O υπουργός, κ. Κώστας Γαβρόγλου στην τελετή για την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

«Για πρώτη φορά από το 1974 υπήρξε συζήτηση για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τον τρόπο που έγινε η συζήτηση αυτή» ανέφερε ο υπουργός, κ. Κώστας Γαβρόγλου. Σημείωσε πως ορισμένα ΤΕΙ, εν πολλοίς, έχουν γίνει de facto Πανεπιστήμια και τόνισε ότι πρώτη μέριμνα είναι η στήριξη των νέων Ιδρυμάτων τόσο ως προς τις υποδομές όσο και ως προς το προσωπικό.

«Έχουμε δεσμευτεί για επιπλέον 500 θέσεις διδακτικού προσωπικού. Ήδη έχουν δοθεί 150 θέσεις ΔΕΠ. Επίσης, θα μπορούν πλέον να προκηρύσσονται οι θέσεις που μένουν κενές λόγω των συνταξιοδοτήσεων», ανέφερε.

Αναφορά έκανε στην διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, όπου αποφασίστηκε να δημιουργηθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης νέες φοιτητικές εστίες 3.000 κλινών, εκ των οποίων οι 2.000 θα είναι στο Ρέθυμνο και οι 1.000 στο Ηράκλειο.

Ως προς τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε ότι μετά από δύο χρόνια νομοθετικών ρυθμίσεων κωδικοποιείται σε τέσσερις άξονες,  ίδρυση νέων Τμημάτων, συνέργειες με τα ΤΕΙ, δημιουργία Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων και διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με την χορήγηση πιστοποιητικών επαγγελματικών ευρωπαϊκών προσόντων.

Το αύριο των παλιών αποφοίτων

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε «είναι σαφές ότι τα προηγούμενα χρόνια ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής χρησιμοποιούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα σαν μπαμπούλα. Αυτό είναι ένα χάος που μετά από 35 χρόνια, το λύνουμε».

Ο υπουργός τόνισε τις ακαδημαϊκές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αναδιοργάνωση των σπουδών των Τμημάτων τετραετούς φοίτησης σε πενταετή. «Το ότι ένα Τμήμα έγινε πενταετούς φοίτησης δεν σημαίνει αυτομάτως επαγγελματικά δικαιώματα.

Νομοθετήσαμε τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας με συμμετοχή φορέων και καθηγητών πολυτεχνείων που θα ελέγχει το πρόγραμμα σπουδών και θα αποφασίζει για την ισοτίμηση, για τα επαγγελματικά δικαιώματα ή τι χρειάζεται να κάνει το Τμήμα αυτό ώστε να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα. Δεσμευόμαστε ότι σε 15 ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αυτό που θα εξασφαλίζει λύσεις σε ένα σύνθετο πρόβλημα δεκαετιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρύτανη του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, κ. Νίκο Κατσαράκη, επεσήμανε το “πείσμα” του που –όπως είπε- είναι στοιχείο ακαδημαϊκότητας.

Απάντηση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο υπουργός, απευθυνόμενος στον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ιωάννη Καρακάση, είπε πως δεν πρόκειται για μετονομασία του Ιδρύματος και ανέφερε με νόημα ότι «στη σημερινή μέρα χαράς είναι σημαντικό να σκύψουμε με προσεκτικό τρόπο στις παθογένειες των Ιδρυμάτων μας. Οι παθογένειες δεν λύνονται μόνο με νόμους.

Σκύβοντας, λοιπόν, στις παθογένειες ας κάνουμε μια αρχή δεχόμενοι ότι κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της ακαδημαϊκότητας. Η ακαδημαϊκότητα κατακτιέται καθημερινά. Η ακαδημαϊκότητα του παρελθόντος δεν είναι απαραίτητα η ακαδημαϊκότητα του μέλλοντος. Κρινόμαστε καθημερινά».

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής του νέου Ιδρύματος και η απονομή τιμητικών- αναμνηστικών μεταλλίων στους κ.κ. Κώστα Γαβρόγλου, Κώστα Φωτάκη και Ηλία Γεωργαντά.