Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τη συνεργασία των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις μέσω τω βιομηχανικών διδακτορικών
Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τη συνεργασία των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις μέσω των βιομηχανικών διδακτορικών

Βιομηχανικά διδακτορικά και κίνητρα για προσέλκυση καθηγητών από το εξωτερικό περιλαμβάνονται στις νέες διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, με την προτεινόμενη ρύθμιση για τα βιομηχανικά διδακτορικά επιχειρείται η αποτελεσματικότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με τις ανάγκες του παραγωγικού μετασχηματισμού. Αυτή θα επιτυγχάνεται μέσω της εμπορικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής και της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών. Αντικείμενο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου, υποψήφιου διδάκτορα και επιχείρησης είναι η εξεύρεση μιας επιστημονικά πρωτότυπης και τεκμηριωμένης λύσης σε συγκεκριμένα προβλήματα μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα, η συνεργασία υποψήφιου διδάκτορα με εταιρεία της βιομηχανίας για την έρευνα σε ζήτημα διαχείρισης αποβλήτων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

O αντιπρύτανης  του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μιχάλης Παυλίδης
Ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Χρήστος Φλώρος

Με το άρθρο που αφορά τους επισκέπτες καθηγητές – επισκέπτες ερευνητές δρομολογείται η αναβάθμιση του θεσμού των επισκεπτών καθηγητών και η εισαγωγή του θεσμού των επισκεπτών ερευνητών, μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης στα ΑΕΙ νέου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού με υψηλά προσόντα, ενισχύοντας αφενός το “brain gain” και συμβάλλοντας αφετέρου στην αναβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των ΑΕΙ.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητής Χρήστος Φλώρος αναφέρει στην «Π» πως πρόκειται για ρυθμίσεις προς όφελος της έρευνας. Τα ιδρύματα περιμένουν το τελικό κείμενο, όπως θα διαμορφωθεί μετά από την ψήφισή του.

Πάγιο αίτημα, ωστόσο, παραμένει να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό, τα Πανεπιστήμια ζητούν να ανοίξουν νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, μόνιμων, δηλαδή, καθηγητών, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Ήδη, τα ιδρύματα έχουν επαφές με επιστήμονες του εξωτερικού, τώρα καθορίζονται με λεπτομέρειες οι όροι αυτής της συνεργασίας.

Επίσης, υπάρχουν πολλά σημεία επαφής με επιχειρήσεις, όμως, το βιομηχανικό διδακτορικό είναι κάτι που το περίμεναν τα ΑΕΙ.

Ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Χρήστος Φλώρος

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Μιχαήλ Παυλίδης αναφέρει πως οι ρυθμίσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο και πάλι δεν προβλέπεται το θέμα της χρηματοδότησης. Αφήνεται να εννοηθεί ότι θα καλυφθεί από ιδίους πόρους των Ιδρυμάτων, μέσω των ΕΛΚΕ.

Για τα βιομηχανικά διδακτορικά, σχολιάζει πως ό,τι προωθείται κινείται σε μία στρεβλή αντίληψη για τη σχέση Πανεπιστημίου και κοινωνικών/παραγωγικών φορέων. Δεν εστιάζει σε φορολογικές ελαφρύνσεις που θα σήμαιναν την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα. Στην ουσία, δίνονται κρατικά χρήματα στη βιομηχανία για να χρηματοδοτηθούν υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι θα διεξάγουν την έρευνά τους εν μέρει σε δημόσια ερευνητικά ή ακαδημαϊκά ιδρύματα και εν μέρει στη βιομηχανία. Έτσι, προκύπτουν ακαδημαϊκής φύσης θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία που αξιολογείται το ερώτημα της διδακτορικής διατριβής.