Τον καθηγητή… στο σπίτι τους μπορούν να έχουν οι μαθητές, μέσω της αντεστραμμένης διδασκαλίας (flipped classroom).
Πρόκειται για μία καινοτόμα μέθοδο που ο σχολικός σύμβουλος Δ.Ε Μηχανικών ΠΕ12 (Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων), κ. Ιωάννης Τζωρτζάκης, σε συνεργασία με το 1ο ΕΚ Ηρακλείου, επιχειρούν να φέρουν και στα σχολεία του Ηρακλείου.
Οργανώνουν εργαστηριακό σεμινάριο σχετικά με τη δημιουργία βιντεο-μαθημάτων, κατάλληλα για παιδαγωγική αξιοποίηση, σύμφωνα με το μοντέλο της «αντεστραμμένης διδασκαλίας». Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια δύο ημέρες και θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο πληροφορικής του 1ου ΕΚ Ηρακλείου, την Πέμπτη 15 και την Πέμπτη 22 Μαρτίου, από τις 5 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ.
Τα οφέλη της «αντεστραμμένης διδασκαλίας» παρουσιάζει στην «Π» ο κ. Τζωρτζάκης.
Πρόκειται για την χρονική αντιστροφή της διδασκαλίας με την οποία η «παράδοση» του μαθήματος γίνεται στο σπίτι των μαθητών, μέσω βίντεο και ψηφιακού υλικού, ενώ «οι ασκήσεις» που παραδοσιακά γίνονται από τους μαθητές στο σπίτι, μεταφέρονται στο σχολείο.
Με αυτόν το τρόπο ο εκπαιδευτικός αξιοποιεί το διαθέσιμο χρόνο του δίπλα στους μαθητές, ενεργώντας σαν διευκολυντής την ώρα που οι μαθητές μαθαίνουν ενεργητικά, συνεργάζονται, λύνουν απορίες και παράγουν.
Ο κ. Τζωρτζάκης αναφέρει πως η «αντεστραμμένη διδασκαλία» αποτελεί μία καινοτομία Αμερικανών πριν από 15 χρόνια που δεν έχει ακόμα «εισβάλει» στις τάξεις της χώρας μας. Ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει ανάλογο εργαστήριο πριν από δύο χρόνια, οι καθηγητές την είχαν εφαρμόσει πιλοτικά, αλλά δεν έχει στοιχεία για το κατά πόσο, τελικά, την υιοθέτησαν.
Εξηγεί πως ο καθηγητής δε χρειάζεται να επαναλαμβάνει διαρκώς τη θεωρία στην τάξη, μπορεί στην ώρα που διαθέτει να βοηθάει τα παιδιά στις ασκήσεις και σε άλλες δραστηριότητες.
Μέσα από βίντεο που δημιουργεί, είτε με βιντεοσκόπηση του εαυτού του είτε με παρουσιάσεις του μαθήματος, ο καθηγητής μεταφέρει τη θεωρία στο σπίτι, έτσι οι μαθητές δεν χρειάζονται τη βοήθεια των γονιών τους ή των φροντιστηρίων.
Πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Τζωρτζάκης αναφέρει πως η «αντεστραμμένη διδασκαλία» δεν προσφέρεται για όλα τα μαθήματα, για παράδειγμα, δεν εξυπηρετεί όταν κατά τη διάρκεια της παράδοσης προκύπτουν πολλά ερωτήματα από πλευράς των μαθητών.
Ο καθηγητής μπορεί να δοκιμάσει συγκεκριμένη ύλη για αυτή τη μέθοδο και το καλύτερο είναι να μην στηρίξει εκεί το σύνολο του μαθήματος.
Το σίγουρο είναι ότι εξοικονομεί χρόνο στο σχολείο. Ο ίδιος διδάσκει στην ΑΣΠΑΙΤΕ και διαπίστωσε πως ενώ σε ένα τμήμα είχε μόνο μία ώρα και χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη μέθοδο και σε άλλα τμήμα είχε δύο ώρες, όπου δίδαξε με τον παραδοσιακό τρόπο, τελικά οι μαθητές των δύο τμημάτων έμαθαν ακριβώς τα ίδια.
«Δεν σημαίνει ότι ο μαθητής δεν δουλεύει στο σπίτι, όμως, τον βοηθάει να συνεργάζεται με άλλους συμμαθητές, να εμβαθύνει και να μαθαίνει τελικά καλύτερα» τονίζει.
Σημειώνει πως είναι μία πολύ καλή λύση και για κάποιον μαθητή που απουσίαζε από την παράδοση για λόγους ασθένειας.
Τα οφέλη του σεμιναρίου
Μετά το τέλος του σεμιναρίου, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του flipped classroom καθώς και τους προσφορότερους τομείς εφαρμογής του, να αξιοποιούν και να μετατρέπουν διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό από το Ed-TED καθώς και να αξιοποιούν ψηφιακό υλικό από το Φωτόδεντρο και βίντεο από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και αλλού.
Να δημιουργούν βιντεομαθήματα με κατάλληλα λογισμικά και να προσθέτουν σε αυτά ερωτήσεις ανατροφοδότησης για μαθητές.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων με προτεραιότητα συμμετοχής των εκπαιδευτικών ευθύνης του σχολικού συμβούλου, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι ενδιαφερόμενοι.