Έβαλαν στοίχημα την ποιότητα και κέρδισαν! Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το “Mathesis” έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν για τα πρώτα πέντε χρόνια της πορείας των δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων για όλους.
«Είναι συγκινητικό να βλέπεις την καλή Ελλάδα που υπάρχει εκεί έξω, υπάρχουν άνθρωποι που νοσταλγούσαν να δούνε κάτι που έχει δημόσιο σκοπό, έχει ποιότητα», τονίζει στην «Π» ο κ. Στέφανος Τραχανάς και τονίζει πως το “Mathesis” ήρθε την κατάλληλη στιγμή, μέσα στα μελαγχολικά και γκρίζα χρόνια που περάσαμε στην χώρα μας.
«Η φιλομαθής Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμασταν», αναφέρει αφού, σε ερώτηση αν περίμενε πως το εγχείρημά του θα έχει τόση επιτυχία, παραδέχεται ότι οι προσδοκίες του ήταν χαμηλότερες.
Περίμενε ότι τα πρώτα τρία χρόνια, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές δε θα ξεπερνούσαν τις 10.000 ενώ σήμερα φτάνουν τις 70.000!
Τονίζει πως είναι σημαντική η συμβολή των εθελοντών, γεγονός που κατέρριψε ένα στερεότυπο που είχε ο ίδιος για τους Έλληνες και τη σχέση τους με τον εθελοντισμό.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με το “Mathesis” ξεπερνά ακόμα και τα αμερικάνικα στάνταρτ.
Μέχρι σήμερα, έχουν προσφερθεί 36 μαθήματα, οι φοιτητές είναι 66.000, οι επιτυχείς ολοκληρώσεις των μαθημάτων φτάνουν τις 42.000, οι φοιτητές που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τουλάχιστον ένα μάθημα είναι 12.500, δηλαδή το 19%.
Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, το ποσοστό των εγγραφέντων φοιτητών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τουλάχιστον ένα μάθημα είναι 4%.
Οι επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων ως ποσοστό του αριθμού των εγγραφέντων είναι 64% ενώ στις ΗΠΑ είναι 9%.
Ο αριθμός των βεβαιώσεων που χορηγήθηκαν δωρεάν σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους είναι 2.300. Στο ερώτημα «πόσο έχει κοστίσει το “Mathesis” άμεσα ή έμμεσα (π.χ. μισθοί προσωπικού) στο ελληνικό Δημόσιο» η απάντηση είναι σαφής, 0 ευρώ!
Η στήριξη
Πέρα από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” –που παραμένει ο βασικός δωρητής του “Mathesis”– τη χρονιά που πέρασε πολλοί φορείς ανταποκρίθηκαν θετικά στις προτάσεις των ανθρώπων του “Mathesis” για πρόσθετη δωρητική στήριξη –με τη μορφή της “υιοθεσίας” ενός μαθήματος– και άλλα σημαντικά ιδρύματα ή φυσικά πρόσωπα.
Στην πρώτη κατηγορία είναι το ‘Ιδρυμα Μποδοσάκη και το Κληροδότημα της Παγκρητείου Ενώσεως Αμερικής και στη δεύτερη πρόσωπα όπως ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του ΔΣ του ΙΣΝ, ο κ. Χαράλαμπος Μητσούλης, μηχανικός τηλεπικοινωνιών και η κ. Αθηνά Φωτιάδου-Μητσούλη.
Σε επίπεδα πολύ μικρότερα από την πλήρη υιοθεσία ενός μαθήματος υπήρξαν επίσης συνεισφορές φοιτητών και φίλων του “Mathesis” , όπως των Πέτρου Δήτσα, Βασίλη Φωτάκη και Στυλιανού Δεβετζόγλου.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) επέλεξε το Mathesis ως έναν από τους 11 πρωτοπόρους οργανισμούς και επιχειρήσεις της χώρας που τιμήθηκαν τον Ιούνιο του 2019, στην απογευματινή εκδήλωση της ετήσιας γενικής του συνέλευσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η… επιβάρυνση από το κράτος
Η ομάδα του “Mathesis”, που αποτελούν οι Στέφανος Τραχανάς, Νίκος Γκικόπουλος, Δημήτρης Αγγελάκης, Κατερίνα Λιγκοβανλή και Δημήτρης Βουδούρης, τονίζουν πως «ίσως είναι χρήσιμο να μας προβληματίσει όλους το γεγονός ότι για έναν οργανισμό όπως ο παραπάνω, το ελληνικό κράτος δεν έστερξε ούτε καν να τον απαλλάξει από τον ΦΠΑ 24% πάνω στο σχεδόν συμβολικό ποσόν των 20€ που ζητείται στα περισσότερα μαθήματα από τους φοιτητές για την απόκτηση των βεβαιώσεων επιτυχούς παρακολούθησης.
Και αντιπροσωπεύει αυτό το ποσόν τη δική τους μικρή συμβολή στη συνέχιση του έργου του. Κι αυτό όταν τα μαθήματα του “Mathesis”, όπως και όλη η εξεταστική διαδικασία, προσφέρονται δωρεάν γεγονός που είναι πλέον μοναδικό όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα διεθνή MOOCs.
Και επίσης όταν το “Mathesis” προσφέρει με δικό του κόστος κι ένα σημαντικό κοινωνικό έργο όπως τη δωρεάν χορήγηση των βεβαιώσεων παρακολούθησηςστους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους, αλλά και τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά μαθημάτων όπως αυτό για τα προσωπικά δεδομένα που ενημερώνουν τον Έ́λληνα πολίτη για θεμελιώδη δικαιώματά του και τις νέες απειλές που εγείρονται γι’ αυτά.
Θα πρέπει να γνωρίζουν λοιπόν οι φοιτητές του ότι το “Mathesis” ούτε κρατική ενίσχυση (άμεση ή έμμεση) ή άλλη διευκόλυνση δέχεται, ούτε στρατιά ανθρώπων εργάζεται για αυτό, ούτε και το δωρητικό χρήμα ρέει άφθονο αλλά απαιτεί διαρκή διεκδίκηση από την πλευρά μας.
Είναι ένας οργανισμός που ζει χάρις στην αγάπη των ανθρώπων του για αυτόν και την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών προς την οποία απευθύνεται το έργο του». Οι εθελοντές-βοηθοί διδασκαλίας είναι οι Κ. Κομμά, Θ. Λαμπρόπουλος, Λ. Μελιγδής, Κ. Νικολάου, Α. Παπαδημητροπούλου, Α. Παπαδόπουλος, Κ. Πασίση, Σ. Ριζοπούλου, Ξ. Στρατάκης.