επιχείρηση απομάκρυνσης του φακέλου από την πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου
Πυροσβέστες και άντρες της 3ης ΕΜΑΚ συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης του φακέλου από την πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση με τη μαζική αποστολή φακέλων από την Ινδία σε ΑΕΙ της χώρας. Καθημερινά, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ ακόμα και ιδιωτικά κολέγια γίνονται παραλήπτες ύποπτων φακέλων που περιλαμβάνουν αραβικά σημειώματα ή και σκόνη. Χθες, ήταν σειρά του Πανεπιστημίου Κρήτης να λάβει έναν ανάλογο φάκελο από την Ινδία, ωστόσο, δεν ήταν το μόνο Ίδρυμα, αφού από το πρωί μέχρι και το απόγευμα, γινόταν γνωστό ότι και άλλες πρυτανικές Αρχές έλαβαν ύποπτους φακέλους.

Η αρχή έγινε την περασμένη Τετάρτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Πέμπτη άλλα έντεκα Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης δέχτηκαν ύποπτους φακέλους, ενώ χθες η ιστορία συνεχίστηκε με την πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, στο κτήριο του παραρτήματος Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ΑΚΤΟ και στο κολλέγιο “Mediterranean” στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στο ΤΕΙ Λαμίας, ο πρύτανης του Ιδρύματος έκανε γνωστό ότι δύο τέτοια πακέτα έφτασαν στις 28 Δεκεμβρίου στο ΤΕΙ Λαμίας, τα οποία άνοιξαν οι υπάλληλοι του Ιδρύματος και περιελάμβαναν διαφημιστικό υλικό. Στην αρχή δεν τους προξένησε κάποια ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, χθες, ειδοποίησαν την Ασφάλεια της Λαμίας.

επιχείρηση απομάκρυνσης του φακέλου από την πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

Στο Ρέθυμνο

Κατάλληλα προετοιμασμένοι ήταν η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και οι υπάλληλοι του Ιδρύματος. Αφού γνώριζαν τα περιστατικά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε άλλα ΑΕΙ της χώρας, η πρυτανεία είχε ειδοποιήσει το προσωπικό του Ιδρύματος να είναι σε επιφυλακή. Οι οδηγίες που είχαν δοθεί ήταν να μην ανοιχτεί ο φάκελος και να κληθούν αμέσως οι αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου, κ. Κωνσταντίνο Σπανουδάκη, η μόνος υπάλληλος που ήρθε σε επαφή με τον φάκελο ήταν ο κλητήρας του Ιδρύματος. Ο φάκελος εστάλη από τα ΕΛΤΑ και έφτασε στην πρυτανεία του Π.Κ. στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Σπανουδάκης
Ο κ. Σπανουδάκης

«Ο κλητήρας του Πανεπιστημίου δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο», διαβεβαίωσε ο κ. Σπανουδάκης. Ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται στο σχετικό πρωτόκολλο άμεσης παρέμβασης. Κινητοποιήθηκαν Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΜΑΚ και Αστυνομία, ο φάκελος παρελήφθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απολύμανση μπροστά από την πρυτανεία, το κτήριο και τους περιβάλλοντες χώρους, που είχαν εκκενωθεί και αποκλεισθεί.

Τέσσερα οχήματα με δύναμη δώδεκα πυροσβεστών επιλήφθηκαν του θέματος, εξειδικευμένοι πυροσβέστες τοποθέτησαν σε ειδικό κουτί και σφράγισαν τον φάκελο, ενώ αμέσως μετά εντός ειδικού κουβουκλίου έγινε και η απολύμανση του πυροσβέστη που έπιασε τον ύποπτο φάκελο.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν οχτώ άντρες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, οι οποίοι είχαν λάβει οδηγίες να μην ανοίξουν τον φάκελο, τον τοποθέτησαν σε δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο. Φορούσαν δικές τους αεροστεγείς στολές που διαθέτουν εσωτερική συσκευή οξυγόνου. Παρέδωσαν τον φάκελο στην αστυνομία που με τη σειρά της τον παραδίδει στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Φρόντισαν να απολυμάνουν τις στολές τους.

Το ύποπτο περιεχόμενο

Σε αρχικό στάδιο, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική και τη διαχείριση των ύποπτων φακέλων οι ειδικές ομάδες αντιμετώπισης ΧΒΡΠ (χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών) απειλών της Πυροσβεστικής. Όλοι οι φάκελοι φέρονται να είχαν ταχυδρομηθεί από την Κεράλα της Νότιας Ινδίας. Ήταν κίτρινου χρώματος και είχαν σφραγίδα και τέσσερα γραμματόσημα Ινδίας στην εξωτερική επιφάνειά τους. Στο εσωτερικό αντίστοιχα, υπήρχαν τέσσερα φυλλάδια για το Ισλάμ γραμμένα στα αγγλικά.

«Ο άνθρωπος και οι άπιστοι», «Η απόλυτη νίκη για το Ισλάμ θα έρθει, όχι όμως μέσω των μουσουλμάνων», «Άνθρωπε, να είσαι άνθρωπος όχι σατανάς» και «Πώς να παρατείνετε τον χρόνο αλλαγής της πολικότητας της γης, το μόνο όπλο κατά της τρομοκρατίας» είναι οι τίτλοι των τεσσάρων προπαγανδιστικών φυλλαδίων. Από την επεξεργασία του πρώτου από τους δώδεκα φακέλους στο Γενικό Χημείο του Κράτους προέκυψε ότι στο χαρτί είχε σκόπιμα προστεθεί «ερεθιστική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.