Με την ερώτηση «Πού είναι ο δάσκαλός μου;» αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι πολλοί γονείς φέτος, αφού καθυστερεί σημαντικά η κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών.
Οι ελλείψεις σε καθηγητές και η μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων ήταν μερικά από τα θέματα που έθεσε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης.
Η αρχή από την Ειδική
Χθες το πρωί, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν οι αποφάσεις για τη διάθεση πιστώσεων προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τις προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ με συνολικό αριθμό ανά πρόγραμμα:
1.280 πιστώσεις στο πρόγραμμα εξατομικευμένης υποστήριξης για τη στελέχωση των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) από ΕΕΠ-ΕΒΠ.
1.015 πιστώσεις στο πρόγραμμα υποστηρικτικών δομών εκ των οποίων 415 για τη στελέχωση των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) από ΕΕΠ και 600 για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) που υποστηρίζουν τα σχολικά δίκτυα από ΠΕ23-ψυχολόγους και ΠΕ30-κοινωνικούς λειτουργούς.
1.462 πιστώσεις για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών από ΠΕ25-σχολικούς νοσηλευτές και ΕΒΠ εκ των οποίων 701 από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά προγράμματα (ΠΕΠ) και 761 από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
140 πιστώσεις στο πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο για τη στελέχωση ομάδων δημοτικών σχολείων από ΠΕ23-ψυχολόγους.46 πιστώσεις στο πρόγραμμα Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για τη στελέχωση Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ από ΠΕ30-κοινωνικούς λειτουργούς. Συνολικά διατίθενται 3.943 πιστώσεις για την πρόσληψη ΕΕΠ-ΕΒΠ σε σχολεία και δομές.
Στην Κρήτη, δίνονται συνολικά 351 πιστώσεις.
Στο ίδιο έργο θεατές
Οι καθηγητές του Ηρακλείου επαναλαμβάνουν, για άλλη μια χρονιά, ότι η μόνη λύση για τις κενές θέσεις στα σχολεία είναι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, αναφέρει πως με τη χθεσινή διάθεση πιστώσεων έρχονται στο Ηράκλειο, στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 70 άτομα στην ειδική αγωγή. Οι ανάγκες είναι ακόμα περίπου 280 εκπαιδευτικών στην γενική αγωγή και 70 στην παράλληλη στήριξη.
Για την διαμαρτυρία στην περιφερειακή διεύθυνση, σχολιάζει πως είναι, πλέον, αναγκαιότητα οι μόνιμοι διορισμοί, αφού τα σχολεία δεν μπορούν να περιμένουν κάθε χρόνο τους αναπληρωτές για να ξεκινήσουν.
«Είναι μία τραγικότητα, έχει γίνει γάγγραινα για το δημόσιο σχολείο, είναι κατάντια, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε την κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά. Σε ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με δηλωμένα 31.300 κενά στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, χωρίς διορισμούς μονίμων, και με μετέωρο το καθεστώς της λειτουργίας εκατοντάδων τμημάτων που είναι στην… αναμονή της έγκρισης από το Υπουργείο, τμημάτων που παραμένουν στα αζήτητα, αφού προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δήλωσε η υφυπουργός, είναι οι μνημονιακές δεσμεύσεις, το ασφυκτικό πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επιτροπείας που ασμένως αποδέχεται και εδραιώνει η δεξιά ΝΔ ως διάδοχος του ΣΥΡΙΖΑ».
Η Αριστερή Παρέμβαση- Συσπείρωση αναφέρει για τα ολιγομελή τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού Β’ και Γ’ τάξης ΓΕΛ από όλη την Κρήτη, «από την ΠΔΕ Κρήτης είχαν εγκριθεί 42 τμήματα, ενώ δεν είχαν εγκριθεί 169 (με βάση το νόμο για τα ολιγομελή) τα οποία παραπέμφθηκαν για έγκριση στο Υπουργείο. Από αυτά τα 75 αφορούν σε προτάσεις με συνδιδασκαλία, ενώ τα 94 χωρίς συνδιδασκαλία. Εγκρίθηκαν τελικά 154 με σχετική Υ. Α (3/9/2019) ενώ 15 τμήματα δεν εγκρίθηκαν».
Για τα ολιγομελή σε τομείς και ειδικότητες από όλα τα ΕΠΑΛ Κρήτης, αναφέρει πως «από την ΠΔΕ Κρήτης είχαν εγκριθεί αρχικά 21, ενώ δεν είχαν εγκριθεί 85, τα οποία παραπέμφθηκαν για έγκριση στο Υπουργείο. Τελικά με Υ.Α στις 30/8 εγκρίθηκαν τα 58 και δεν εγκρίθηκαν 27. Από αυτά για το Ηράκλειο δεν έχουν εγκριθεί 8 (3ο, 4ο, 5ο και ΕΠΑΛ Μοιρών)».
Συνολικά, δεν έχουν εγκριθεί 42 τμήματα, 27 σε ΕΠΑΛ και 15 σε Γενικά Λύκεια. «Με έγγραφό του το υπουργείο προς τα ΕΠΑΛ επιτρέπει εγγραφές και μετεγγραφές για ελάχιστο διάστημα μόνο στα ήδη εγκεκριμένα τμήματα, απόφαση που ισοδυναμεί με κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών.
Πολλοί μαθητές από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Κρήτης βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας και αβεβαιότητας, αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα που επέλεξαν, ή θα αναγκαστούν, είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διακόψουν το σχολείο. Θυμόμαστε τι έγινε πέρσι με το ΕΠΑΛ Μοιρών….», σημειώνει.