίσχυσαν την ψυχολογία της.

Ο Χάρης Γαλυφιανάκης, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει στην Οδοντιατρική Αθηνών και να ακολουθήσει τα χνάρια της μητέρας και της αδελφής του. Δυσκολεύτηκε αρκετά, χρειάστηκε να κάνει ορισμένες θυσίες για να πετύχει το στόχο του, είχε, όμως τη στήριξη των γονιών και των καθηγητών του και τα κατάφερε. Θεωρεί ότι στο μάθημα της Έκθεσης θα μπορούσε να είχε γράψει και λίγο καλύτερα αλλά στα υπόλοιπα μαθήματα πήγε καλύτερα.

Ο Γιώργος Κανακαράκης, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, ενδιαφέρεται για τις Στρατιωτικές σχολές, του αρέσει ως αντικείμενο ενώ τις προτιμά και λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν. Τα κατάφερε με πολύ διάβασμα, με βοήθεια από τους καθηγητές του, με πίστη, είχε άγχος αλλά πάντα πίστευε ότι θα αποδώσουν καρπούς οι κόποι του.

Στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης θέλει να περάσει ο Ορφέας Ζαϊμάκης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. «Από μικρός είχα αυτή την ελπίδα και προσδοκία, ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο μέσα από το έργο μου», αναφέρει. Παράλληλα, είναι μουσικός, οργανώνουν οικογενειακά συναυλίες και πιστεύει πως οι δύο κλάδοι, ιατρική και μουσική, θα τον βοηθήσουν να προσφέρει στην ανθρωπότητα. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για εκείνον, όμως, δεν απέκλινε από το πρόγραμμά του και δεν έχασε το ρυθμό του ούτε στην καραντίνα.

Η Κωνσταντίνα Τζαγκαράκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, είναι μεταξύ των Τμημάτων Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας. Λόγω κοροναϊού, είχε την ευκαιρία να ξεκουραστεί, όμως, ήταν πιο δύσκολη η οργάνωση του χρόνου της. Κάποια στιγμή, οι υποψήφιοι δεν ήταν σίγουροι καν αν θα δώσουν εξετάσεις. Αυτή η κατάσταση αποτέλεσε ένα πρόβλημα στην όλη προετοιμασία της.

Στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο ή τη Θεσσαλονίκη θέλει να περάσει η Δέσποινα Παλιούρα, από το  8ο Λύκειο Ηρακλείου.

«Μου αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους, από μικρή με ενδιέφερε το συγκεκριμένο αντικείμενο, διάβαζα πολλά βιβλία σχετικά με αυτό», αναφέρει.

Είχε πρόγραμμα από την αρχή της χρονιάς, σε ένα μπλοκάκι σημείωνε τι να διαβάζει και είχε ένα μπούσουλα. Όπως λέει, δεν χρειάζεται υπερβολική κούραση. Η καραντίνα την πήγε λίγο πίσω, για ένα διάστημα τα παράτησε καθώς δεν ήξερε καν αν θα δώσει εξετάσεις.

Ανάμεσα σε διάφορα Τμήματα θα επιλέξει η Εβελίνα Σακκαδάκη, από το Λύκειο Αρχανών, μεταξύ της Φιλολογίας, της Ιστορίας Αρχαιολογίας αλλά και της Νομικής. Δεν περίμενε ότι θα πάει τόσο καλά, διάβαζε αρκετά, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια και ανταμείφθηκε. Λόγω κοροναϊού, θεωρεί πως όλοι βγήκαν εκτός  προγράμματος, έμειναν τόσο καιρό μέσα στο σπίτι, όμως, ήταν και μια ευκαιρία να ξεκουραστούν λίγο. Θέλει να ευχαριστήσει τους καθηγητές της και όσα της πρόσφεραν.

Στην Εργοθεραπεία στην Αθήνα θέλει να περάσει η Σωτηρία Καρβέλη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Διάβαζε αρκετά, στερήθηκε κάποιες εξόδους, αλλά το μεγάλο πρόβλημα ήταν η καραντίνα, το γεγονός ότι έμενε στο σπίτι 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα είχε αρνητική επίπτωση στην ψυχική της υγεία. Αυτό την αποδιοργάνωσε, τα μαθήματα εξ αποστάσεως δεν μπορούσαν να υποκαταστήσουν τα διά ζώσης. Στα θετικά αναφέρει πως μειώθηκε η ύλη, ενώ είχε περισσότερο χρόνο για διάβασμα.

Οικονομικές σπουδές θέλει να ακολουθήσει ο Παναγιώτης Καπετανάκης, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος είναι ανάμεσα στα Τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ήταν αρκετά ψύχραιμος, όμως, η όλη διαδικασία τον κούρασε, ειδικά λόγω καραντίνας, δεν έβλεπε τους φίλους του, η κατάσταση ήταν λίγο βάρβαρη, ακόμα και μετά από λίγη ώρα διαβάσματος άρχιζε να πονάει το κεφάλι του, αισθανόταν σα να κοιτάζει μία κενή σελίδα. Δεν μπορούσε να φροντίζει τον εαυτό του, δεν έτρωγε σωστά, δεν γυμναζόταν, δεν έκανε τα χόμπι του που είναι μουσικά όργανα και τραγούδι.

Στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας, που είναι στρατιωτική σχολή, θέλει να περάσει ο Αντώνης Αγγελιδάκης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. Θεωρεί ότι συνδυάζει το μηχανικό στοιχείο που του αρέσει, από μικρός το αγαπημένο του μάθημα ήταν η φυσική, αλλά και την πειθαρχία.

Δεν στερήθηκε πράγματα, η προετοιμασία ξεκίνησε στην Α΄Λυκείου και έμεινε προσηλωμένος στο στόχο του. Η φετινή χρονιά δεν ήταν τόσο πιεστική όσο περίμενε, έβγαινε με τους φίλους του ενώ δεν άφησε πίσω τις ασχολίες του, μέχρι ενός σημείου.

Στη Νομική Αθήνας θέλει να σπουδάσει η Χρυσοβαλάντη Παρασκευή Φραντζεσκάκη, από το Λύκειο Αρχανών. Θεωρεί ότι ταιριάζει με την προσωπικότητά της, πρόκειται, όπως λέει, για μια επιστήμη που προσφέρει πολύπλευρές γνώσεις, από μικρή την είχε επιλέξει, αν και δεν είναι κανείς στον κύκλο της δικηγόρος.

Η φετινή χρονιά ήταν περίεργη, όχι τόσο δύσκολη, λόγω και της πανδημίας, τρόμαξαν με το άγνωστο, δεν ήξεραν καν αν θα δώσουν εξετάσεις. Θεωρεί, όμως, πως τα θέματα δεν ήταν δύσκολα για όποιον είχε διαβάσει.

Η Ειρήνη Μοσχόβου, από το Λύκειο Αρχανών, βάζει πλώρη για τη Νομική, θα δηλώσει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτήνη. Θεωρεί πως ο νόμος είναι η βάση της κοινωνίας, διαμορφώνει το μυαλό σου, προσφέρει σταθερότητα, συγκρότηση και ορθολογισμό, χαρακτηριστικά που της ταιριάζουν.

Η χρονιά ήταν δύσκολη για όλους, χρειαζόταν ψυχραιμία, ψυχικές δυνάμεις, το άγχος λόγω πανδημίας αυξήθηκε, δεν ήταν εύκολο να διαχειριστούν το χρόνο τους, επειδή ήταν κλειστό και το σχολείο. Η συνέπεια και το πάθος παίζουν ρόλο, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και να είσαι εργατικός.

Μεταξύ Ιατρικής και Οδοντιατρικής είναι η Άσπα Μαθιουδάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, θεωρεί πως είναι πολύ ενδιαφέρουσες σχολές. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά, με πολλές θυσίες, στερήθηκα εξόδους με φίλους αλλά νομίζω πως άξιζε τον κόπο», αναφέρει. Η καραντίνα της έδωσε περισσότερο χρόνο και για να διαβάσει αλλά και ευκαιρία να ξεκουραστεί.

Τα μαθηματικά ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη, έχει στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ενώ είχε και επιπλέον μόρια στις πανελλαδικές λόγω των βραβείων που έχει κατακτήσει. Ωστόσο, κατάφερε να διακριθεί και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο λόγος για το Μίνωα Μαργαρίτη, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος, όπως λέει, πέρασε μια χαλαρή χρονιά, τον δυσκόλεψε μονάχα προς το τέλος. Λόγω πανδημίας, είχε περισσότερο χρόνο για διάβασμα ενώ έκαναν πολλά μαθήματα εξ αποστάσεως με τους καθηγητές του σχολείου.

Η Αναστασία Ρεθεμνιωτάκη, από το 11ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει στη Νομική Αθηνών. «Πάντα με γοήτευε αυτός ο τομέας σπουδών. Ήθελα να δω πώς λειτουργεί το νομικό σύστημα», αναφέρει. Στη καραντίνα πέρασε δύσκολα, έζησε μια κατάσταση που δεν περίμενε ότι θα έρθει, ήταν απροετοίμαστη για να το αντιμετωπίσει αυτό. Κατά τα άλλα, όλα κύλησαν ομαλά.

Ο Κωνσταντίνος Κατσούλης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, αναφέρει πως η υψηλή βαθμολογία δε συνδέεται αναγκαστικά με υψηλόβαθμη σχολή. «Μαθητεύοντας με πάθος για πολλά  χρόνια στο πιάνο και το φλάουτο, επέλεξα τη Σχολή Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ, για να διευρύνω τις γνώσεις και ικανότητές μου σε ένα τομέα που τόσο αγαπώ. Παράλληλα με την προετοιμασία για τα ειδικά μαθήματα και τα μαθήματα πιάνου, το σχολικό διάβασμα ήταν συστηματικό, ουδέποτε όμως υπερβολικό. Σημαντικό είναι κανείς να αγαπήσει τα μαθήματα που θα εξεταστεί και να εντρυφήσει σε αυτά, αλλά και να έχει και ένα φιλικό, ενθαρρυντικό και μη-ανταγωνιστικό σχολικό κλίμα, κάτι που είναι δεδομένο στο Πειραματικό Λύκειο. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως ο κόπος και η αξία κάποιου δεν εξαργυρώνονται μόνο στις Πανελλαδικές, αλλά και στη συνέπεια στα όνειρά μας. Το ταξίδι στην γνώση τώρα ξεκινά!», αναφέρει.

«Ήταν μία αρκετά απαιτητική και δύσκολη χρονιά σε επίπεδο μαθησιακό και ψυχολογικό, με πολλή πίεση. Για να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει να κάνεις θυσίες και να αφοσιωθείς στα μαθήματα», αναφέρει η Μυρτώ Λενακάκη, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου. Χρειάζεται ψυχραιμία, καλή ψυχολογία και κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και την ώρα της εξέτασης. Πολύ σημαντικό ρόλο, όπως λέει, έπαιξαν οι καθηγητές του σχολείου της, την καθοδήγησαν σημαντικά στην προετοιμασία της. Θέλει να περάσει Νομική, την ενδιαφέρει πολύ η εισαγγελία.

Η Μαριεύα Κορνηλάκη, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Της αρέσουν πολύ τα αγγλικά και θέλει να εντρυφήσει στη συγκεκριμένη γλώσσα. Το θέμα της ψυχολογίας ήταν δύσκολο, στερήθηκε κάποια πράγματα ενώ ο κοροναϊός τη βοήθησε, αφοσιώθηκε στα μαθήματά της, είχε περισσότερο χρόνο.

Η Σοφία Κρασονικολάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία στο Ρέθυμνο. Θεωρεί πως είναι μια ενδιαφέρουσα επιστήμη που έχει πολλές επιλογές και προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν στερήθηκε εξόδους, που θεωρεί πως ήταν απαραίτητες για να τα καταφέρει, λόγω πανδημίας είχε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί.

Η Ελένη Τζαγκαράκη, από το Λύκειο Αρχανών, θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία στην Αθήνα, την ενδιαφέρουν τα μαθήματα που έχει το Τμήμα. Δυσκολεύτηκε τη φετινή χρονιά, προσπάθησε να συνδυάσει το διάβασμα με τις βόλτες για να έχει ισορροπία. Ο κοροναϊός τη διευκόλυνε καθώς είχε χρόνο για να ξεκουραστεί.

Ανάμεσα στη Βιολογία και την Ιατρική θα επιλέξει ο Ζαχαρίας Ξυδάκης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα. Διάβαζε πολύ, λόγω πανδημίας ωφελήθηκε καθώς είχε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί, ιδιαίτερα προς το τέλος αυτής της διαδρομής, οπότε και ο χρόνος είναι απαραίτητος.

Ο Νίκος Σερπετσιδάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, είναι ανάμεσα στην Ιατρική και την Οδοντιατρική. Δε στερήθηκε, ίσως λίγο, το αγαπημένο του χόμπι, που είναι το σκάκι, όπου έχει και σημαντικές διακρίσεις και επιπλέον μόρια στις εξετάσεις. Τα κατάφερε με διάβασμα, ο κοροναϊός δεν πήγε πίσω την προετοιμασία του, διαχειρίστηκε καλά το χρόνο του, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε περισσότερη ώρα για να μελετήσει.

Η Κλειώ Κοκολάκη, από το Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, θα επιλέξει μεταξύ Νομικής και Ψυχολογίας, ενδιαφέρεται ειδικότερα για τη Νευροψυχολογία ή την Κλινική Ψυχολογία, θέλει να μελετήσει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Στη Νομική, ενδιαφέρεται για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Με τον ιό, είχε ευκαιρία για επιπλέον διάβασμα ενώ παρακολουθούσε και εξ αποστάσεως μαθήματα.

Η Κατερίνα Μαυρογιάννη, από το 6ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Ρέθυμνο, ήταν η επιλογή της από το Γυμνάσιο, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αρχαιολογία. Με θυσίες και πολλή δουλειά, διάβασμα, καλή ψυχολογία τα κατάφερε. Ήξερε τι ήθελε και προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό.

Ο Μάνος Κονταράκης, από το  Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ιατρική, γιατί τον ενδιαφέρει πολύ η συγκεκριμένη επιστήμη. Συνδύασε διάβασμα και ξεκούραση ενώ είχε σωστό πρόγραμμα. «Ο κοροναϊός με επιβάρυνε διότι έχασα την επαφή με το σχολείο και τους φίλους μου, δεν ήταν τόσο εύκολη η κατάσταση», αναφέρει.

Στη Νομική, καθώς την ενδιαφέρει η εγκληματολογία, θέλει να περάσει η Γιούλη Επιτροπάκη, από το 6ο Λύκειο Ηρακλείου. Ήταν μία δύσκολη χρονιά, είχε πολύ διάβασμα, στερήθηκε εξόδους με τους φίλους της. Δεν είχε τόσο άγχος, αλλά θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τήρησε πιστά το πρόγραμμά της.

Ο Λευτέρης Ανυφαντάκης, από το 6ο Λύκειο Ηρακλείου, ενδιαφέρεται για τα σώματα ασφαλείας, την πυροσβεστική και την αστυνομία, εξάλλου ο πατέρας του είναι αστυνομικός. Τον ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος και θεωρεί πως προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Είχε οργάνωση, πρόγραμμα, δεν στερήθηκε κάτι, είχε μειωμένο, βέβαια, ελεύθερο χρόνο. Ο ιός τον ωφέλησε, μειώθηκε η ύλη ενώ είχε επιπλέον χρόνο για διάβασμα και ξεκούραση.

Στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο θέλει να σπουδάσει η Βάσια Πιτικάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Ο πατέρας της διδάσκει στο συγκεκριμένο Τμήμα και η ίδια ενδιαφέρεται πολύ για τη συγκεκριμένη επιστήμη. Ήταν μία δύσκολη χρονιά, ψυχοφθόρα, λόγω ιού αποκόπηκε από το σχολείο και τους φίλους της. Είχε μεγάλη βοήθεια από την οικογένειά της, οι γονείς της έγιναν και καθηγητές της ενώ θέλει να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς, κ.κ.  Φλουρή και Πινακουλάκη

Η Θεανώ Κλάδη, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, δεν έχει καταλήξει ακόμα για τις σχολές που θα συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό της δελτίο. Ήταν, όπως λέει, μία δύσκολη χρονιά, ο κοροναϊός δε βοήθησε την όλη κατάσταση, είχε πολλή πίεση, ακόμα και κλάμα. Προσπαθούσε να βγαίνει λίγο έξω με τις παρέες της για να ηρεμεί από το διάβασμα.

Η Μυρσίνη Δημητρακοπούλου, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει στη  Νομική Αθηνών, ένα Τμήμα που προσφέρει πολλές επιλογές και είναι πολύ ενδιαφέρον. Τα κατάφερε με πρόγραμμα, δεν άφηνε κενά για την επόμενη μέρα. Ο κοροναϊός τη δυσκόλεψε καθώς άλλαξε το πρόγραμμά της, δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί το χρόνο της, όμως, στο τέλος όλα πήγαν καλά.

Η Ευαγγελία Ρωμανού, από το Παγκρήτιο, θέλει να σπουδάσει στη Νομική Αθηνών, ένα Τμήμα που χαρακτηρίζει «πολυεργαλείο» καθώς ανοίγει πολλούς δρόμους. Ο ιός την ωφέλησε, είχε επιπλέον χρόνο για επαναλήψεις, ήταν καλά προετοιμασμένη και από τις προηγούμενες χρονιές, καθώς δεν άφηνε κενά. Τη στήριξαν η οικογένειά της, το σχολείο και το φροντιστήριο, είχε καλή ψυχολογία και συγκέντρωση.

Η Χριστίνα Κοπιδάκη, από το Παγκρήτιο, θέλει να σπουδάσει Πληροφορική στο Ηράκλειο ή την Αθήνα. Θεωρεί πως τα μαθήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, της ίδιας της αρέσει πολύ ο προγραμματισμός. Δε στερήθηκε κάτι όλη τη χρονιά, είχε μέτρο και κρατούσε μία ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και τον ελεύθερό της χρόνο. Θεωρεί ότι δε χρειάζονται άγχος και υπερβολές.

Η Χριστιάννα Καλονάκη, από το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Εργοθεραπεία ή Λογοθεραπεία, της αρέσει η επαφή με τους ανθρώπους και να βοηθάει όσους έχουν ανάγκη, ΑμεΑ ή τραυματισμένους. Ο κοροναϊός τη δυσκόλεψε, βγήκε εκτός ρυθμού, όμως, με τη σωστή προετοιμασία όλα, τελικά, πήγαν καλά.

Ο Λεωνίδας Παναγιωτάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, έχει κλίση στο συγκεκριμένο τομέα, έχει ερεθίσματα, τον ενδιαφέρει ο κύκλος σπουδών του Τμήματος. Είχε πρόγραμμα, διάβαζε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, αν μία μέρα πήγαινε πίσω, αναπλήρωνε την επόμενη το όποιο κενό. Τη διάρκεια της καραντίνας διάβαζε αρκετά, έλυσε πολλές ασκήσεις, έκανε συνέχεια επαναλήψεις.

Η Χριστιάνα Κολιακουδάκη, από το 4ο Λύκειο, θέλει να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ, την ενδιαφέρει πολύ το συγκεκριμένο αντικείμενο. Χρειάστηκε να διαβάσει πολύ, να στερηθεί εξόδους, η καραντίνα δεν την ωφέλησε, αντίθετα έκανε κακό στην ψυχολογία της.

Ο Ευθύμης Ουστομανωλάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει στην Ιατρική Ηρακλείου, του αρέσει ως αντικείμενο. Είναι η δεύτερη χρονιά που δίνει πανελλήνιες, είχε περισσότερο χρόνο φέτος για να αφοσιωθεί στο στόχο του, την περσινή χρονιά θεωρεί πως το άγχος του ήταν καταστροφικό.

Ο Γιώργος Φακίδης, από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο ΠΑΜΑΚ. Τον ενδιαφέρει ο κλάδος της πληροφορικής και της οικονομίας, θέλει να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τον ίδιο, αγχώθηκε λίγο, ο ιός δεν τον ωφέλησε, βγήκε εκτός προγράμματος.

Ο Ευάγγελος Γωνιωτάκης, από το Παγκρήτιο, αναφέρει πως στόχος του είναι η Ιατρική Σχολή Ηρακλείου.

«Δεν είμαι σίγουρος αν τα έχω καταφέρει ακόμα καθώς η βαθμολογία μου είναι οριακά μεγαλύτερη των περσινών βάσεων, αλλά είμαι αισιόδοξος.

Διάλεξα την Ιατρική διότι είναι μια μεγάλη επιστήμη που έχει μέλλον, ιδιαίτερα μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης. Ως μαθητής, με ενδιέφεραν περισσότερο οι θετικές επιστήμες και κυρίως η βιολογία, μέσα από την οποία έμαθα αρκετές γνώσεις που με οδήγησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Με ενδιαφέρει κυρίως η έρευνα.

Τα φετινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων με δυσκόλεψαν αρκετά, επειδή τα θέματα ήταν πολλά συγκριτικά με τον χρόνο που είχαμε, και το άγχος που είχα με οδήγησε σε απροσεξίες που μου κόστισαν αρκετά μόρια.

Μεγαλύτερη δυσκολία συνάντησα στα θέματα της έκθεσης και ίσως και της χημείας.

Η περίοδος της καραντίνας θεωρώ ότι από τη μία πλευρά με ωφέλησε, διότι μου πρόσφερε περισσότερο χρόνο για μελέτη και εμβάθυνση, αλλά από την άλλη πλευρά ίσως λίγο να λειτούργησε αρνητικά, από την άποψη ότι ήμουν αρκετά πιεσμένος και βρήκα την ευκαιρία να αποφορτιστώ, μειώνοντας τον εντατικό χαρακτήρα της μελέτης και του προγράμματός μου», αναφέρει.

Η Κατερίνα Παπαδάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, ενδιαφέρεται για την Ιατρική και την Κτηνιατρική, όπου σπουδάζει η αδελφή της και την έχει μυήσει στα μυστικά της. Δεν στερήθηκε τις εξόδους με τους αγαπημένους της ανθρώπους, θεωρεί ότι αυτό τη βοήθησε να τα καταφέρει. Ο ιός λειτούργησε θετικά καθώς της έδωσε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί.

Ο Δημήτρης Σπιθάκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει στη Νομική Αθηνών, είναι ένα αντικείμενο που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Είχε σύστημα, πρόγραμμα, ήταν σταθερός στο στόχο του. Λόγω του ιού, είχε την ευκαιρία να προετοιμαστεί περισσότερο, όπως στο μάθημα των Αρχαίων, που είναι και το πιο δύσκολο, όπως λέει. Τον βοήθησαν πολύ οι καθηγητές και η οικογένειά του.