Χωρίς ένσημα δεν γίνονται εγγραφές στα εσπερινά σχολεία! Στο παραπάνω τελεσίγραφο αντιδρά η ΟΛΜΕ ενώ το Υπουργείο Παιδείας απαντά ότι με το νέο μέτρο πατάσσεται η «μαύρη» εργασία.
Η ομοσπονδία των καθηγητών αναφέρει ότι «το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ’ αριθμ.: 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).
Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Μέχρι σήμερα, για την εγγραφή ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση του εργοδότη.»
Τονίζει, ακόμα, πως «είναι γνωστό ότι στα εσπερινά σχολεία, βρίσκουν σχολική στέγη μια σειρά παιδιών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι. Προβλήματα, τα οποία έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης. Επίσης πολλοί ανήλικοι εργαζόμενοι μαθητές (άνω των 15 ετών) αδυνατούν να προσκομίσουν το πιστοποιητικό «ΕΡΓΑΝΗ» για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι».
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί:
– την άμεση απόσυρση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, που βάζουν εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών και οδηγούν σε κλείσιμο τα εσπερινά σχολεία!
– την επαναφορά της διαδικασίας εγγραφής των ανηλίκων εργαζόμενων μαθητών με απλή βεβαίωση του εργοδότη.
Τι απαντά το Υπουργείο
«Είναι πρωτοφανές και επιεικώς απαράδεκτο, η Ομοσπονδία των καθηγητών να ζητά εγγράφως και δημοσίως την προστασία της αδήλωτης εργασίας και ιδιαιτέρως των ανηλίκων, οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν στα Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ)» τονίζει από την πλευρά του το Υπουργείο.
Αναφέρει, ακόμα, πως
«Ταυτόχρονα, η ΟΛΜΕ προτείνει την επαναφορά της απλής βεβαίωσης του εργοδότη, δηλαδή επιστροφή στο παρελθόν και σε ένα σύστημα διάτρητο, αφού ως γνωστόν τέτοιες βεβαιώσεις εξασφάλιζαν χατιρικά ακόμη και μη εργαζόμενοι μαθητές.
Θα περίμενε κανείς η ΟΛΜΕ να απαιτούσε από το Υπουργείο μεγαλύτερη αυστηροποίηση του συστήματος για την εργασιακή εξασφάλιση των ανηλίκων και όχι ένα σύστημα που τους βυθίζει ακόμη περισσότερο στην αδήλωτη εργασία.»
Τι γίνεται στα σχολεία
Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση. Υπάρχουν μαθητές που επιλέγουν τα Εσπερινά Λύκεια για να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ακόμα, πολλοί μαθητές, κυρίως Εσπερινών Γυμνασίων, εργάζονται μαζί με τους γονείς τους και δεν έχουν ένσημα.
Φυσικά, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεν είναι ασφαλισμένοι.
Ανεξάρτητα από την Υπουργική Απόφαση, κάποια εσπερινά συνεχίζουν να εγγράφουν μαθητές χωρίς τα απαραίτητα ένσημα.
Προτιμούν να κρατήσουν τα παιδιά μέσα στο σχολεία, παρά έξω από αυτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιλογές που θα έχουν στη ζωή τους.