«Δεύτερη ζωή δεν έχει», λέει το τραγούδι, όμως, η στάση τους έδειξε ότι αν κάποιος το θέλει πολύ, μπορεί να διεκδικήσει και να αποκτήσει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή!
Άφησαν πίσω τους τα θρανία σε μικρή ηλικία, όταν οι φίλοι και οι γνωστοί τους έπαιρναν το Απολυτήριο και ετοιμάζονταν να απολαύσουν τη φοιτητική τους ζωή, εκείνοι εργάζονταν, έκαναν παιδιά και κάποιοι απέκτησαν ακόμα και εγγόνια.
Τώρα, όμως, αφού κάποια στιγμή αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία, πέρασαν το κατώφλι των εξεταστικών κέντρων και ετοιμάζονται από Σεπτέμβρη να βιώσουν τι σημαίνουν οι μαγικές λέξεις «φοιτητική ζωή».
«Ταβάνι» με 19.205 μόρια κατάφερε να πιάσει η απόφοιτη του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου, κ. Ελένη Σουβλά, η οποία θέλει να περάσει στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο. «Θεώρησα πως είναι σημαντικό, κάποτε να κυνηγήσω κι εγώ τα όνειρά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκφράζει: «Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” από καρδιάς, στους καθηγητές του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ για την αμέριστη βοήθεια που μου προσέφεραν σε όλη αυτή τη δύσκολη προσπάθειά μου». Χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, όμως, ήθελε να είναι σε θέση να ασκήσει ένα επάγγελμα που της ταιριάζει.
Ανάμεσα στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. βρίσκεται ο κ. Ζαχαρίας Γιανναδάκης, από το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ. Ήδη έχει επιχείρηση πληροφορικής και θέλει να αποκτήσει περισσότερη κατάρτιση στον κλάδο που επέλεξε να ακολουθήσει. Παλιότερα, είχε φοιτήσει ξανά σε ΕΠΑΛ, στον τομέα δομικών έργων, και είχε εργαστεί ως μεσίτης.
Κατάφερε, μάλιστα, να πάρει το πτυχίο του με 20 και αναφέρει πως «αν δεν άξιζε τον κόπο, δεν θα το έκανα. Δεν υπάρχει ο χρόνος που έχεις όταν είσαι σε μικρή ηλικία, ως ενήλικας έχεις άλλα προβλήματα και υποχρεώσεις. Όμως, άξιζε», αναφέρει.
Ο κ. Στέλιος Σεληνιωτάκης, από το Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να περάσει στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Είναι δημοτικός υπάλληλος στο Ηράκλειο, έχει δύο παιδιά, ο μεγάλος του γιος φοιτά στο 3ο έτος της Λογιστικής ενώ ο μικρότερος θα πάει στην Α’ Γυμνασίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Ήταν ένα όνειρο πολλών ετών και απωθημένο να δώσω εξετάσεις, τώρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα κατάφερα», αναφέρει.
Με… αέρα φαίνεται να περνά στην πρώτη του επιλογή, που είναι η Ψυχολογία, ο κ. Μανώλης Σωπασής, από το Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου 17.000 μόρια. Για την προσπάθειά του, λέει: «Δεν το είδα ως κόπο και κούραση, περισσότερο ως χόμπι μια όμορφη δραστηριότητα. Το διάβασμα, η όλη διαδικασία, μου άρεσε, δεν με κούρασε καθόλου».
Είναι παντρεμένος και διατηρεί ένα μεζεδοπωλείο, η δουλειά του είναι νυχτερινή και τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να τα συνδυάσει όλα. Του αρέσει η Ψυχολογία γιατί θέλει να ασχοληθεί με τον άνθρωπο, με την κοινωνία, να εξελιχθεί ο ίδιος και να αποκτήσει επιπλέον γνώσεις.
Η Γεωπονία είναι ο πρώτος στόχος της κ. Ελένης Καλοκύρη, από το Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου, η οποία έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια, ένα κορίτσι που ετοιμάζεται για την Α΄ Δημοτικού και δίδυμα 3,5 χρονών. «Είμαι πού χαρούμενη που το έζησα όλο αυτό, είμαι πολύ ευχαριστημένη από την απόδοσή μου στις εξετάσεις», αναφέρει.
Υπάλληλος στον Δήμο Ηρακλείου είναι η κ. Μαρία Γιρβαλάκη, από το Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου, η οποία έχει δύο μικρά παιδιά, ηλικίας τεσσάρων και 1,5 ετών. Έκανε μάθημα μία βδομάδα πριν γεννήσει ενώ επέστρεψε στα θρανία μόλις ήταν έτοιμη. Θέλει με το παράδειγμά της να δώσει ένα παράδειγμα σε μαμάδες που είχαν αφήσει παλιότερα πίσω τους τα θρανία. Θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Είναι μητέρα τριών παιδιών, ενός κοριτσιού 11 και δύο αγοριών, 9 και 7 ετών, εργαζόταν σε βιβλιοπωλείο και, όμως, κατάφερε να δώσει εξετάσεις με μεγάλη επιτυχία από το 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου. Ο λόγος για την κ. Χριστίνα Παπαδάκη, η οποία θέλει να περάσει στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ενώ ήταν άλλη η αρχική επιλογή της, οι καθηγητές Πληροφορικής του σχολείου κατάφεραν να της αλλάξουν γνώμη κι έτσι η καρδιά της ανήκει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές! Τα παιδιά της έφτιαξαν ένα βραβείο για τη μαμα-μαθήτριά τους, μία κίνηση που τη συγκίνησε πολύ!