Επιτυχίες μετρά το Ηράκλειο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης» αφού πέντε μαθητές σχολείων της πόλης αλλά και της υπαίθρου είναι ανάμεσα στους 51 μαθητές της Γ’ Λυκείου που πρώτευσαν κατά την α’ φάση του διαγωνισμού και προκρίνονται στην επόμενη φάση.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι 41 πρώτοι έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στη β’ φάση του διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Απριλίου,και ώρες 09:30 το πρωί με 3:30 το μεσημέρι, στους χώρους του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη. Μεταξύ των μαθητών που προκρίνονται είναι οι:
Βρετουδάκης Εμμανουήλ, του Ιωάννη και της Σύλβια, από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, Σουλτάτου Ανδριανή-Γεωργία, του Ανδρέα και της Άννας, από το Λύκειο Κρουσώνα, Στρατάκης Ανδρέας, του Εμμανουήλ και της Ελένης, από το Παγκρήτιο, Μανίκας Άγγελος, του Ιωάννη και της Αλεξάνδρας, από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου και Αργυρόπουλος Γεώργιος, του Αναστασίου και της Νεκταρίας, από το Λύκειο Μοιρών.
Ο διαγωνισμός
Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Λυκείου “Αριστοτέλης” καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής αλλά άλλων διαγωνισμών, επιχειρείται δε δοκιμαστική εφαρμογή και αξιολόγηση τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους Έλληνες μαθητές. Οποιαδήποτε πληροφορία δεν περιλαμβάνεται στα αναλυτικά προγράμματα αλλά απαιτείται για την επίλυση των θεμάτων, δίνεται αναλυτικά στο φύλλο εξέτασης. Στη β’ φάση του Διαγωνισμού «Αριστοτέλης» 2018 για τη Γ Λυκείου, για πρώτη φορά θα δοθούν και πειραματικές διατάξεις / όργανα μέτρησης ώστε οι μαθητές να διαγωνιστούν και στη σύνθεση / εκτέλεση πραγματικών πειραμάτων για λήψη μετρήσεων και με την ακόλουθη επεξεργασία.
Πιο αναλυτικά, η β’ φάση για τους 41 επιλεγέντες της Γ’ Λυκείου θα γίνει ως εξής:
Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες των 20 και 21 μαθητών. Σε κατάλληλο αμφιθέατρο του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρώτη ομάδα εξετάζεται σε θεωρητικά θέματα για τρεις ώρες. Ταυτόχρονα στους εργαστηριακούς χώρους του Τμήματος η δεύτερη ομάδα εξετάζεται σε πειραματικές δοκιμασίες. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες εναλλάσσονται ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση για όλους τους υποψηφίους.
Στην πειραματική εξέταση θα βαθμολογηθεί η κατανόηση της θεωρίας του πειράματος, η ικανότητα αντίληψης της πειραματικής διάταξης, η σωστή αναγνώριση των οργάνων που τη συνθέτουν, η υλοποίησή της καθώς και η λήψη με αυτή των απαραίτητων πειραματικών δεδομένων. Ο χρόνος υλοποίησης των παραπάνω θα βαθμολογηθεί επίσης. Στη συνέχεια θα ζητηθεί να γίν,ει η επεξεργασία των μετρήσεων (δημιουργία πινάκων, γραφικές παραστάσεις, εφαρμογή της Μεθόδου Ελάχιστων Τετραγώνων, υπολογισμοί των ζητουμένων μεγεθών με τα σφάλματα τους, στρογγυλοποιήσεις αποτελεσμάτων, μονάδες αυτών) και θα ζητηθεί να διατυπωθούν συμπεράσματα των μετρήσεων τους και συγκρίσεις με γνωστά αποτελέσματα από τη βιβλιογραφία.
Όπως ακριβώς ισχύει και στην Ολυμπιάδα, η πειραματική εξέταση θα αποτελεί το 40% της συνολικής βαθμολογίας. Οι πέντε πρώτοι σε συνολική, αθροιστικά, βαθμολογία (θεωρία και πείραμα) υποψήφιοι θα αποτελέσουν την Εθνική Ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 49η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής στη Πορτογαλία από 21 έως 29 Ιουλίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των μαθητών στην αποστολή είναι η πλήρης και αδιάλειπτη συμμετοχή τους στην προετοιμασία της ομάδας στα εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής πριν την αναχώρησή της για την Ολυμπιάδα.
Η προετοιμασία γίνεται με εντατικό ρυθμό από μέλη, συνεργάτες, διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και μαχόμενους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέλη της Εταιρείας Φυσικής και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Υπενθυμίζεται ότι η σχεδίαση και διεξαγωγή των διαγωνισμών, η αξιολόγηση των γραπτών αλλά και η σχεδίαση και η διεξαγωγή της προετοιμασίας των μαθητών για τις Ολυμπιάδες γίνεται εθελοντικά, χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή.