Μετά το CERN, μια ακόμα επιτυχία καταγράφει στο ενεργητικό της η ομάδα CURIEosity του Γενικού Λυκείου Γαζίου αφού έχει προσκληθεί να επισκεφτεί το EMBL (European Molecular Biology Laboratory), το κορυφαίο ευρωπαϊκό κέντρο για τις επιστήμες της ζωής. Η επίσκεψη προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου του 2019 στην έδρα του οργανισμού, στην πόλη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, όπου βρίσκεται και το σημαντικότερο εργαστήριό του.
Το EMBL, που αποτελεί έναν διακρατικό οργανισμό, ιδρύθηκε το 1974 και σήμερα απαρτίζεται από περισσότερες από 80 ερευνητικές ομάδες που καλύπτουν όλο το φάσμα της Μοριακής Βιολογίας και λειτουργούν σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις και πιο συγκεκριμένα στη Χαϊδελβέργη και το Αμβούργο στη Γερμανία, στο Χίνξτον στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γκρενόμπλ στη Γαλλία, στη Ρώμη στην Ιταλία και στη Βαρκελώνη στην Ισπανία.
Στα κράτη-μέλη του οργανισμού συμπεριλαμβάνονται η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Κροατία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και το Μαυροβούνιο ενώ συνεργαζόμενα κράτη είναι η Αυστραλία και η Αργεντινή με υπό ένταξη ακόμα την Πολωνία και τη Λιθουανία. Η Ελλάδα, που δεν λείπει από κανέναν σημαντικό ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό, όπως π.χ. το CERN και η ESA, συμμετέχει σαν επίσημο μέλος στο EMBL ήδη από το 1984.
Η πρόσκληση που αφορά μια ομάδα είκοσι το πολύ μαθητών με δύο συνοδούς καθηγητές, έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί μεγάλη τιμή για το Γενικό Λύκειο Γαζίου αφού το ενδιαφέρον από τα σχολεία όλης της Ευρώπης είναι τεράστιο και η επιλογή είναι κατά συνέπεια πολύ αυστηρή
. Για την υποστήριξη του αιτήματος προσμετρήθηκαν οι διεθνείς διακρίσεις της ομάδας CURIEosity, οι διοργανώσεις διαλέξεων και ημερίδων, οι συμμετοχές της σε συνέδρια και επιστημονικούς διαγωνισμούς, δραστηριότητες που περιγράφονταν στο σύντομο υπόμνημα που συνυπέβαλε ο καθηγητής τους.
Πέρα από την τεράστια ευκαιρία που θα δοθεί στους μαθητές για συναντήσεις και γνωριμίες με επιστήμονες και ερευνητές, το σημαντικότερο όλων θα είναι το άνοιγμα των πνευματικών τους οριζόντων, η διεύρυνση των γνώσεων και των αναζητήσεών τους με πιθανό αποτέλεσμα τη μελλοντική αναζήτηση καριέρας στον χώρο των Επιστημών της ζωής.
Εκτός από το EMBL, οι μαθητές θα επισκεφτούν το Μουσείο Ανατομίας Korperwelten (Body Worlds) του διάσημου Γερμανού καθηγητή Gunther von Hagens ενώ θα καταλήξουν στη σχολή της Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης προκειμένου να συζητήσουν με τους εκεί φοιτητές τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας που έχουν ήδη ξεκινήσει και αφορά τη σχέση Επιστήμης και Θρησκείας καθώς και τα όρια και τα ηθικά διλήμματα που τίθενται καθημερινά στον χώρο της Ιατρικής και της Βιολογίας.
Σημειώνεται ότι στις εκπαιδευτικές επισκέψεις της ομάδας, συμμετέχουν μαθητές που πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια τόσο βαθμολογίας όσο και συμπεριφοράς αφού οι απαιτήσεις των επιστημονικών οργανισμών είναι ιδιαίτερα υψηλές όταν πρόκειται να επιτραπεί η πρόσβαση σε χώρους γενικά μη επισκέψιμους από το ευρύ κοινό. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι μαθητές βρίσκονται είτε σε κάποια αίθουσα διαλέξεων είτε σε εργαστήριο τόσο που το βράδυ έχουν εξαντληθεί από την κούραση αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να περιγράψουν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους από την εμπειρία.
Το όνομα της ομάδας CURIEosity αποτελεί παραφθορά της λέξης curiosity (περιέργεια) προκειμένου να αποδοθεί τιμή στη σπουδαία Φυσικό Marie Curie, τον μόνο άνθρωπο ως τώρα στον κόσμο της Επιστήμης που έχει τιμηθεί με δύο βραβεία Νόμπελ. Η μαθητική επιστημονική ομάδα CURIEosity έχει άρωμα γυναίκας αφού ιδρύθηκε από κορίτσια το 2014 και μέχρι και σήμερα η πλειοψηφία των μελών της είναι μαθήτριες του ΓΕΛ Γαζίου. Συντονίζεται από τον καθηγητή Φυσικής κ. Αστρινό Τσουτσουδάκη.