Στο σχολείο του μέλλοντος κανείς δε μένει εκτός, η τάξη προσφέρει μια ανοιχτή αγκαλιά σε όλους.
Αυτός είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, δράση ΚΑ3 με τίτλο “ALICE-Προσαρμόζοντας τη μάθηση σε κοινότητες και σχολικά περιβάλλοντα δίχως αποκλεισμούς” που παρουσιάζεται αύριο, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, στις 8.30 το πρωί στο αμφιθέατρο ΣΕΥ του ΕΛΜΕΠΑ.
Την εκδήλωση οργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει την προώθηση του πνεύματος της κοινότητας και της θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το προηγούμενο διάστημα μαθητές από την Κρήτη επισκέφτηκαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μετά από διάκριση στον μαθητικό διαγωνισμό για την κατασκευή κάρτας, ήταν οι Μαρία Τσακαλάκη, Ερατώ Πρινιανάκη, Μαριάννα Καραλάκη και Ειρήνη Χασουράκη από το 13ο Λύκειο , 8ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και 11ο Γυμνάσιο αντίστοιχα.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, αναφέρει στην «Π» πως το πρόγραμμα, όπως και ανάλογες δράσεις, αποσκοπούν στο να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της ζωής.
Ο κ. Καρτσωνάκης τονίζει πως πρέπει να θέσουμε το ερώτημα τι αποφοίτους θέλουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια από το ελληνικό σχολείο.
Χαρακτηριστικά λέει πως δεν γίνεται με παλιά παπούτσια να κτίσουμε το μέλλον. Οι εξελίξεις τρέχουν σαν σφαίρα και το σχολείο πρέπει να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα και να μη χρειάζεται τα παιδιά να κατατρέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλύψουν τα κενά τους.
Η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕ Κρήτης, κ. Αρετή Βουράκη, αναφέρει πως στόχος είναι να συνεργαστούν αρμόδιοι φορείς, όπως αθλητικά σωματεία, σχολές γονέων, πολιτιστικοί σύλλογοι, για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο για την καλλιέργεια και ανάπτυξη του παιδιού προς αυτή την κατεύθυνση, το κομμάτι της κοινωνικής ένταξης.
Το ALICE σκοπεύει να δοκιμάσει εκπαιδευτικές και κοινωνικές παιδαγωγικές πρακτικές που σχετίζονται με την εφαρμογή μέτρων θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς, με στόχο τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν επιλεγεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Η θετική κοινωνική συμπεριφορά ορίζει μια σειρά εκούσιων ενεργειών που ωφελούν τους άλλους και επιτρέπει στα άτομα να επιλέξουν μεταξύ του να ανταμείψουν τον εαυτό τους ή να ανταμείψουν τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους (θετικά).
Το πρόγραμμα ξεκινά από την υπόθεση ότι, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι κύριοι λόγοι των συμπεριφορών που βρίσκονται πίσω από τον κοινωνικό αποκλεισμό σχετίζονται με ποικίλες διαφορές (εθνικές, θρησκευτικές, φυλετικές, κοινωνικές, σεξουαλικές και άλλες).
Προκειμένου να προωθηθεί η πολιτιστική και προσωπική ποικιλομορφία ως αξία, το πρόγραμμα δημιουργεί έναν κατάλογο πρακτικών παιδαγωγικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και από εκείνους που, αν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συμπεριφορών και πολιτισμικού περιβάλλοντος των μαθητών, δεν θεωρούνται τυπικά εκπαιδευτικοί. Η εφαρμογή των αρχών της θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς επιδιώκει ανάμεσα σε άλλα:
Μείωση αισθήματος θυμού και εχθρότητας, αύξηση ανεκτικότητας/ανοχής απέναντι στους άλλους, βελτίωση σχολικού κλίματος, διαμόρφωση περιβάλλοντος μάθησης χωρίς αποκλεισμούς, ικανότητα αντιμετώπισης μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, μείωση συμπτωμάτων άγχους που οφείλονται σε προγενέστερες διαταραχές του τρόπου ζωής, όπως η μετανάστευση, ενδυνάμωση του συναισθήματος ικανοποίησης των εφήβων και της θετικής διάθεσής τους για το σχολείο, ευαισθητοποίηση για τις ευκαιρίες που παρέχει η θετική κοινωνική συμπεριφορά και ενδιαφέρον για την εφαρμογή της.
Μέσα από την προσέγγιση παρόμοιων θεμάτων και υπό το πρίσμα της θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς επιδιώκεται να διαμορφωθούν στάσεις που θα επιτρέψουν προοπτικά την πρόληψη φαινομένων αποκλεισμού και την υποστήριξη συμπεριφορών αποδοχής.
Η τελική ημερίδα του προγράμματος θα δώσει την ευκαιρία για ένα γόνιμο διάλογο πάνω στα αποτελέσματα, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για την προάσπιση των αρχών της θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς.
Για την ΠΔΕ Κρήτης, επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Μαρία Παναγιωτάκη, ενώ υπεύθυνη διαχείρισης είναι η Αρετή Βουράκη.