Αδειάζουν τα σχολεία, μην γεμίσουν όμως οι παιδότοποι… Αυτό έχουν στο μυαλό τους πολλοί εκπαιδευτικοί που συμφωνούν με το κλείσιμο των σχολείων, θεωρούν όμως ότι ως μέτρο πρόληψης από μόνο του δεν αρκεί.
Για να έχει νόημα αυτή η κίνηση του Υπουργείου Υγείας, πρέπει το λουκέτο να είναι καθολικό, σε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως μπαλέτα και ωδεία, αλλά φυσικά και σε άλλους χώρους, όπως είναι οι καφετέριες και οι παιδότοποι.
Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Κωνσταντίνος Θεοφάνους, αναφέρει στην «Π» πως το μέτρο έχει βάση όταν όλοι μας τηρήσουμε όσα προβλέπονται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, δεν πρέπει να έχουμε άσκοπες μετακινήσεις των παιδιών και των γονιών τους και φυσικά να τηρούνται ευλαβικά όλοι οι κανόνες υγιεινής.
Αναφέρει πως τις τελευταίες ημέρες υπήρχε κάποια ανησυχία και από εκπαιδευτικούς και από γονείς, ειδικά όταν μάθαιναν πως κάποιος είχε βρεθεί στο εξωτερικό, ακόμα και σε μη «επικίνδυνες» χώρες.
Σε ερώτηση της «Π» αν κρίνει σκόπιμο να παραταθεί το σχολικό έτος, απαντά πως αν τα σχολεία μείνουν κλειστά για δύο βδομάδες μόνο, τότε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει λόγος παράτασης.
Ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Κώστας Κωνσταντίνου, αναφέρει πως το μέτρο είναι σωστό, «έχουμε μια απειλή, είναι άγνωστο ακόμα πού θα καταλήξει και πρέπει να αποφύγουμε τη διασπορά» αναφέρει. Τονίζει, όμως, ότι ο καθένας μας πρέπει να αυτοπεριοριστεί και να τηρεί κανόνες υγιεινής, συνιστά ψυχραιμία και όχι πανικό.
Για το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, αναφέρει πως υπάρχουν τρόποι να αναπληρωθούν οι ώρες που θα χαθούν, όμως αυτό είναι «ήσσονος σημασίας, καθώς προέχει η υγεία του κόσμου».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως οι γονείς δεν είναι αντίθετοι με το μέτρο, η απόφαση ήταν θέμα των επιστημόνων.
Ωστόσο, τίθεται το σοβαρό ερώτημα τι θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς, που ζητούν με ευθύνη του κράτους γονική άδεια με αποδοχές.
Ενώ ο κ. Κικίλιας μιλά για ατομική ευθύνη, γνωρίζει πως τα περισσότερα παιδιά θα μείνουν στο σπίτι των παππούδων τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα στα σχολεία, να γίνει απολύμανση, να υπάρχουν υλικά, όπως αντισηπτικά, και να είναι οι καθαρίστριες στις θέσεις τους.