Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της χώρας καθώς οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, κατέρχονται σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.
Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός», Π.Ε. Ν. Λασιθίου Σητείας, Ιεράπετρας και Αγ. Νικολάου καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικό “παρών” στην απεργιακή συγκέντρωση, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό, όπως χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ενώ τη στήριξή τους εκφράζουν και τοπικές ενώσεις γονέων.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν «να αποσυρθεί και να μη ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, να καταργηθεί η τροπολογία-ντροπή για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων». Απεργιακό συλλαλητήριο και πορεία θα πραγματοποιηθεί και αύριο, Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, έξω από τη Βουλή την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει η ΑΔΕΔΥ.
Παράλληλα η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ καταλογίζει στο Υπουργείο διαρροή προσωπικών στοιχείων εκπαιδευτικών σε ιδιωτική εταιρείες και με ψήφισμα που εξέδωσε ζητά από το Υπουργείο Παιδείας «να εφαρμόσει άμεσα την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών, κατά την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, να νομοθετήσει την απαγόρευση οποιασδήποτε εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών στη λειτουργία των σχολείων, να προβεί στην άμεση αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και στη συγκρότηση Κεντρικής Υπηρεσίας Νέων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Σχολικού Δικτύου με τοπικά παραρτήματα σε ΠΔΕ και ΔΔΕ (ΠΛΗΝΕΤ) με πλήρη στελέχωση. Επίσης ζητά τη δημιουργία ηλεκτρονικού υποστηρικτικού υλικού για τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών».
Οι διδασκαλικοί σύλλογοι του Ηρακλείου, σε κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι με το νομοσχέδιο
«Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε 25 παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συγχώνευση τμημάτων, τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις μετακινήσεις μαθητών.
Η εισαγωγή του μαθήματος των Αγγλικών στην προσχολική εκπαίδευση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών και δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων. Μάλιστα, η Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών και το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σε συνάντηση που είχαν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση που επεσήμαναν πως η πρόθεση εισαγωγής αυστηρών δομημένων προγραμμάτων στα νήπια στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης παραβλέποντας βασικές παιδαγωγικές αρχές.
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην εκπαίδευση. Οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Η πρακτική των σκληρών ποσοτικών αξιολογήσεων με την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών έχει αποτύχει με βάση και τη διεθνή εμπειρία όσων εκπαιδευτικών συστημάτων υιοθέτησαν τα λεγόμενα αγγλοσαξονικά μοντέλα. Το Υπ. Παιδείας υιοθετεί άρρηκτα το περιεχόμενο αυτών των αξιολογήσεων, επενδύοντας στα ιδιωτικά και οικονομικά κριτήρια και στη γενικότερη φιλοσοφία του σχολείου της αγοράς.
Οι κάμερες στις αίθουσες στοχεύουν στην παγίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την ταυτόχρονη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές μας, αλλά και τα προσωπικά μας δεδομένα. Η σχολική τάξη δεν είναι ριάλιτι!
Η αντιδραστική Τράπεζα Θεμάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετατρέπει το σχολείο σε μια εξοντωτική «εξεταστική αρένα» και τη ζωή του μαθητή, λάστιχο. Η λαϊκή οικογένεια θα ματώσει οικονομικά προκειμένου να καταφέρει να μορφώσει τα παιδιά της.
Με το «αποκεντρωμένο» σχολείο εννοούν το ολοκληρωτικό πέρασμά του στους Δήμους, δηλαδή τη χειροτέρευση των όρων λειτουργίας των σχολείων αλλά και των εργασιακών μας σχέσεων.
Επαναφέρεται ο αναχρονιστικός θεσμός του χαρακτηρισμού της διαγωγής μαθητών, ο οποίος θ’ αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, των απολυτηρίων, των αποδεικτικών απόλυσης και λοιπών αποδεικτικών και πιστοποιητικών σπουδών. Ν’ ακολουθεί τους νέους/νέες σε όλη τους τη ζωή! Παράλληλα θεσμοθετούν ξανά τις πολυήμερες αποβολές σε μαθητές, αντί να εστιάσουμε στην πρόληψη και την παιδαγωγική αντιμετώπιση και προσέγγιση».