Η Τράπεζα Θεμάτων θα μπορούσε να αποδειχθεί ευχή ή κατάρα για τα σχολεία. Αν εφαρμοστεί σωστά θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, όμως, αν γίνει πρόχειρα, τότε θα οδηγήσει, για ακόμα μια φορά, σε φιάσκο.
Είχε εφαρμοστεί όταν ήταν υπουργός ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, τότε είχε καταγραφεί μεγάλο ποσοστό αποτυχίας των μαθητών στις εξετάσεις και το Υπουργείο έβαλε την Τράπεζα Θεμάτων στο συρτάρι.
Τελικά, φέτος, σε μια χρονιά που τα μισά μαθήματα έχουν γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, επανέρχεται στο προσκήνιο.
Χθες, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της Τράπεζας θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) που θα εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2021 για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Α΄ τάξης Λυκείου.
Πρόκειται για θέματα, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στην παλαιά Τράπεζα Θεμάτων του 2014 επικαιροποιημένα βάσει των αλλαγών που έχουν γίνει κατά περίπτωση στη διδακτική προσέγγιση, την ύλη και τον τρόπο αξιολόγησης κάθε μαθήματος.
Στην περίπτωση μαθημάτων που τα παλαιά θέματα κρίθηκαν μη αξιοποιήσιμα στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται νέα θέματα, ενδεικτικά της φιλοσοφίας και του νέου τρόπου αξιολόγησης των εν λόγω μαθημάτων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΙΕΠ «έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό τη δυνατότητα διαρκούς διεύρυνσης και επικαιροποίησής της, η Τ.Θ.Δ.Δ. θα εμπλουτιστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα με θέματα που θα εκπονήσουν επιστημονικές ομάδες επιλεγμένες για τον σκοπό αυτό κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης από το ΙΕΠ. Περαιτέρω, δικαίωμα υποβολής θεμάτων (προς αξιολόγηση) θα έχουν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και επιστημονικοί φορείς, με προσωποποιημένους κωδικούς».
Ως αποθετήριο εξεταστικών αντικειμένων η Τ.Θ.Δ.Δ. αφορά τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις κάθε τύπου Λυκείου.
Από αυτήν κληρώνονται είτε αυτοτελή θέματα είτε ενότητες θεμάτων που σε ποσοστό αντιστοιχούν στο πενήντα τοις εκατό (50%) της γραπτής δοκιμασίας για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και Β΄ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ τάξης κάθε τύπου Λυκείου.
Κατά το σχολικό έτος 2020-2021, η Τ.Θ.Δ.Δ. θα λειτουργήσει για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου, έτσι ώστε έως το 2023 να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της με την αξιοποίησή της διαδοχικά για τις προαγωγικές εξετάσεις της Β΄ Λυκείου (σχολικό έτος 2021-2022) και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου (σχολικό έτος 2022-2023)
Για τα θέματα που ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον/την διδάσκοντα/ουσα ή τους διδάσκοντες/ουσες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, θα περιλαμβάνονται στην Τ.Θ.Δ.Δ. ενδεικτικά θέματα. Στα θέματα θα έχουν πρόσβαση και οι ίδιοι οι μαθητες, έτσι ώστε όλες και όλοι να έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν στον συγκεκριμένο τύπο θεμάτων στα οποία θα κληθούν να αξιολογηθούν, στοιχείο που ενισχύει την επιδίωξη για ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση.
Η δημοσιοποίηση των θεμάτων της Τ.Θ.Δ.Δ. για την Α΄ Λυκείου γίνεται για όλη την εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη κοινότητα μέσω της ιστοσελίδας http://iep.edu.gr/el/trapeza-thematon-arxiki-selida.»
«Άκομψο και άκυρο»
Ο φυσικός στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου, κ. Γιάννης Αστρινάκης, αναφέρει πως σε αυτή τη φάση που μεγάλη μερίδα μαθητών δεν έχει ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων είναι άκομψη και άκυρη. Όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση, τότε θα μπορούν οι αρμόδιοι να εξετάσουν τις διαδικασίες και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι τα θέματα ήταν πάρα πολλά και τα παιδιά δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Δεν υπήρξε ο κατάλληλος συντονισμός για να γίνει σωστά και όλα έγιναν βιαστικά. Υπήρχαν πολλά δύσκολα θέματα ενώ η κλήρωση είχε ως αποτέλεσμα μαθητές σε άλλα σχολεία να εξετάζονταν σε εύκολα και άλλα σε δύσκολα ζητήματα.
Φέτος μόνο ως εναλλακτική λύση
Ο μαθηματικός στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Βαρβεράκης, θεωρεί πως η Τράπεζα Θεμάτων είναι ένα καλό εργαλείο και μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά για κάποιον εκπαιδευτικό. Ωστόσο, την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε, είχε γίνει ξαφνικά με αποτέλεσμα περισσότερο να δημιουργήσει παρά να λύσει προβλήματα.
Θεωρεί πως φέτος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική πρόταση, λόγω των συνθηκών γιατί δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσο θα καταφέρουν όλες οι τάξεις να βγάλουν την ύλη που πρέπει. Με την τηλεκπαίδευση, οι καθηγητές δεν ξέρουν πώς να αξιολογήσουν τα παιδιά, πώς να κάνουν διαγωνίσματα, οπότε η Τράπεζα Θεμάτων δεν βοηθάει την κατάσταση.