Τα μάτια θολώνουν, οι αισθήσεις μπερδεύονται, ο προσανατολισμός χάνεται… Κάπως έτσι νιώθει κανείς όταν οδηγεί υπό την επήρεια μέθης. Αυτή η αίσθηση μεταφέρεται σε όσους βρεθούν αυτές τις μέρες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες αφού μπορούν, μεταξύ άλλων, να δοκιμάσουν τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης.
Χαρούμενες φατσούλες «πλημμυρίζουν» από την περασμένη Τρίτη το Δ.Ε.Κ.Κ., όπου οργανώνονται βιωματικές δράσεις για δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την οδική ασφάλεια «Δρόμος Ζωής» που γίνονται αύριο, Παρασκευή 2 και το ερχόμενο Σάββατο 3 Μαρτίου. Διοργανωτής είναι ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης.
Εκπαιδεύοντας τους οδηγούς του αύριο…
Καίριο είναι να μάθει ο καθένας να διαχειρίζεται τη μετακίνησή του με όρους ασφάλειας και βιωσιμότητας, τόνισε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης.
Στόχος είναι να μειωθούν τα θύματα των τροχαίων στην Κρήτη, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Νίκος Ξυλούρης.
«Το στοίχημα είναι να γίνουν τα παιδιά καλύτεροι από εμάς στο κομμάτι της οδικής ασφάλειας», είπε ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μουρτζάκης.
Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση κυκλοφοριακής κουλτούρας και συνείδησης των παιδιών που είναι οι οδηγοί του μέλλοντος, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, κ. Στέλιος Καρακούδης.
Το συνέδριο πραγματοποιείται με την επιστημονική καθοδήγηση του εργαστηρίου Υγείας & Οδικής Ασφάλειας (Lahers) του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ΔΕΚΚ από την περασμένη Τρίτη πραγματοποιείται η ενημερωτική – βιωματική δράση “Οδηγώ με Ασφάλεια το Μέλλον μου” της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου ολοκληρώνει τη συμβιωματική παιδεία για την υιοθέτηση ορθής οδικής συμπεριφοράς, με τη χρήση πραγματικών (μικρών) οχημάτων, για μία πλήρη διαδραστική εμπειρία εκπαίδευσης για τα παιδιά του Δημοτικού.
Οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται έως και αύριο, Παρασκευή, κατόπιν προγραμματισμένων επισκέψεων μετά από αιτήματα των σχολείων, καθώς και το ερχόμενο Σάββατο για κάθε ενδιαφερόμενο. Τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα οχήματα διάσωσης και τους οδηγούς τους, καθώς περιπολικό, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και πυροσβεστικό όχημα βρίσκονται στο χώρο και είναι «επισκέψιμα» από τα παιδιά, ενώ στον χώρο εκτίθενται και τρακαρισμένα οχήματα.
Οι δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινούν αύριο με το εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας, πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Καν’ το Σωστά», το οποίο αποτελεί πρόγραμμα θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης για μαθητές Λυκείου (και Γ’ Γυμνασίου) του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».
Συγκεκριμένα, και τις δυο ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου θα εκτίθενται στο χώρο προς χρήση προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου, προσομοιωτής πρόσκρουσης, ζυγαριά συσχέτισης βάρους – ταχύτητας, γυαλιά προσομοίωσης κόπωσης με ταυτόχρονη ύπαρξη προσωπικού για την ορθή χρήση.
Επίσης, το εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Lahers) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, διοργανώνει το εργαστήριο με τίτλο: «Λήψη απόφασης κατά τη χρήση του οδικού δικτύου και παράγοντες που την επηρεάζουν στην περίοδο της εφηβείας. Αναγνώριση θετικής και αρνητικής επίδρασης των συνομηλίκων στην οδηγική συμπεριφορά του έφηβου, λήψη απόφασης σε οδηγικά διλήμματα», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου.
Παράλληλα, o Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΣΕΟ) θα υλοποιήσει δύο δράσεις. Η πρώτη υλοποιείται μέσα από ένα εξελιγμένο λογισμικό, το οποίο θα καταγράψει κυκλοφοριακές συνήθειες των μαθητών με τίτλο: “Αξιολογώντας το κυκλοφοριακό σου αποτύπωμα” (http://learn.prog.gr/).
Η δεύτερη βιωματική δράση /σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου και τις Πρότυπες Σχολές ΖΩΓΡΑΦΟΣ, το διήμερο του συνεδρίου, με τίτλο: “Το παιδί ως επιβάτης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η ακτινογραφία του λεωφορείου, περιμένοντας στη στάση. Είσοδος και Έξοδος. Απεγκλωβισμός μαθητών από φλεγόμενο λεωφορείο”.
Επίσης, το διήμερο του συνεδρίου, θα πραγματοποιούνται εργαστήρια πρώτων βοηθειών και εθελοντισμού από τους Εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η έκθεση φωτογραφίας “Όταν οι Ζωές Συντρίβονται”, του γνωστού Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham–Clark σε συνεργασία με την αγγλική οργάνωση θυμάτων τροχαίων Road Peace εκτίθεται στον χώρο της εκδήλωσης μετά από την ευγενική παραχώρηση του πανελλαδικού συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα».
Τέλος, το εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (Lahers) – ΤΕΙ Κρήτης θα διοργανώσει εργαστήριο για τους γονείς μαθητών δημοτικού και γυμνασίου το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 10.00 το πρωί με τίτλο: «Παραβατική συμπεριφορά κατά τη χρήση του οδικού δικτύου στην εφηβεία: Ο ρόλος του γονέα στη διαχείριση της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς των εφήβων με έμφαση σε ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς κατά την οδήγηση» (κατόπιν κράτησης θέσης: [email protected]).