Οι νέοι φοιτητές, πια, μιλούν στην «Π» για τη ζωή που μόλις ξεκινά

Έβαλαν ψηλά τον πήχη, πάλεψαν… στα ίσα μία πανδημία και τώρα αναζητούν σπίτι στην πόλη, όπου θα τους φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια. Οι νέοι φοιτητές, πια, μιλούν στην «Π» για τη ζωή που μόλις ξεκινά και υπόσχεται μοναδικές στιγμές που θα τους συντροφεύουν όλα τα υπόλοιπα χρόνια.

Τρίτη στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο περνάει η  Χριστίνα Κοπιδάκη, από το Παγκρήτιο. Ήταν η πρώτη της επιλογή καθώς θεωρεί πως τα μαθήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, της ίδιας της αρέσει πολύ ο προγραμματισμός. Όπως λέει, δε στερήθηκε κάτι όλη τη χρονιά, είχε μέτρο και κρατούσε μία ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και τον ελεύθερό της χρόνο. Θεωρεί πως για να τα καταφέρει κανείς στις εξετάσεις δε χρειάζονται άγχος και υπερβολές.

Ο Παύλος Γρηγοριάδης, από το Λύκειο Πόμπιας, περνάει στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Π.Κ. Το επέλεξε γιατί θεωρεί πως έχει υψηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, του αρέσει πολύ το αντικείμενο του Τμήματος. Στη διάρκεια της καραντίνας, κατάφερε να αξιοποιήσει τον χρόνο του και να προετοιμαστεί καλύτερα για τις εξετάσεις. Προέρχεται από ένα μικρό Λύκειο, με μόλις 13 μαθητές στη Γ΄τάξη, όπου οι καθηγητές έχουν καλή επαφή με τα παιδιά και τους βοηθάνε πολύ.

Το νήμα στο σχολείο της, το 1ο Λύκειο Ηρακλείου, έκοψε η Μαρία Ελένη Παπαδάκη, η οποία είναι πλέον φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Της αρέσει η επαφή με τα παιδιά, για αυτό θέλει να γίνει νηπιαγωγός. Η καραντίνα τη βοήθησε, καθώς είχε περισσότερο χρόνο για να διαβάσει. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν αισθάνεται ότι στερήθηκε πολλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της.

Στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών περνάει ο Ερμής Χονδρός, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Ο αδελφός του σπουδάζει Μηχανολόγος στο Μετσόβιο, η αδελφή του Ιατρική στην Αθήνα και, μάλιστα, είχε βραβευτεί από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.

Ο ίδιος επέλεξε το συγκεκριμένο Τμήμα γιατί δεν έχει περιορισμένο αντικείμενο και μπορεί να ανοίξει τους ορίζοντές του. Ο πατέρας του ασχολείται με τις επιχειρήσεις και θέλει να ακολουθήσει τα χνάρια του. Στην καραντίνα, μπόρεσε να διαβάσει περισσότερο, αξιοποίησε τον χρόνο του 100%, ενώ στο τέλος ένιωσε ότι άρχισε να κουράζεται.

Στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης περνάει ο Ορφέας Ζαϊμάκης, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου. Ο ίδιος εξηγεί ότι «από μικρός είχα αυτή την ελπίδα και προσδοκία, ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο μέσα από το έργο μου». Παράλληλα, είναι μουσικός, οργανώνουν οικογενειακά συναυλίες και πιστεύει πως οι δύο κλάδοι, ιατρική και μουσική, θα τον βοηθήσουν να προσφέρει στην ανθρωπότητα. Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για εκείνον, όμως, δεν απέκλινε από το πρόγραμμά του και δεν έχασε τον ρυθμό του ούτε στην καραντίνα.

Στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο είναι φοιτήτρια η  Σοφία Κρασονικολάκη, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου. Η ίδια Θεωρεί πως είναι μια ενδιαφέρουσα επιστήμη που έχει πολλές επιλογές και προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση. Δεν στερήθηκε εξόδους, που θεωρεί πως ήταν απαραίτητες για να τα καταφέρει, λόγω πανδημίας είχε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί.