Ένας νέος θεσμός εγκαινιάζεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για τα διετή προγράμματα σπουδών που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως με 60 και πλέον προγράμματα σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας ξεκινά από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 η πρώτη φάση υλοποίησης του θεσμού των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών.
Στα προγράμματα θα μπορούν να φοιτήσουν περίπου 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ οι οποίοι θα επιλεγούν χωρίς εξετάσεις, με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑ.Λ. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.
Σημειώνεται ότι στους αποφοίτους των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των Πανεπιστημίων θα απονέμονται διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών στα πανεπιστήμια αποτελούν έναν διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκό θεσμό, που υλοποιείται πρώτη φορά στη χώρα μας και απευθύνεται αποκλειστικά σε αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, παρέχοντας μια ακόμη προοπτική για δωρεάν, υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση.
Οι σύγχρονες τάσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας απαιτούν τη δημιουργία νέων κλάδων και ειδικεύσεων. Ο εναλλακτικός τουρισμός, η βιώσιμη γεωργία, η ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων, η βιομηχανία του θεάματος, αλλά και πιο παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επιστήμες αποκατάστασης υγείας, δημιουργούν νέες απαιτήσεις στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης».
Στην Κρήτη
Στο ΕΛΜΕΠΑ θα λειτουργήσουν έξι διετή προγράμματα σπουδών.
Το πρόγραμμα «Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και αυτοματισμοί» αφορά στον Τομέα ΕΠΑΛ Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού. Το «Τεχνικός Κηπευτικών Καλλιεργειών» απευθύνεται σε αποφοίτους του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Τα προγράμματα «Στέλεχος Οργάνωσης & Διοίκησης Επισιτιστικών Μονάδων» και «Υπάλληλος Οικονομικών Υπηρεσιών» αφορούν στον Τομέα Διοίκησης & Οικονομίας. Το «Συστήματα Παραγωγής CAD/CAM/CNC» απευθύνεται σε αποφοίτους του Τομέα Μηχανολογίας και το «Πολυμέσα και Διαδίκτυο» στον Τομέα Πληροφορικής.
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Νίκος Κατσαράκης, εξηγεί ότι αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για την έγκριση της σχετικής πίστωσης, μόλις δημοσιευτεί σε ΦΕΚ θα γίνουν οι προκηρύξεις των θέσεων των έκτακτων καθηγητών και, τέλος, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για φοιτούντες, προκειμένου τα προγράμματα να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Είναι ένα σημαντικό εγχείρημα που θα στηρίξουμε όσο μπορούμε. Είναι μία εναλλακτική για τις επαγγελματικές σπουδές» τονίζει. Το κάθε πρόγραμμα θα έχει από 20 ως 25 θέσεις για όσους ενδιαφέρονται ενώ περιλαμβάνουν 900 ώρες πρακτικής άσκησης.