το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και την έναρξη μιας πραγματικής διαβούλευσης που θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τα πραγματικά προβλήματα των Α.Ε.Ι., που θα ενισχύει και δεν θα υπονομεύει την ποιότητα των σπουδών, τον δημόσιο χαρακτήρα και τη δημοκρατική τους λειτουργία ζητά το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε έκτακτη Συνέλευσή του την Πέμπτη 2 Ιουνίου, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

«Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου έρχεται σε αντίφαση με τον ρόλο του Πανεπιστημίου ως αυτοδιοικούμενου θεσμού, που παρέχει ανώτατη εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και διαμορφώνει υπεύθυνους επιστήμονες και πολίτες.

Η δημιουργία παντοδύναμων Συμβουλίων Διοίκησης και ανεξέλεγκτων Πρυτάνεων, ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου, η άμεση εξάρτηση της Κοσμητείας από τα Συμβούλια Διοίκησης, η αμφισβήτηση της ελεύθερης έκφρασης των συλλογικών οργάνων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποτελούν ρυθμίσεις που προϊδεάζουν μια γενικότερη έκπτωση της δημοκρατικής του δομής και υπονομεύουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του.

Η δημιουργία πτυχίων διαφορετικών ταχυτήτων   τον ρόλο των τμημάτων σε κέντρα πιστοποίησης δεξιοτήτων και υποβαθμίζει την ενιαία και αδιάσπαστη λειτουργία των προπτυχιακών σπουδών. Οι γκρίζες ζώνες που δημιουργούνται ως προς τη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και οι αδιαφανείς και ανισομερείς συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν βιώσιμες λύσεις για την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών κριτηρίων τα οποία πρέπει να διέπουν τη λειτουργία και τη δομή τους».