Παρελθόν αποτελεί για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης ο πρώην πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής, Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του στην ηγεσία του Πανεπιστημίου προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Σε ανακοίνωση των αντιπρυτάνεων αναφέρεται πως «η απόφασή του αυτή δημιούργησε την ανάγκη αναπλήρωσής του και μάλιστα σε μια περίοδο με πολλές εκκρεμότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν μεγάλη σημασία για το Ίδρυμα». Σημειώνουν πως «το ΠΚ θα δρομολογήσει τη διαδοχή του πρύτανη με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, με την επιδίωξη ενός πολύπλευρου διαλόγου για τη στρατηγική, τις προτεραιότητες για τη μελλοντική πορεία του και τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξή τους.
Στον διάλογο αυτό, που θα πρέπει να διεξαχθεί με άνεση χρόνου, επί συγκεκριμένων θεματικών περιοχών και με διάθεση σύγκλισης και σύνθεσης, θα χρειαστεί να τοποθετηθούν όσοι συνάδελφοι θελήσουν να είναι υποψήφιοι για τη νέα πρυτανική αρχή αλλά και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ακόμη περισσότερο, το Υπουργείο έχει διακηρύξει την πρόθεσή του να φέρει νέο νόμο για την οργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ο διάλογος και οι εκλογικές διαδικασίες να λάβουν υπόψιν το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί με τις πρωτοβουλίες αυτές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα θετικά και να ελαχιστοποιηθούν τα αρνητικά τους σημεία».
Στο «τιμόνι» ο Π. Τσακαλίδης
Περί του άμεσα πρακτέου, ζητήθηκε προ της παραιτήσεως η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος και προέκυφε ότι το νομικό πλαίσιο ορίζει ότι αν ο πρύτανης παραιτηθεί ή για οποιονδήποτε λόγο εκλείψει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας του, αναπληρώνεται από τον πρώτο τη τάξει αντιπρύτανη (σύμφωνα με το ΦΕΚ τον καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη). Αν όλοι οι αντιπρυτάνεις παραιτηθούν, ορίζεται ως πρύτανης το αρχαιότερο μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος.
Η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας λήφθηκε υπόψη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την έκδοση της προβλεπόμενης από τις κείμενες διατάξεις διαπιστωτικής πράξης ορισμού του καθηγητή, Παναγιώτη Τσακαλίδη ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι δεν προκύπτουν ζητήματα νομιμότητας κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την προκήρυξη των πρυτανικών εκλογών. Στο μεταξύ διάστημα η Διοίκηση θα ασκεί πλήρως τα καθήκοντα της με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, η οποία ούτως ή άλλως είναι απαραίτητη για όλες τις μείζονες αποφάσεις που δεσμεύουν το Ίδρυμα.
Για εμάς προκύπτει ένα ζήτημα ευαισθησίας. Δεν θα θέλαμε να αποκομίσει κανείς την εντύπωση ότι παραμένουμε γαντζωμένοι στην ηγεσία του Ιδρύματος.
Τα μέλη της Συγκλήτου τουλάχιστον θα θυμούνται ότι είχαμε υποβάλει την παραίτησή μας προ διετίας για να γίνει εκλογή με τον Νόμο 4485, κάτι που απαγόρευσε ο τότε υπουργός με e-mail και μάλιστα Κυριακή μεσημέρι. Ωστόσο θα ήταν εξίσου απευκταία μια κριτική ότι αφήσαμε το Ίδρυμα σε μια δύσκολη στιγμή με εσπευσμένη αποχώρηση και χωρίς να δρομολογηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για την ομαλή διαδοχή.
Με βάση τα παραπάνω ελπίζουμε ότι όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας θα βοηθήσουν τη λειτουργία των πανεπιστημιαΣκών οργάνων κατά την περίοδο αυτή και θα συμμετάσχουν με τις ιδέες και την εμπειρία τους στον διάλογο για την επόμενη μέρα του Ιδρύματος», τονίζουν οι αντιπρυτάνεις.