Πανεπιστήμιο όλης της Κρήτης που δε ρίχνει νερό στο αυλάκι των τοπικισμών, θα είναι το τρίτο Ίδρυμα που θα προκύψει, τόνισε χθες ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Νίκος Κατσαράκης.
Παρουσίασε τη δομή του νέου Ιδρύματος, όπως προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή, και ανέφερε πως στόχος είναι το τρίτο Πανεπιστήμιο της Κρήτης να είναι γεγονός μέσω νόμου που θα ψηφιστεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου ούτως ώστε να περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικό του 2019.
Ο κ. Κατσαράκης απέφυγε να ανακοινώσει την ονομασία του νέου Ιδρύματος ενώ δε γνωστοποίησε αν τελικά θα έρθει στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος αναμένεται να είναι και ο νονός του νέου Πανεπιστημίου.
Ο πρύτανης του Ιδρύματος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη, ένα χαρμόσυνο γεγονός για τους φοιτητές, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία όλης της Κρήτης. Όπως είπε, έγινε ό,τι καλύτερο ήταν δυνατόν, από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης αρνήθηκαν να συνεργαστούν. Δεν έκλεισε, όμως, την πόρτα στα δύο Ιδρύματα αφού, όπως είπε, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια κοινή πορεία στο μέλλον.
Ο κ. Κατσαράκης τόνισε πως η πανεπιστημιοποίηση του Ιδρύματος ήταν μονόδρομος, δεδομένης της παρουσίας του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, του έργου του αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι, πλέον, δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ στη χώρα αφού η προσπάθεια είναι στο εξής η ανώτατη εκπαίδευση να έχει ενιαίο χαρακτήρα και να δίνονται ισότιμα πτυχία.
Για αυτό το λόγο, εξάλλου, όπως έχει γράψει η “Π”, η Σχολή Γεωπονίας και η Πολυτεχνική Σχολή του νέου Ιδρύματος θα είναι πενταετούς φοίτησης.
Ο κ. Κατσαράκης τόνισε πως το ΤΕΙ Κρήτης προσπαθούσε εδώ και 14 μήνες να βρει σημεία επικοινωνίας με τα άλλα δύο Ιδρύματα του νησιού, χωρίς αποτέλεσμα.
Αφού παρουσίασε τη δομή του τρίτου Πανεπιστημίου της Κρήτης, όπως περιγράφεται στο πόρισμα, οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων εστίασαν κυρίως στις αντιδράσεις που υπάρχουν από το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και τοπικούς φορείς του νησιού.
Τόνισε πως οι προτάσεις βασίστηκαν στα ισχύοντα δεδομένα του Ιδρύματος, όπως το προσωπικό και τις υποδομές. Ένα Ίδρυμα με πανσπερμία τμημάτων σε κάθε πόλη της Κρήτης δεν θα ήταν δυνατό να λειτουργήσει. “Δεν ανοίγουμε σούπερ μάρκετ”, είπε με νόημα.
Ένα Ίδρυμα, όπως είπε, ιδρύεται για να εξυπηρετήσει την εκπαίδευση, τη μόρφωση των φοιτητών και την έρευνα. Κάλεσε τους φορείς που διαμαρτύρονται να αναλογιστούν πού θα στεγαστούν οι φοιτητές των τμημάτων που ζητούν να ιδρυθούν.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, είπε πως ενισχύεται από το πόρισμα της επιτροπής, έχει δύο κοσμητείες, ενώ σε περιοχή του Λασιθίου που ακόμα δεν έχει καθοριστεί θα ιδρυθεί ένα επιπλέον τμήμα.
“Το ΤΕΙ δεν υποχωρεί από καμία έδρα, από καμία πόλη”, τόνισε και κάλεσε τους φορείς της Κρήτης να στηρίξουν το νέο εγχείρημα που μόνο θετικά μπορεί να φέρει σε όλη την Κρήτη. Είπε πως είναι ανεύθυνο να ζητάει κανείς μία πανσπερμία τμημάτων, αν γινόταν κάτι τέτοιο, η προσπάθεια θα είχε προβλήματα από τα θεμέλιά της. Υπάρχουν, όπως είπε, πολλά ΦΕΚ με ιδρύσεις τμημάτων που έμειναν μόνο στα χαρτιά και, φυσικά, ο στόχος δεν είναι να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.
Ο κ. Κατσαράκης σημείωσε πως η πρόταση της επιτροπής συνδυάζει την ανάπτυξη με τη βιωσιμότητα.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν αλλαγές στο επικείμενο νομοσχέδιο, είπε πως θα ακολουθήσει διαβούλευση, αλλά αναμένεται το πόρισμα να μείνει ίδιο κατά 80% με 90%.
Για τους φοιτητές και τους αποφοίτους, επανέλαβε πως όσοι φοιτούν ήδη στο Ίδρυμα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα για να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους. Για όσους είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αφού είναι κάτι που αφορά συνολικά τους αποφοίτους των ΤΕΙ της χώρας και η λύση θα δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας.