Οι μικροί μαθητές του Τάλως μαθαίνουν για την ανακύκλωση του τηγανέλαιου
Οι μικροί μαθητές του Τάλως μαθαίνουν για την ανακύκλωση του τηγανέλαιου

Η μόνη ελπίδα για να σωθεί ο πλανήτης είναι η σημερινή γενιά να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη από τις προηγούμενες. Φωτισμένοι δάσκαλοι κάνουν  ό,τι περνάει από τα χέρια τους για να πλάσουν αυριανούς υπεύθυνους πολίτες.

Τρανή απόδειξη ό,τι γίνεται στο 4ο και 50ό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το Τάλως, όπου οι μαθητές της Β΄τάξης συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιου ενώ ανέλαβαν την ευθύνη και πέρα από τη συγκέντρωση χρησιμοποιημένου λαδιού από τα σπίτια τους να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και στα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου.

Η διευθύντρια του σχολείου, κ.  Σοφία Μαρκογιαννάκη, αναφέρει στην “Π” πως η δράση γίνεται για πρώτη φορά φέτος και υλοποιείται στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος με αντικείμενο την ανακύκλωση. Οι μαθητές συζήτησαν στην τάξη ποια υλικά και προϊόντα ανακυκλώνονται, ένα από αυτά που ίσως δεν είναι και ευρύτερα γνωστό είναι το τηγανέλαιο.

Την αφίσα του προγράμματος φιλοτέχνησε η παλιά μαθήτρια του σχολείου και σήμερα φοιτήτρια Ειρήνη Βασιλακάκη.
Την αφίσα του προγράμματος φιλοτέχνησε η παλιά μαθήτρια του σχολείου και σήμερα φοιτήτρια Ειρήνη Βασιλακάκη.

Οι μαθητές είπαν πως κάποιες μαμάδες μόλις τηγανίσουν πετάνε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη ενώ ορισμένες  το μαζεύουν και το τοποθετούν σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η υλοποίηση του προγράμματος που γίνεται με τη στήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

“Το περιβάλλον και η προστασία του είναι κάτι πολύ σημαντικό, ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις από τη μόλυνσή του και την κακή διαχείριση των προηγούμενων γενιών αλλά και της δικής μας.

Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι η κλιματική αλλαγή. Για το σχολείο μας αποτελεί προτεραιότητα να προετοιμάζουμε τους μαθητές ώστε ως πολίτες αύριο να  σέβονται το περιβάλλον, όχι μόνο τα φυτά, την ατμόσφαιρα αλλά και το σχολείο, το ανθρωπογενές περιβάλλον, οτιδήποτε είναι γύρω μας.

Για αυτό το σκοπό, οργανώνουμε συνεχώς  δράσεις και στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πραγματοποιούμε και επισκέψεις ευαισθητοποίησης και μιλάμε στο σχολείο για αυτά τα θέματα”, αναφέρει η κ. Μαρκογιαννάκη.

Η διευθύντρια του σχολείου εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση εδώ και 28 χρόνια και, όπως λέει, τα τελευταία χρόνια θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος έχουν ενταχθεί με επίσημο τρόπο στο  αναλυτικό πρόγραμμα ενώ γίνονται προγράμματα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

“Όλα πλέον γίνονται συστηματικά και βλέπω ότι έχουν αποτέλεσμα. Συνεπώς, είμαι αισιόδοξη για το αύριο γιατί τα παιδιά που είναι το μέλλον της πατρίδας μας και του κόσμου, δείχνουν να κατανοούν περισσότερο από τους μεγάλους την κρισιμότητα των ζητημάτων και πολλές φορές διορθώνουν ακόμα και τους γονείς του σε κάτι που θεωρούν ότι κάνουν λάθος”, αναφέρει.

Η δασκάλα της Β΄τάξης του σχολείου, κ. Ζαχαρούλα Στρατιδάκη, περιγράφει πως τα παιδιά έχουν ενθουσιαστεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και με ό,τι μαθαίνουν μέσα από αυτό. “Τα παιδιά δεν γνώριζαν τι  ζημιά μπορεί να προκαλέσει η συνήθεια να πετάει κανείς το τηγανέλαιο στο νεροχύτη, εκτός από το ότι φράζουν οι σωληνώσεις.

Τώρα, συζητούν το θέμα με τους γονείς τους και μόλις τηγανίσουν φέρνουν στο σχολείο το χρησιμοποιημένο λάδι. Μάλιστα, είναι τόση η χαρά και η περηφάνια τους που δεν περιμένουν να γεμίσει ένα μεγάλο μπουκάλι αλλά φέρνουν συνεχώς μικρά μπουκαλάκια για να πετάξουν το λάδι στον κάδο ανακύκλωσης”, περιγράφει.

Οι μαθητές πληροφορήθηκαν ότι δεν είναι σωστή κίνηση ούτε να πετάμε το λάδι στα σκουπίδια γιατί ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνουν εύφλεκτα. Ακόμα, έκαναν παρατήρηση στις γιαγιάδες τους που έφτιαχναν από αυτό σαπούνια γιατί, όπως έμαθαν μέσα από το πρόγραμμα, μπορεί να προκληθούν δερματοπάθειες. Για να φτιάξει κανείς σαπούνι πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο αγνό ελαιόλαδο. Επίσης, δεν πρέπει να το δίνουμε στα οικόσιτα ζώα μας.

“Οι μαθητές αισθάνονται περήφανοι γιατί νιώθουν ότι  θα σώσουν τη γη και τον υδροφόρο ορίζοντα”, αναφέρει η κ. Στρατιδάκη.